• Pregleda: 7910

Direktorske fotelje po meri partije

Novi Zakon o javnim preduzećima, po kome se izbor direktora vrši putem konkursa, izgleda da važi za sve sem za izbor direktora u JKP „Subotička toplana“ i „Subotica gas“, gde odluke Gradske komisije za izbor i imenovanje direktora u JP i JKP  ne prihvata Privremeni organ rukovodstva Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije.
Direktorske fotelje po meri partije

Da o departizaciji javnih preduzeća nema ni govora bilo je jasno čim su izabrani novi-stari direktori u subotičkim javnim preduzećima.

Međutim, nijedna od političkih partija koje su na vlasti u gradu nije otišla toliko daleko i uputila dopis gradonačelniku, članovima Gradskog veća, predsedniku Skupštine grada i odborničkim grupama u lokalnom parlamentu da se za direktora JKP „Subotička toplana“ imenuje Pero Rikić, a za direktora JKP „Subotica gas“ Đorđe Skular.

U dopisu koje je poslalo Privremeno rukovodstvo GO SPS, a koji je potpisao Nebojša Crnogorac, jasno se „insistira da Gradsko veće predloži Peru Rikića za imenovanje direktora JKP „Subotička toplana“, jer on „kao kandidat ima punu podršku i viših organa naše političke organizacije“.

Ono što je „zaboravljeno“ da se navede u dopisu je da je Skupština grada oformila Komisiju za izbor direktora u JP i JKP, da je raspisan javni konkurs po tačno utvrđenim kriterijumima, da su kandidati predali svoj program rada i izneli ga pred članovima Komisije. Komisija je bodovala kandidate a tri najbolje rangirana išla su na Gradsko veće, koje je izabralo one koji su imali najveći broj bodova.

Konkretno kandidati za direktora JKP „Subotička toplana“ Dervo Ahmetović, diplomirani ekonomista, imao je 11 bodova, dok je drugoplasirani Pero Rikić, mašinski inženjer, imao 10 bodova. U slučaju JKP„Subotica gas“ prvoplasirani je bio kandidat Dragan Božinović sa 12 bodova, dok je Đorđe Skular bio na petom mestu, od pet prijavljenih, sa 5 bodova.

Imenovanje direktora u ovim velikim javnim preduzećima skunuto je sa dnevnog reda jedne od sednica gradskog parlamenta, a njima upravljaju dosadašnji v.d. direkori Dervo Ahmetović i Dragan Božinović.

- Naši programi su transparentni, izneli smo ih pred komisijom i svi razgovori sa kandidatima su se snimali. Mandat v.d.direktora mi važi do 28. februara i nadam se da će se ova situacija oko imenovanja direktora do tada razrešiti – kratko kaže Dervo Ahmetović, direktor JKP „Subotička toplana“.

Kako nezvanično saznajemo, glavni razlog što se vrši pritisak na izbor direktora u JKP „Subotička toplana“ je što je sadašnje rukovodstvo odustalo od namere da podigne kredit od 30 miliona evra za izgradnju pogona na biomasu, koji bi u širem centru grada, nedaleko od zgrade preduzeća, godišnje prerađivao 35 hiljada tona slame.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

