• Pregleda: 9487

Disleksija sve veći problem učenika

Disleksija je poremećaj u učenju čitanja sa kojim se susreće sve veći broj učenika u osnovnim školama. Učitelji su obučeni da primete ovaj poremećaj, ali su samo delimično obučeni da rade sa decom koja ga imaju. Iz toga razloga su na današnjem sastanku u Plavoj sali Gradske kuće održanom na inicijativu članice Gradskog veća zadužene za obrazovanje, direktori osnovnih i srednjim škola, ali i vrtića bili upoznati sa radom subotičkog Udruženja „Jogi“ koje okuplja roditelje dece sa disleksijom, disgrafijom i diskalkulijom.
Disleksija sve veći problem učenika

Cilj sastanka je bio dogovor oko načina pružanja pomoći prosvetnim radnicima, deci i roditeljima u prepoznavanju disleksije i prevazilaženju ovog problema, jer je disleksija poremećaj koji se uz pomoć terapije prevazilazi, i potrebno ga je uočiti u što ranijem uzrastu, kako bi se detetu olakšalo uključivanje u vaspitno-obrazovni proces.

Udruženje za pomoć deci sa disleksijom, disgrafijom i diskalkulijom, „Jogi“ osnovano je početkom 2013. godine sa ciljem da okupi roditelje dece koja pate od ovih poremećaja. Još uvek se članovi pridružuju Udruženju pa ne zanju tačan broj roditelja, ali ni dece koja pate od disleksije, odnosno poremećaja u čitanju koji je sve rasprostranjeniji i kod nas. Udruženje „Jogi“ bi u narednom periodu trebalo da pruži pomoć prosvetnim radnicima koji rade sa decom koja imaju poremećaj u čitanju, ali i samoj deci kojoj školsko gradivo nije prilagođeno.

Poremećaj u čitanju, odnosno disleksija se najčešće uočava u drugom, odnosno trećem razredu osnovne škole, a učitelji su obučeni da poremećaj prepoznaju, međutim ne i da rade sa decom koja imaju disleksiju. Iz tog razloga osnovna škola „Majšanski put“ najavljuje potpisivanje sporazuma o saradnji sa Udruženjem „Jogi“ čiji su osnivači roditelji dece koja pohađaju ovu školu. Škola je prepoznala disleksiju kao značajan problem kod dece koji se može prevazići zajedničkim radom učitelja, logopeda, psihologa i roditelja.

Novim zakonskim rešenjima od 25.juna ove godine, osnovne i srednje škole su u obavezi da pruže dodatnu obrazovnu podršku učenicima sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom, za one koji zbog socijalne uskraćenosti ili drugih razloga imaju fizičke ili komunikacijske prepreke. Ovo je bio razlog da članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, dr Etela Jerinkić okupi predstavnike vrtića, škola i nevladinih organizacija koje se bave decom koja imaju disleksiju, kako bi se ukazalo na postojanje ovog problema i pronašla rešenja za njegovo prevazilaženje.

Na sastanku je bilo reči i o programu školskog sporta u okviru kojeg je po novim zakonskim rešenjima predviđena saradnja škola i lokalnih samouprava u organizovanju nedelje školskog sporta najmanje jedanput u polugodištu, koji treba da uključi sve učenike. Iz tog razloga sastanku su prisustvovali i predstavnici sportskih organizacija koji će pomoći školama da nove programe unesu u godišnji plan rada.

