• Pregleda: 1821

Digitalizacija subotičke biblioteke

Digitalizacija subotičke biblioteke

Digitalizacija subotičke biblioteke je započeta 2006. godine, a intenzivirana je tokom prethodne dve godine. Radi se o velikom poslu jer je potrebno celu pisanu kulturnu baštinu iz Gradske bibiloteke sačuvati u digitalnom obliku za buduća pokolenja. Cilj digitalizacije je da se naše bogato kulturno nasleđe sačuva od zaborava i propasti.

Digitalizacija je proces u kojem se materijalni objekti, u ovom slučaju knjige, pretvaraju u digitalni oblik. U Gradskoj biblioteci Subotice je ovaj posao započet pre 6 godina, sa ciljem da se naše kulturno nasleđe sačuva od zaborava. Naši sugrađani pozitivno ocenjuju digitalizaciju knjiga.

Digitalizacija subotičke biblioteke podrazumeva serijske i monografske publikacije. Serijske su časopisi, a reč je o periodici koja je izlazila u 19. veku pa sve do 1945 godine, koliko je cilj digitalizacije. Radi se o ukupno 156 naslova, a započelo se sa časopisom “ Bačkai hirlap” koji je izašao davne 1897. godine. Istovremeno je pokrenuta i digitalizacija knjiga. Reč je o 2000 jedinica,dok samo na mađarskom jeziku ima preko 200.000 naslova. Do sada je urađeno 11.ooo, a digitalizacija se nastvalja i narednih godina.

Uporedo sa digitalizacijom se radi i na procesu elektronske obrade knjiga kako bi one korisnicima bile dostupne u elektronskom katalogu. Do danas je obrađeno 75.550 knjiga od ukupno 300.000 koliko ih ima u gradskoj biblioteci.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

5
Kindl Odgovori
Znaci li to da cemo moci pozajmljivati knjge za E-book citace, tipa amazon KINDL i slicno ??
Ceca Odgovori
A bre gde ti to živiš čoveče ??? Zar ne vidiš da im se "digitalizacija" biblioteke svodi na to da u neku Excell tabelu ukucaju autora i naziv knjige i daju joj neki redni broj ?!?!?! A ako nas Koštunjavi i Dveri odvedu nazad u njima omiljeni srednji vek onda će i ti monitori imati pozadinsko osvetljenje na sveće ....
info linija Odgovori
@Kindl, teško da će to još uvek zaživeti... Ali bilo bi cool...

@Ceca, u pravu si. Ako dođe ta ekipa, mi smo ga ugasili.
Kindl Odgovori
Kindl je fenomenalna spravica, i zgodnija je za duze citanje od laptopova ili klasicnih PC-a
Sada se vec moze naci vise stotina naslova sa nasim prevodom na net-u.
Od romana, do strucne literature.
http://www.baneprevoz.com/e-knjige
stormwatch Odgovori
@Ceca

LOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL! Svaka cast na komentaru!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.