37
zoli Odgovori
Pa sta vas ovo čudi? Maglai je insistirao na tome da nema političkog uticaja. Lakrdija!!!
Svetlana Odgovori
Znaci, u tom grmu lezi zec! Da se i ovako osiromasen grad i gradjani Subotice zaduze za 30 MILIONA EVRA i da nas grad postane seosko gazdinstvo!! A ovi iz tog tzv.rukovodstva su se u medjuvremenu ugradili u tu cenu! Samo po zakonu!!
cule Odgovori
Nazalost ovo je istine i nasa realnost. Molimo bih inspektore rada da se rastrce po javnim preduzecima pa neka provere kada i ko dolazi na posao(a nekih i nema na na radnim mestima), mislim na zamenike direktore, savetnike, zamenike zamenika, zamenika savetnika....ko vozi sluzbene automobile u privatne svrhe, ko i koliko ide na sluzbena putovanja....
cika pera Odgovori
sve je to banda neradnicka. nikad nista nisu radili u zivotu nego sad zajahali politicki javna preduzeca pa se ponasaju kao da su im ga roditelji stvorili i ostavili na upravljanje.
Sve ce to tako da bude dok ne pocne da radi motka!!
Vesko Odgovori
A sta se desava sa visokim celnikom grada, koji je se jos uvek, mada je u mirovini,
visoko kotira. Nazalost i po broju krivcnih predmeta, zatarelih i nezastarelih.
Kuda, kuda - SPS svuda.
sub Odgovori
Direktore biraju politicke stranke...A taj SPS i postoji samo zbog ovkvih stvari!!!
:) Odgovori
Pa ako je komisija bodovala kandidate i ako je ustanovljeno ko ima najvise bodova, sta onda hoce ovi kanditati koji su imali manje bodova?! Cuj molim te, ovaj sto je medju kandidatima bio cak peti po bodovima hoce da bude direktor...Cudan neki covek, a i ovi sto ga forsiraju...A i Rikic je neki izgleda [*...*] cim je presao u SPS da bi ponovo direktorovao Toplanom ...Sve hostapler do hostaplera.
Kimi Odgovori
Ja ne mogu da verujem.... Citam komentare i niko ne shvata sustinu! Ovde se naredjuje celnicima grada i to naredjuje privremeno rukovodstvo! Naredjuje se da se zanemari Konkurs i procedura koja je jasno definisana. Ko god da su kandidati, prosli su konkurs i izborni postupak, ako smo pravna drzava ili tezimo ka tome, onda se procedura mora postovati. Zaduziti grad?? Zasto?? Smejurija...
lakumity Odgovori
A gde to piše da se moraju slediti uputstva GO SPS mimo zakonske procedure?
Princeza Odgovori
Opet navijaci, opet ulica, opet baklje.... Dokle?! Zar ne postoji neka bolja ideja da se zaposle mladi ljudi?! Toliki novci u neku utopiju, i samo da bi se udomili pojedinci, ovde su cak i lepo imenovani!! Dokle?!!
ffilozoff Odgovori
Ho,ho,ho
drp trejd Odgovori
Iz sela u grad mozes doci ,al selo iz seljaka nikad
Vesko Odgovori
Nazalost neki misli da su 90-te godine, pa imaju obraza nametati lokalnim organima svoje
stavove, a u tome im je pomogao i gradonacelnik, pa nek ih uziva. To je sramota i za jednu
MZ, a pogotovo za grad.
Kimi Odgovori
@lakumity
U dopisu koje je poslalo Privremeno rukovodstvo GO SPS, a koji je potpisao Nebojša Crnogorac, jasno se „insistira da Gradsko veće predloži Peru Rikića za imenovanje direktora JKP „Subotička toplana“, jer on „kao kandidat ima punu podršku i viših organa naše političke organizacije“.....
Meni ovo deluje upravo suprotno Konkursu.... Pare, pare, pare....
Ko je stranka da naredjuje gradskom rukovodstvu??
milica Odgovori
Samo prema nama Suboticanima se ovako ophode kao prema majmunima. Zamislite, prodje konkurs, kandidati izabrani i onda se nadje crvena banda na celu sa navijacem Crnogorcem Nebojsom da celu Suboticu vuce za nos. Hoce pogon na biomasu u centru grada, kao da nam nije dosta promasenih investicija sa bazenom u Dudovoj sumi i Narodnog pozorista. Gradonacelnice, ne dajte da nas u truju u sred Subotice. Suboticani, ne dajte Rikicu da nas ponovo samara sa racunima, ovaj novi obracun je njegova ideja.
simo Odgovori
Kako vas bre nije sramota, stavljate [*...*] za direktore, ko je bre taj privremeni organ Sps, metla , pa gde je ta departizacija premijeru
Pera Odgovori
Navikli se SPS ovci da otimaju godinama.Ali jos malo i nece ih biti,kao ni drugih!
Zdravo pametan Odgovori
@lakumity
@Kimi
Nigde ne piše da se moraju slediti upustva GO SPS, ali ako GV i gradonačelnik ne slede upustva, odbornici SPS u SG ne moraju slediti uputstva da glasaju za odluke vladajuće koalicije. A bez tih odbornika nema 34, a znamo svi šta to onda znači. Tako da nema potrebe da se pravimo ludi.
Da ne bude zabune, ne podržavam ovo, SPS mi je najviše antipatična stranka od svih, jer neću nikad zaboraviti šta smo zbog njih proživljavali 90-tih. Ali ne volim kad se neko pravi lud. SPS je dobio da upravlja ovim preduzećima, i naravno da će organ upravljanja lokalnom organizacijom stranke (bio stalni ili privremeni) određivati ko će biti direktor.
Bolje je pitanje šta je to Maglai dobio, kad je dve najjače firme morao dati šačici odbornika koliko ih SPS ima. Meni tu nešto jako ne štima, ili bolje reći, SMRDI, kao uostalom i cela ta trula koalicija.
Ž Odgovori
opet nećete dobiti para na konkursu za medije xaxax
zoki Odgovori
LOPOVI!!!
Sad sam izracunao po novom obracunu kolika je razlika u grejanju i zaprepastio se .... za 60 kvm je u mesecu novembru kostalo grejanje po sstarom(4.79/kwh i 27.32/kvm)oko 6.800 dinara sa PDV-om,a ako taj utrosak izracunamo po novom obracunu(8.79/kwh,bez 27.32/kvm) izadje neverovatnih 9.150 din sa PDV-om odnosno povecanje od 35 posto!!!!!
LOPOVI!!!!!
NaIvan Odgovori
Meni ovo sve više liči i podseća me na vreme "Socijalističkog samoupravljanja", kada je obavezno bilo ispoštovati naređenja koja su dolazila iz Komiteta, tada jedine partije jednopartijskog sistema.
Samo se sada ovo više ne zove naređenje, već insistiranje ili preporuka Privremenog rukovodstva GO SPS-a, a mene strašno podseća na neko ucenjivanje.
fredo Odgovori
Ima 34 i bez SPS-a. SNS 22, SVM 16. SPS samo Maglai drzi u koaliciji da bi bio jaci. Ja da sam SNS trazio bih da se SPS najuri iz gradske vlasti. A ovo sa kreditom od 30 milion evra (ej!!!) za pogon na biomasu (pa da sleperi ponovo prolaze kroz centar prevozeci čutke)-e to je stvarno megaimbecilni lopovluk
NaIvan Odgovori
"Kako nezvanično saznajemo, glavni razlog što se vrši pritisak na izbor direktora u JKP „Subotička toplana“ je što je sadašnje rukovodstvo odustalo od namere da podigne kredit od 30 miliona evra za izgradnju pogona na biomasu, koji bi u širem centru grada, nedaleko od zgrade preduzeća, godišnje prerađivao 35 hiljada tona slame."