 

Izvor: RTV Yueco / Autor: Jasmina Peić
49
tutamuta Odgovori
Neka dodje neki pametnjakovic i neka mi pokaze kako da radim na casu nemackog jezika sa detetom koji ima i disleksiju i disgrafiju.Neka mi isti taj pametnjakovic kaze sta da rade ostala deca na casu dok se ja bavim sa detetom individualno.Da li treba da ostavim dobru decu neka se sami snadju na casu?Nemojte mi reci da dam ostaloj deci NESTO da rade jer je to nemoguce.Ko prica ovakve gluposti taj nikada nije radio u prosveti.Zao mi je ako neko dete ima problem ali treba ga staviti u takvu sredinu gde ce on biti zadovoljan i srecan.Nemojte mi reci da ovakve ideje dolaze iz Evropske unije jer tamo sedi pomocni nastavnik na casu i pomace takvoj deci.Roditelji uporno zele da upisu decu sa posebnim potrebama i misle da je njima tamo dobro.Varate se,ne zelite priznati da vase dete ima problem,sto je glupost, jer takvo dete ce druga nemilosrdna deca unistiti.Ako zelite pomoci svom detetu dajte ga tamo gde ce ono biti sretno, gde je program prilagodjen njima.Ja ne mogu u isto vreme pricati, citati, razgovarati na vise nivoa.To se nece desiti ni sad ni kasnije. A necemo postati defektolozi samo zato sto smo bili na par seminara. To se studira bar 4 godine. Nemojte lagati ni sebe, ni nas. Molim vas objavite mi jedan, samo JEDAN plan casa, da naucim kako taj cas moze da se realizuje da i dete disleksicar i disgraficar bude zadovoljan a da ne ostetimo ni onu decu koja su zeljna znanja. Pozdrav direktorici osnovne skole"Majsanski put". Sa duznim postovanjem, molim vas cratite se u nastavu, nemojte iz fotelje pridikovati vodu, a piti vino. Odzite jedan javni cas, dolazim.
... Odgovori
tutamuta@
Ne razumem čemu ovakva reakcija.Ovde je dat predlog da se organizuje dodatna nastava kako bi se pomoglo deci sa navedenim problemima,a Vi ste odmah skočili da se branite kako Vi ne možete ovo,ne možete ono.
roditelj Odgovori
problem je u tome da dragi nastavnici ne zele niti su zeleli da se bave ovom decom, do sada im je najlakse bilo da ih posalju u skolu Zarko Zrenjanin i resen problem za njih.A to sto deca od 7 godina treba da putuju iz okolnih naselja sta njih briga,plus onda jedan od roditelja ne moze da radi ni to nastavnike nije briga.Ali ako oni nisu zadovoljni onda naravno stupaju u strajk,to po njihom ne ispastaju deca.Dragi ucitelju ako vas uopste tako mogu nazvati ne znam da li biste i dalje tako govorili da i VASE dete ima isti problem.Vecina nastavnika ni ne cini nista da bi toj deci olaksala ucenje i da ih druga deca sto bolje prihvate,naprotiv tu decu stavjaju u cosak kao da imaju kugu i ako pitaju nesto najcesci odgovor je STA CE TO TEBI TI TO IONAKO NECES RAZUMETI.
... Odgovori
tutamuta@
Šta znači pitanje: da li da ostavim dobru decu neka se sami snađu na času?
Deca sa disleksijom nisu dobra deca?
tutamuta Odgovori
Ma kakav sport u skoli. Bolje da nema fizickog vaspitanja i da deca manje vremena provode u skoli. Skoro svaki dan 6 ili 7 casova su im nagurali zbog tih super predmeta. Cas fizickog izgleda ovako. Decacima nastavnik da fudbalsku loptu, devojcicama odbojkasku, a nastavnika nema na casu. Nema nikakvih vezbi za jacanje tela, za pravilno drzanje, nema zagrevanja.Neki ucenici stoje, sede, nista ne rade i tako im prodje nedeljno tri casa nazovi "fizickog vaspitanja". E, sad ce se na nedelju sporta proslaviti nastavnici fizickog.Bar da cujemo i vidimo da nesto i rade. Dosad su se krili u svojim kabinetima, nazalost i za vreme casa. O,da, a svoje sekcije koje moraju drzati, naplacuju ucenicima u njihovim rodjenim skolama.Kao drze treninge u vecernjim satima na svojim radnim mestima.Direktori skole ovo znaju i nista ne rade, njima padne procenat. A inspektori? Pa nije valjda da ni oni ne znaju?Neki nastavnici ceo svoj radni vek ovo rade.
tea Odgovori
@tutamuta
Najblaze receno - razmislite o promeni zanimanja.
