Komentara: 5
Pregleda: 2203

Digitalizacija subotičke biblioteke

01.03.2012. u 14:51h
Izvor: RTV Yueco
Digitalizacija subotičke biblioteke

Digitalizacija subotičke biblioteke je započeta 2006. godine, a intenzivirana je tokom prethodne dve godine. Radi se o velikom poslu jer je potrebno celu pisanu kulturnu baštinu iz Gradske bibiloteke sačuvati u digitalnom obliku za buduća pokolenja. Cilj digitalizacije je da se naše bogato kulturno nasleđe sačuva od zaborava i propasti.

Digitalizacija je proces u kojem se materijalni objekti, u ovom slučaju knjige, pretvaraju u digitalni oblik. U Gradskoj biblioteci Subotice je ovaj posao započet pre 6 godina, sa ciljem da se naše kulturno nasleđe sačuva od zaborava. Naši sugrađani pozitivno ocenjuju digitalizaciju knjiga.

Digitalizacija subotičke biblioteke podrazumeva serijske i monografske publikacije. Serijske su časopisi, a reč je o periodici koja je izlazila u 19. veku pa sve do 1945 godine, koliko je cilj digitalizacije. Radi se o ukupno 156 naslova, a započelo se sa časopisom “ Bačkai hirlap” koji je izašao davne 1897. godine. Istovremeno je pokrenuta i digitalizacija knjiga. Reč je o 2000 jedinica,dok samo na mađarskom jeziku ima preko 200.000 naslova. Do sada je urađeno 11.ooo, a digitalizacija se nastvalja i narednih godina.

Uporedo sa digitalizacijom se radi i na procesu elektronske obrade knjiga kako bi one korisnicima bile dostupne u elektronskom katalogu. Do danas je obrađeno 75.550 knjiga od ukupno 300.000 koliko ih ima u gradskoj biblioteci.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 2203
Povezane teme

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.