Komentara: 12
Pregleda: 3624
Foto

Delegacije ambasadora Evropske unije u poseti Subotici

08.12.2022. u 16:46h
Izvor: Subotica.com
„Evropska unija je uvek bliža nego što mislite“ - jedna je od poruka kampanje „EU u mom kraju” u okviru koje su Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Republici Srbiji, zajedno sa Tomašom Kuhtom, ambasadorom Republike Češke i Anikom Ben David, ambasadorkom Švedske, danas posetili Suboticu.
Delegacije ambasadora Evropske unije u poseti Subotici

Delegacija diplomata posetila je najpre Gradsku kuću u kojoj ih je ugostio gradonačelnik Stevan Bakić, koji je predstavio sve potencijale našeg grada za ulaganje i otvaranje novih radnih mesta.

- Ponos ovog  grada su multikulturalnost, tolerancija i različitost, koji nas čine specifičnim. Predstavio sam i mnoge projekte, one koji su završeni i one koji su započeti ali i one koji su u pripremi. Za sve to imamo stabilan politički i ekonomski ambijent a zasluga za to je mudro i državnički vođena politika mira i stabilnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Takođe, iskazao sam njegovu veliku podršku za realizaciju svih ključnih projekata od velikog značaja za ovaj grad – poručio je gradonačelnik Bakić, podsećajući na investicije poput „Ipsilon“ kraka, obnove „Kolevke“, izgradnje zgrade Narodnog pozorišta i Akva parka... – Evropska  unija nam je pomogla u izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Bikovi i stanova za izbeglice. Subotica će i u budućnosti  biti posvećena evropskim vrednostima i preduzimaće sve aktivnosti kako bi približila Srbiju porodici evropskih zemalja. Srbija jeste mala, ali je njen narod dostojanstven i ponosan na svoju prošlost i bogatu istoriju u kojoj nikada  nismo nikoga napadali, uvek smo se branili i uvek bili na strani pravde i istine.

Kako je istakao Emanuele Žiofre tokom posete delegacija će posetiti školu, razgovarati sa mladima, investicije iz Evropske unije, kao i privrednike koji su dobili finansijsku pomoć od EU.

Delegacije ambasadora Evropske unije u poseti Subotici- Razgovarali smo o najvažnijim pitanjima koje se tiču Subotice i izazovima za kojima se suočava, poput nelegalnih migracija kojima treba zajedno da se bavimo. Srbija je uvek zauzimala human pristup prema migrantima. Želimo da uradimo više, da pojačamo saradnju koju smo do sada imali, pojačamo uvanje granica i doprinesemo razbijanju mreža krijumčara migranata – smatra ambasador Žiofre. – U utorak smo imali važan Samit u Tirani koji je okupio lidere Zapadnog Balkana i Evropske unije. Tada su donete  važne odluke, konkretno kako da se pomogne građanima Zapadnog Balkana. Kada govorimo o nelegalnim migracijam, obezbedićemo 70 miliona evra za zaštitu granica. Biće izdvojena milijarda evra za prevazilaženje energetske krize, od čega će polovina  biti namenjena ugroženim porodicama, domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima koja imaju problem da plate struju a 160 miliona evra će biti direktna pomoć srpskom budžetu. Takođe, potpisani su ugovori sa operaterima o okidanju rominga.

Takođe, lideri su se složili da treba ubrzati put Srbije Evropskoj uniji.

- Subotica je multinacionalni grad sa velikim brojem manjina i ona je naučila šta znači tolerancija, poštovanje, demokratski procesi i najbolje može da pokaže svima onu vrednost koju neguje Evropska unija a to je kako da živimo u raznolikosti – naglasio je šef delegacije EU.

Delegacije ambasadora Evropske unije u poseti Subotici

Tomaš Kuhta, ambasador Češke, potvrdio je reči Emanuela Žiofrea da podržava Srbiju na evropskom putu.

- Naša želja je da što veći broj stanovnika shvati da je to najbolji način kako se standard života može povećati i da saradnjom sa drugim zemljama doći do još boljih rezultata – istakao je Kuhta. – Češke firme su angažovane na gradnji železničke pruge između Subotice i Segedina, a viidmo da ima još stranih investicija. To su konkretne stvari koje možemo da vidimo.

Početkom naredne godine Švedska će preuzeti precedavanje Savetom EU a iako je daleko, po rečima ambasadorke Anike Ben David, veoma je bliska sa Srbijom.

Delegacije ambasadora Evropske unije u poseti Subotici- Imamo veoma razvijene međuljudske veze. Švedska je treća po veličini srpska dijaspora u Evropi. Zato možemo da budeo partneri u nastojanjima da podignemo kvalitet života u Srbiji i možemo da vidimo da se druga generacija Srba iz Češke vraća i svojim inovativnim idejama pomaže napretku Srbije – predočila je ambasadorka, podsećajući da je Švedska Srbiji donirala 300 miliona evra.

Posle prijema u Gradskoj kući delegacija je posetila Sinagogu i Gimnaziju „Svetozar Marković“.

Izvor: Subotica.com
Prijem gradonačelnika Bakića za delegaciju EU Prijem gradonačelnika Bakića za delegaciju EU Prijem gradonačelnika Bakića za delegaciju EU Prijem gradonačelnika Bakića za delegaciju EU Prijem gradonačelnika Bakića za delegaciju EU Prijem gradonačelnika Bakića za delegaciju EU Prijem gradonačelnika Bakića za delegaciju EU Prijem gradonačelnika Bakića za delegaciju EU
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 3624
Povezane teme

evropska unija

srbija i evropska unija

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.