Delite decu na dobre, zeljne znanja i na one koje zalite- jer imaju problem-dete dislksicar i disgraficar.
roditelj Odgovori
Dragi nastavnice ,iz pseudonima se vidi da ovakvu decu omalovazavate ,vreme je da se i vi naviknete na rad a ne samo da strajkujete kada vam nesto nije po volji.Ova deca nisu nenormalna kakvim ih vi tu zelite predstaviti,ovo su zdrava deca sa izrazito razvijenom logikom.Nazalost puno je ovakvih nastavnika koji niti obavestavaju roditelje gde da se obrate niti ih je briga o toj deci a sebe nazivaju nastavnicima.
kojot Odgovori
@tutamuta
Каква је сад то подела на добру и лошу децу?Просветни радник сте и треба да имате слуха и стрпљења за свако дете,ако не онда на неку грађевину"мешам малтер мотам жицу..."
mima Odgovori
Naprosto je žalosno,da postoje prosvetni radnici , koji u 21.veku ovako reaguju... Tuga...Već od 2000.godine širom Subotice,počev od vrtića pa do škola vode se edukacije, seminari razni programi za inkluziju, tj. uključivanje dece sa posebnim potrebama u masovne (redovne) škole. I posle svega dođe @tutamuta i sve nas šokira sa ovakvim izjavama. Bravo za ostale. učiteljice,nastavni kadar itd., koji se ne boje posla i rade kako bi škole bile po meri SVAKOG deteta, a ne kroje decu po meri nekog nastavnog plana!!
roditelj Odgovori
Zao mi je dece koja imaju posebne potrebe,ali mogu da shvatim i nastavnika nemackog jezika. Probajte da zamislite dva vaspitaca koji u grupi od 25 dece imaju inkluzivno dete od 4-5 god,sa daunovim sindromom,slabo hoda,u pelenama...Oni ne idu u setnje po parku,izlete,u pozorista,na decije nedelje,klincijade... Zasto? Zato sto to inkluzivno dete ne moze da proprati,a ko ce paziti na 25 dece ako je jedan vaspitac samo sa tim detetom?!? Da li je to u redu prema drugoj deci? I nastavnik je u pravu kad kaze da se za to uci 4 godine a ne par seminara!!! Opet ponavljam,zao mi je te dece,ali njima treba strucan kadar koji ce se samo sa njima baviti. Vaspitaci i ucitelji,nastavnici, nisu skolovani za to! Ali ko njih pita...a vi ih kritikujete! Razmislite o tome!!!
njam Odgovori
kojote, svaka ti nije na mestu...
SVASTA Odgovori
@tutamuta Ko li je tebe u prosvetu zaposlio mamin sincicu, kad bih ti samarcinu razvezao preko tih lajavih usta umro bi na licu mesta, samo kukas prim. aut seres ! Ionako nista ne radite, lelemudi klasicni i sad ti kao ne mogu ovo ne mogu ono ... pa ti nemoj da radis vise ni u jednoj skoli olaksaj svima i otvori vrtic kuci da radis sa nadarenm decom.
Dzoni Odgovori
Slažem se sa tutamuta u potpunosti.
To što je napisao "dobru decu" je lapsus i naravno da nije mislio da deca sa disleksijom nisu dobra, nemojte izvrćati reči samo da biste nekog osuđivali.
Rekao bih da u današnje vreme prosečan nastavnik ne može baš najbolje da kontroliše 30-oro đaka i da im se svima podjednako posveti jer su deca bezobraznija nego ranije a za to su krivi upravo roditelji. Nekada su nastave u školi bile znatno ozbiljnije, kazne rigoroznije i nastavnik je imao autoritet a danas svemu tome nema ni traga. Roditelji zbog loše ocene ili neke manje kazne ni slučajno ne krive svoje dete niti sebe (naravno) nego dolaze u školu i nasrću na nastavnika.
