Komentara: 49
Pregleda: 10503

Disleksija sve veći problem učenika

10.09.2013. u 16:53h
Izvor: RTV Yueco
Disleksija je poremećaj u učenju čitanja sa kojim se susreće sve veći broj učenika u osnovnim školama. Učitelji su obučeni da primete ovaj poremećaj, ali su samo delimično obučeni da rade sa decom koja ga imaju. Iz toga razloga su na današnjem sastanku u Plavoj sali Gradske kuće održanom na inicijativu članice Gradskog veća zadužene za obrazovanje, direktori osnovnih i srednjim škola, ali i vrtića bili upoznati sa radom subotičkog Udruženja „Jogi“ koje okuplja roditelje dece sa disleksijom, disgrafijom i diskalkulijom.
Disleksija sve veći problem učenika

Cilj sastanka je bio dogovor oko načina pružanja pomoći prosvetnim radnicima, deci i roditeljima u prepoznavanju disleksije i prevazilaženju ovog problema, jer je disleksija poremećaj koji se uz pomoć terapije prevazilazi, i potrebno ga je uočiti u što ranijem uzrastu, kako bi se detetu olakšalo uključivanje u vaspitno-obrazovni proces.

Udruženje za pomoć deci sa disleksijom, disgrafijom i diskalkulijom, „Jogi“ osnovano je početkom 2013. godine sa ciljem da okupi roditelje dece koja pate od ovih poremećaja. Još uvek se članovi pridružuju Udruženju pa ne zanju tačan broj roditelja, ali ni dece koja pate od disleksije, odnosno poremećaja u čitanju koji je sve rasprostranjeniji i kod nas. Udruženje „Jogi“ bi u narednom periodu trebalo da pruži pomoć prosvetnim radnicima koji rade sa decom koja imaju poremećaj u čitanju, ali i samoj deci kojoj školsko gradivo nije prilagođeno.

Poremećaj u čitanju, odnosno disleksija se najčešće uočava u drugom, odnosno trećem razredu osnovne škole, a učitelji su obučeni da poremećaj prepoznaju, međutim ne i da rade sa decom koja imaju disleksiju. Iz tog razloga osnovna škola „Majšanski put“ najavljuje potpisivanje sporazuma o saradnji sa Udruženjem „Jogi“ čiji su osnivači roditelji dece koja pohađaju ovu školu. Škola je prepoznala disleksiju kao značajan problem kod dece koji se može prevazići zajedničkim radom učitelja, logopeda, psihologa i roditelja.

Novim zakonskim rešenjima od 25.juna ove godine, osnovne i srednje škole su u obavezi da pruže dodatnu obrazovnu podršku učenicima sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom, za one koji zbog socijalne uskraćenosti ili drugih razloga imaju fizičke ili komunikacijske prepreke. Ovo je bio razlog da članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, dr Etela Jerinkić okupi predstavnike vrtića, škola i nevladinih organizacija koje se bave decom koja imaju disleksiju, kako bi se ukazalo na postojanje ovog problema i pronašla rešenja za njegovo prevazilaženje.

Na sastanku je bilo reči i o programu školskog sporta u okviru kojeg je po novim zakonskim rešenjima predviđena saradnja škola i lokalnih samouprava u organizovanju nedelje školskog sporta najmanje jedanput u polugodištu, koji treba da uključi sve učenike. Iz tog razloga sastanku su prisustvovali i predstavnici sportskih organizacija koji će pomoći školama da nove programe unesu u godišnji plan rada.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 49
Pregleda: 10503

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.