Pogon za preradu 35 hiljada tone slame godišnje??
Kakva prerada, o čemu se ovde radi?
Briketiranje ili šta već. Nije to prerada već spaljivanje.
I koji širi centar grada, pa pogoni Toplane su tačno 1 kilometar udaljeni od Gradske kuće vazdušnim putem.
To je za mene najuži centar grada, šta ćete ovde da palite slamu?
Ekolozi, Zeleni, ne dajte da naprave neviđenu glupost, jedva smo čekali da se pređe na korišćenje ekološkog gasa, da ne bude aerozagađenja u okolini.
NaIvan Odgovori
pajo, link ti je vrlo interesantan i poučan.

"Prvi korak za izradu studije je urađen. Vrednost izgradnje postrojenja bi se kretala između 17 i 20 miliona evra."

2012-e godine se spominje cifra od 17 do 20 miliona evra za izgradnju postrojenja.
Hmmm, ovde se sada već spominje kredit od 30 miliona evra.
Šta će biti sa razlikom od minimum 10 miliona evra, pa ovi su postali stvarno neviđeno alavi i nezasiti.
Šta misle da će građani da isplaćuju ovaj kredit godinama, a neko će na brzinu ogromne pare strpati u džep i praviti se blesav??????
Stamota Odgovori
Idite kuci kod RIKICA pogledajte staje stekao za 12 god kao dir, toplane.
rooka Odgovori
Koliko sam cuo konkursa nije bilo ni u Fondaciji Danilo Kis za izbor nove direktorice.... ali o tome se malo prica....
Liliputanac Odgovori
@NaIvan
Upravo tako, oni su razliku vec ukalkulisali u svoje troskove bahatog zivota.... I onda su mislili da ce uspeti da to proguraju do kraja! I sada oni daju preporuku za direktora. Hahahaha.... Smesni su, a mi gradjani smo jos smesniji sto tom privremenom rukovodstvu dajemo toliki znacaj! Zar vreme ulicnog ponasanja nije davno proslo vreme??? Izgleda da nije!! Sta ce "OVI" sledece da zahtevaju od rukovodstva grada?? Sramota!!!
joška Odgovori
Za Božinovića treba nastaviti postupak iz 1997, a ne dati mu direktorsku fotelju. Dije naše zlato?
bisni Odgovori
@rooka

Da je bio konkurs gospodja ne bi prošla ni kao blagajnica. Ima srednju školu, valjda hemijske struke, Došla je iz crkvenog radija, a jedina i najvažnija preporuka za ovaj odgovoran posao joj je što se kao okorela naprenjačica slikala sa Tomom-diplomom. Sada će ona da sprovodi politiku osnaživanja svesti mladih. Pa kad krene sa projektima tipa " Ana Bekuta i moralno ispiranje mozga" ili "Bora Drljača- uzor moje mladosti", videće mladi šta znači biti patriJota. Uz ovakve moralne katrikature samo nam Bog može pomoći.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.