Komentara: 37
Pregleda: 8602

Direktorske fotelje po meri partije

05.01.2015. u 17:03h
Izvor: Subotica.com
Novi Zakon o javnim preduzećima, po kome se izbor direktora vrši putem konkursa, izgleda da važi za sve sem za izbor direktora u JKP „Subotička toplana“ i „Subotica gas“, gde odluke Gradske komisije za izbor i imenovanje direktora u JP i JKP  ne prihvata Privremeni organ rukovodstva Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije.
Direktorske fotelje po meri partije

Da o departizaciji javnih preduzeća nema ni govora bilo je jasno čim su izabrani novi-stari direktori u subotičkim javnim preduzećima.

Međutim, nijedna od političkih partija koje su na vlasti u gradu nije otišla toliko daleko i uputila dopis gradonačelniku, članovima Gradskog veća, predsedniku Skupštine grada i odborničkim grupama u lokalnom parlamentu da se za direktora JKP „Subotička toplana“ imenuje Pero Rikić, a za direktora JKP „Subotica gas“ Đorđe Skular.

U dopisu koje je poslalo Privremeno rukovodstvo GO SPS, a koji je potpisao Nebojša Crnogorac, jasno se „insistira da Gradsko veće predloži Peru Rikića za imenovanje direktora JKP „Subotička toplana“, jer on „kao kandidat ima punu podršku i viših organa naše političke organizacije“.

Ono što je „zaboravljeno“ da se navede u dopisu je da je Skupština grada oformila Komisiju za izbor direktora u JP i JKP, da je raspisan javni konkurs po tačno utvrđenim kriterijumima, da su kandidati predali svoj program rada i izneli ga pred članovima Komisije. Komisija je bodovala kandidate a tri najbolje rangirana išla su na Gradsko veće, koje je izabralo one koji su imali najveći broj bodova.

Konkretno kandidati za direktora JKP „Subotička toplana“ Dervo Ahmetović, diplomirani ekonomista, imao je 11 bodova, dok je drugoplasirani Pero Rikić, mašinski inženjer, imao 10 bodova. U slučaju JKP„Subotica gas“ prvoplasirani je bio kandidat Dragan Božinović sa 12 bodova, dok je Đorđe Skular bio na petom mestu, od pet prijavljenih, sa 5 bodova.

Imenovanje direktora u ovim velikim javnim preduzećima skunuto je sa dnevnog reda jedne od sednica gradskog parlamenta, a njima upravljaju dosadašnji v.d. direkori Dervo Ahmetović i Dragan Božinović.

- Naši programi su transparentni, izneli smo ih pred komisijom i svi razgovori sa kandidatima su se snimali. Mandat v.d.direktora mi važi do 28. februara i nadam se da će se ova situacija oko imenovanja direktora do tada razrešiti – kratko kaže Dervo Ahmetović, direktor JKP „Subotička toplana“.

Kako nezvanično saznajemo, glavni razlog što se vrši pritisak na izbor direktora u JKP „Subotička toplana“ je što je sadašnje rukovodstvo odustalo od namere da podigne kredit od 30 miliona evra za izgradnju pogona na biomasu, koji bi u širem centru grada, nedaleko od zgrade preduzeća, godišnje prerađivao 35 hiljada tona slame.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 37
Pregleda: 8602

Povezane vesti

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

sps

socijalistička partija srbije

đorđe skular

gradska toplana

nebojša crnogorac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.