Teško je posvetiti se i đacima bez mana jer je većina nezainteresovana za gradivo i igra se sa mobilnim telefonom a kamoli izdvojiti vreme za đake sa posebnim potrebama.

- Da se vratimo na temu -
Smatram da deca kod koje je dijagnostifikovan neki od navedenih poremećaja NE MOGU da idu u isti razred sa đacima bez tih poremećaja i roditelji moraju biti toga svesni. Ne samo što neće moći da prate gradivo istim tempom kao ostala deca već ih ta ostala "normalna" deca neće dobro prihvatiti u društvu a to je itekako veliki problem.
nenad Odgovori
@tutamuta
Ako sam dobro upućen, disleksija nije bolest niti je pokazatelj mentalne zaostalosti...
Ajnštajn (da, Albert), Vupi Goldberg, Entoni Hopkins, Džej Leno, Ozi Ozborn pa čak i Nikola Tesla su imali problema sa disleksijom.

Slažem se da treba neko drugi da priđe problemu a da vas ne preopterećuje sa potrebama jednog deteta, ali vi pišete kao da je neko sa disleksijom nesposoban da uopšte ide u normalnu školu.
mama Odgovori
zalosno je da dete sa AHDH diagnozom upisan u skolu do treceg razreda nije dobio nikakvu pomoc od strane skole niti ucitelja.nakon upornog trazenja detetovih prava morala sam da naucim skoro citav zakon o obrazovanju,sto mi nije bilo tesko da bi mogla da mu olaksam ucenje jer i moje znanje i trud vise nije dosta za njegov napredak.e tek onda kada su videli da me nemogu farbati predlozili su interesornu komisiju ,koja je vec postojala al je bilo lakse da to mi neznamo.posle polugodisnje borbe dobili smo defektologa i logopeda .defektolog je poceo sa radom al logopeda nismo dobili jer ih nema dovoljno. e onda gde dalje zatvaraju se sva vrata .trazen je i pedagoski asistent koji isto nismo dobili. i kako dalje zatvaraju se sva vrata sledece godine 5 razred a dete nezna da cita to nemoze niko zamisliti kakvve su muke detetu i roditelju.u odeljenju su ga odlicno prihvatili jer je zdravo dete sa izuzetno visokom inteligencijom al sa govornim poremecajem i hiperaktivnosti.smatram da je fizicko vaspitanje veoma bitno za svu decu jer posle teskih casova dobro je da se razgibaju i svode visak energije.svaki domaci mu traje duplo vise vremena prvo mu trebam citati sta je zadatak da bi on znao uraditi i to na taj nacin da mu diktiram njegove reci slovo po slovo pored toga jos i vezbanje da bi napredovao.o jezicima i da ne pricam predlog lekara da na maternjem jeziku uci i da svaki drugi jezik ga zbunjuje, to znaci da crtac nemoze da gleda na drugom jeziku,nemoze da slusa dijalog na drugom jeziku.oslobodjenja od stranih jezika nema mora da pohadja casove stranih jezika.sve u svemu taj ko nema dete sa poremecajnim problemom ni nemoze da zamisli kakve teske prepreke moraju da prebrode dete i roditelj .
mama Odgovori
moze li neko da mi da kontakt ili adresu Jogi udruzenja.hvala unapred
Milla Odgovori
Roditeljima bi bilo bolje da se pozabave vaspitanjem svoje dece a ne ovako da napadaju jednog prosvetnog radnika, ( tatmuta ), koji je sasvim korektno izneo činjenično stanje u našim školama. Sigurno nije lako u učionici sa 30-oro đaka ( uglavnom ne disciplinovanih ) posebno se posvetiti učenicima kojima je potrebno malo više vremena. Ne kažem da je to spajanje loša ideja, ali ne ovako kako se to kod nas radi. Broj učenika bi u takvim odeljenjima morao biti znatno manji. Ali mi kao i obično sve naopako. Mislim da bi prvo trebali početi od sređivanje toaleta po školama ( gde su samo nestale pare iz EU fondova namenjene sređivanju škola?! ), sređivanje nastavnog plana i programa pa tek onda ići na ovakve finese.
A što se fizičkom tiče, u potpunosti se slažem sa tatamutom, ovako organizovano to je jedno veliko ništa. Znam kako je bilo nama dok smo išli u školu. Nas 60, dva razreda u jednoj sali i njih desetak igra odbojku, ostali sede. Glupost. Ako učestvuješ u tome, onda nakon toga prljav i oznojen ideš dalje na časove, jer nema uslova ni vremena za tuširanje. Fizičko treba organizovati dva puta nedeljno u vidu obaveznih treninga, van nastave. Ovako nema smisla. Deca su nam sve truntavija, glupavija, nevaspitanjija. Trebalo bi i država i roditelji da se više pozabave ovim problemom. Nije sve na prosveti.
Napomena: nisam prosvetni radnik.
ja Odgovori
@tutamuta
Da li ste vi roditelj? Ako niste a planirate da budete, zelim vam da imate zdravo dete. Ako jeste, sram vas bilo! Sram vas bilo kao coveka, a dupli sram kao prosvetnog radnika!
Vi dodjete, odrzite cas, ( nemacki bese je li? ) pa ko je ukapirao, ukapirao je, ko nije sta vas briga. Tako kako postupate sa decom koja imaju neke smetnje u razvoju, tako postupate i sa darovitim ucenicima kojima je potreban izazov a zasto da im pruzite izazov, kada NE ZNATE STA CETE SA OSTALIMA?
Nije tesko roditeljima zbog problema koje ima njihovo dete, njihovo je i uradice sve da mu bude bolje, problem je kada nalete na niz zatucanih ljudi u zivotu, pocev od nastavnika, pa komsiluk, pa ostala deca, i treba da se bore za svoje dete, a i to dete da osposobe za dalju borbu koja ih ceka sa ljudima poput vas.
Nije lako prihvatiti bolest ili poremecaj deteta, ili bilo koju posebnu potrebu, a nije lako ni kada neko nije za posao koji radi, pa svima bude tesko.
Bolje dajte sansu nekome ko bi sa entuzijazmom radio vas posao, a vi se povucite, za dobro svih nas.
Inkluzija je dobra stvar, ali samo za one koji zaista zele da se bave tom divnom decom. Ne ljutim se na kolege koji je ne podrzavaju, samo mislim da je postenije da rade ljudi koji to vole, eto i predloga prilikom zaposljavanja - od vrtica do srednje skole, neka malo uzmu u obzir nas koji imamo zavrsene seminare iz inkluzije.
Jos nesto, samo za tutamutu - ne treba defektoloski fakultet, ako ste u ovom poslu, podrazumeva se odredjeni nivo obrazovanja, kao i inteligencije. Za ljude koji se bave inkluzijom, najvaznije je da su ljudi.
Pozdrav za kolege koji svoj posao rade, pre svega srcem!
mamamia Odgovori
.....svi vi sto se bojite inkluzije.....a sto ne kazete da Vam je malo to novaca sto vam se daje na mesecni dohodak zbog toga sto u razredu ili grupi imate jedno inkluzivno dete!?! Mozda bi onda nasa deca bila prihvatljivija!?! Kazem "mozda"........jer za neke gore "tatamute" nema pomoci.....treba biti covek....a to sto si ucitelj ili vaspitac...to nije pokazatelj ljudskosti...
kasandra Odgovori
Ne boje se svi prosvetni radnici posla. Radićemo inkluzivno sa decom koja imaju bilo kakvu vrstu poremećaja (za postojeću platu, mamamia). Samo neka nam neko pokaže kako. Neki od Vas kažu bilo je mnogo seminara. Bilo je i ima ih. Ali sve su to samo reči. Nisam čula da je ijedan od tih predavača ponudio da dođe u odeljenje u kom postoji učenik sa bilo kakvom poteškoćom u učenju da nam pokaže kako da sve to postignemo, kako da istovremeno posvetimo pažnju svoj deci, na svim nivoima, u skladu sa njihovim interesovanjima i potrebama.
... Odgovori
Deca koja pate od disleksije i disgrafije nisu deca sa specijalnim potrebama.Nemojte mešati babe i žabe.Slažem se da inkluziva nije dobro rešenje u našim uslovima,ali opet napominjem da se ovde priča o DODATNOJ NASTAVI.
... Odgovori
Tutamuta je u pravu.Istovremeni rad sa inkluzivnim detetom i mnogobrojnim odeljenjem je gotovo nemoguc.I jedni i drugi gube.Nisu prosvetni radnici carobnjaci.Zbog toga i postoje specijalne skole.
ja Odgovori
@kasandra
to je stvar koju bi trebalo da rese nadlezni. Evo, poceli su da rade nesto pokretanjem dodatne nastave..
Razumem vas, i postujem vasu dobru volju i zelju ali i realne probleme. Trebalo bi da postoji poseban nacin ocenjivanja dece sa posebnim potrebama, jer je i njihova petica u skladu sa njihovim mogucnostima. Cilj je postici kod svakog deteta maksimum..sad ce da se jave i roditelji dece koja nemaju smetnje u razvoju i verovatno ce im smetati ta petica deteta sa posebnim potrebama. Nisu mi jasni ti ljudi. Nikada nisam bila takva, ni dok nisam imala svoje dete, a kamoli sada kada i ja imam dete sa posebnim rezimom ishrane. To naravno uopste ne utice na njegove intelektualne sposobnosti, ali sam napravila presek ljudi otvorenog uma koji jesu u stanju da prihvate njegov poremecaj i na one kojima nikako nije jasno sta je to tacno, ni kako se zove, a kamoli sta sa sobom nosi.
Jos mnogo pre nego sto sam postala majka sam zavrsila seminar o inkluziji, i to u vrticu, i mislim da je tamo najizvodljivije primeniti je. Dosta dece posle svakako ode u specijalnu skolu, pa vidno regresuju, a ko zna sta bi bilo da su krenula u skolu sa ostalom decom. Zavisi i od dijagnoze, naravno.

Povredio me je post korisnika tutamuta, jer jedan prosvetni radnik ne sme tako da govori. Svesna sam kakva su deca danas, kakvi su roditelji, imaju sva prava, a niko ne pita za obaveze. Evo, u Novom Sadu su pretukli nastavnika jer su MISLILI da je homoseksualac, i to deca iz osnovne skole.
Svesna sam i nastavnog kadra, pogledajte ko nam je do juce bio ministar, pogledajte sta je bilo sa malom maturom. Izgleda da vecina prosvetnih radnika jos nije psihicki zrela i spremna za primenu inkluzije. I to razumem. A razumem i da je to trend danas, za nase clanove lokalne vlasti. Pitala bih njih znaju li uopste cemu sluzi inkluzija.
I sve drugacije gledan od kako sam majka jednog divnog deteta, sa posebnim potrebama, sto se tice ishrane, i nadam se da ce da ostane samo na tome.
mima Odgovori
Čitam komentare pro I kontra, I slažem se da je teško raditi s decom sa posebnim potrebama (velika odelenja, teška ometenost, nepripremljen kadar itd.), ali ljuudi moji taj učitelj, ili nastavnik treba da se "muči" par sati dnevno s tim detetom,dok roditelj se muči DO KRAJA ŽIVOTA!!! Ja bih se pre mučila svaki dan, a da posle radnog vremena odem kući kod svoje zdrave dece, I da sklopim obe ruke I zahvalim se Bogu na tome! Roditeljima je potrebna sva podrška ovog sveta, a ne ovakve polemike. Dajte malo empatije ljudi!
mama Odgovori
... potpuno gresite ova deca nisu za posebne skole ,NISU MENTALNO BOLESNI SAMO IMAJU POREMECAJ U RAZVOJU. U tim specijalnim skolama je ogranicen IQ granica ispod koje se deca primaju.nemoze dete sa 105 IQ TESTOM da ide u te skole.Zalosno je da ima raznih mentalnih i razvojnih bolesti netreba da deca jos dobiju i neku DUSEVNU BOL zbog pojedinaca .Oni su puna ljubavi i zeljni da ih drustvo prihvati kao bilo koje zdravo dete.
roditelj Odgovori
Moja sestrična i sestrić imaju disleksiju. Sestrična ove godine završava REDOVNU osnovnu školu, ZNA DA ČITA I PIŠE, jer nema tako velik stepen disleksije. Ima nadprosečnu inteligenciju (lekari su to utvrdili, nisam ja izmislila), ali ima poteškoća sa razumevanjem pročitanog teksta. Čita gradivo za istoriju, biologiju, lektiru itd i jednostavno ne razume šta čita. Reli su u 2., 3. razredu, sigurno je samo lenja, zato ne uči. Moja sestra joj je pomagala godinama, čitala joj je naglas gradivo, objašnjavala na jedan način, na drugi, na treći, izmučili su se. Išli su na razna ispitivanja, kod psihologa itd, ali samoinicijativno, jer ovdašnji lekari ih nisu nigde slali. Sada posle par godina ona SAMA UČI, pronašli su metod učenja koji njoj odgovara kako da razume ono što čita. Odličan je đak!! Zar je ovakvo dete trebalo da ide u školu Žarko Zrenjanin??? Ne verujem. Jedino treba znati šta sa ovakvo decom raditi, gde krenuti, odakle naći pomoć, da budu uspešna u životu, da nađu posao koji odgovara njima. Ja kako sam pročitala intervju i pogledala video na Yueku, nigde ovde ne spominje pametnjakoviće koje žele da uture ovu decu kao inkluzivnu u neku "prosečnu "grupi, jednostavno spominje, da od sada ima pomoći, ako neko ima takvo dete, postoje psiholozi, logopedi, defektolozi pedagogi kojima se upućuju ova deca. Jednostavno kažu da postoji rešenje!
Sophie
Postovana....da li mi mozete reci gde je Vasa sestra bila na proceni dece na disleksiju? Trenutno smo u trazenju pomoci za nasu devojcicu...Unapred hvala
tutamuta Odgovori
Pozdrav svima. Evo da se ispravim. Kada sam napisala "dobra deca", mislila sam na dobre /odlicne,vrlo dobre/ ucenike kojima treba predati znanje.Nisam rekla da deca sa posebnim potrebama nisu dobra. Po mom iskustvu deca sa disleksijom i disgrafijom su izuztno mirna na casovima, zato sto pokusaju pratiti nastavu ali ne mogu. Ja i dalje tvrdim da im JA necu moci pomoci na casovima gde ima puno dece prema kojima imam obaveze. Smesni su svi koji su komentarisali da ja ne volim decu. Volim ih vise nego sto vi mislite, zato i tvrdim da njima nije dobro u klasicnoj osnovnoj skoli.Roditelji koji imaju takvu decu pokazuju svoju ljubav na pogresan nacin. Na silu stavljaju decu sa posebnim potrebama u redovne razrede i osecaju da su POBEDILI u nekoj BORBI ali nazalost gube, a najvise mi je zao sto gube njihova deca. Oni koji misle da su resili problem sa kursevima iz inkluzije ti nemaju pojma o skoli i nastavi. Vi ne znate kako dete pati jer nema NIKADA nikakav uspeh, ne moze da se snadje sa drugom decom.Oni koji kazu da je deci sa bilo kakvim problemom /ne zelim da vredjam nikog, a najmanje decu/ dobro u okruzenju gde su zdrava deca oni vas LAZU zbog politike i zbog vece plate i nekih bodova. Vi slobodno nastavite da pljujete po prosvetnim radnicima. Verujte mi da ima tamo i dorih i losih, kao i u drugom poslu. Nazalost jedan los nastavnik moze da pokvari sliku o svima. Deci sa disleksijom, disgrafijom ili bilo kakvim problemom treba posebna paznja, a to nece dobiti u redovnoj skoli, ko vam kaze drugacije LAZE vas, verujte mi. Zamislite 25 ucenika i samo jednog sa posebnim potrebama. Samo zatvorite oci i zamislite kako moze neko da se posveti vise od par minuta tom detetu. Sada mi kazite ko voli a ko ne voli decu. Jeste, treba im organizovati nastavu, ali kvalitetnu, prilagodjenu njima, ne jedan dodatni cas ili dopunsku, nego sve casove u toku nedelje, inace nema smisla. Ceo zivot se borim za decu i pokusavam svima da pomognem i NIKADA vas necu lagati. Znam da je tesko prihvatiti sve sto sam napisala, ali bar vas nisam lagala kao neki. Nemojte se boriti protiv mog razmisljanja, borite se za svoju decu ali tako da im bude dobro. Neka vase dete dodje sretno kuci iz skole, ne sa suzama u okicama i neka vam prica o svojim dozivljajima.Pogledajte vasu decu doboko u oci. Da li vidite srecu ili brigu u njima? Mnogo puta sam videla tugu i bol u njihovim ocima zbog odbacivanja okoline. Ako dete nije sretno, vase dete nema detinjstvo, samo gura jadan kroz svoj mali zivot a vi mu ne pomazete. Pozdrav svima, vise necu pisati na ovu temu. Nista se nece promeniti ako su hijene vec odlucile praviti karijeru na stetu vase dece.
kojot Odgovori
Mnoge poznate osobe bili su disleksičari, a među njima su i: Albert Ajnštajn, Tomas Edison, Ajzak Njutn, Majkl Faradaj, Leonardo da Vinči, Stiv Džobs, Bil Gejts, Pablo Pikaso, Ernest Hemingvej, Hans Kristijan Andersen, Mark Tvejn, Vinston Čerčil, Tom Kruz, Entoni Hopkins, Harison Ford, Selma Hajek….
Disleksija nije bolest, nije prouzrokovana neurološkim oštećenjem, već je to stanje koje zahtijeva jedinstven stil poučavanja i ispitivanja, prilagođen neverbalnom kognitivnom stilu, koji je primarni način razmišljanja disleksičnih osoba.
Selina Odgovori
Zelje su jedno a realnost je drugo. Mozete vi sanjati ali snovi vam se nece ostvariti. Nemojte nasedati na price politicara, direktora skola,pedagoga i psihologa. Svi se bore za decu da se u skolama ne bi zatvarale odeljenja. Napisite mi kako biste vi organizovali cas gde imate dete sa kojim se treba posebno baviti. Pocnite ovako:Udjem u ucionicu i .......napisite sta rade ucenici dok se nastavnik bavi sa deteom sa posebnim potrebama.
roditelj Odgovori
Dragi Dzoni i Roditelj (onaj drugi sto kritikuje ovu decu)

izgleda da vi ne znate koja deca mogu da pohadjaju inkluzivnu nastavu i sta je dislekticno i disgraficno dete.Sto se tice mobilnih telefona koliko je meni poznato oni su u skoli zabranjeni.Druga deca koja ne prihvataju ovu decu imaju za roditelje ovakve ljude kao vi ,ali sta ce se desiti ako neki vas potomak bude imao isti problem hocete li i onda da imate isti stav kao sada draga gospodo. To sto druga deca nisu zainterovana za gradivo sigurno nisu kriva ova deca. Drugi cilj inkluzivnog obrazovanja je bas taj da ova deca budu prihvacena od strane druge dece a to se ne uci samo u skoli nego kod kuce od strane roditelja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.