• Pregleda: 3692

Delegacija iz Švedske u poseti Subotici

Načelnik Severno–bačkog okruga Dragi Vučković, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i član Gradskog veća za oblast privrede Nebojša Daraboš, ugostili su danas delegaciju opštine Sandviken iz Švedske, predvođenu prvim čovekom opštine, Peterom Šenstromom.
Delegacija iz Švedske u poseti Subotici

Današnji sastanak upriličen je u okviru saradnje koja postoji između dva grada, a bio je posvećen zajedničkim projektima razvoja preduzetništva u Subotici a na osnovu prakse i iskustava iz Švedske.

- "Zaista imamo odličnu saradnju sa Švedskim gradom koji je znatno razvijeniji od nas  i od kog možemo mnogo da učimo sa jedne strane, a sa druge strane radimo na zajedničkim projektima finansiranim od strane EU i koji se tiču oblasti razvoja preduzetništva i privredne saradnje dve države." - rekao je gradonačelnik Subotice

- "Drugi put sam ovde i imperiosniran sam sa investicijama koje ste doveli u vaš grad. Nadam se da će biti dobra saradnja između dva grada i da ćemo zajedno pronalaziti rešenja za probleme." - izjavio je Peter Šenstrom, gradonačelnik Sandvikena

Saradnja dva grada ogledaće se i u izradi zajedničkih projekata namenjenih evropskim fondovima u oblasti naučnog stvaralaštva, preduzetništva i privrednog razvoja.

- "Jedan od projekata je pitanje mladog preduzetništva. Planiramo da vidimo kako možemo napraviti projekat da animiramo naše srednjoškolce vezano za preduzetništvo. Drugi projekat predviđen je za železnički robni transport koji interesantan za obe strane, a isto tako postoje još neke teme koje smo pokrenuli i koje su nam interesantne za realizaciju." - istakao je Maglai

Sandviken je grad i opština u centralnom delu Švedske u kojoj živi 37.000 stanovnika i udaljen je 190 kilometara od prestonice Stokholma. Čuven je po preduzeću Sandvik koja se bavi istraživanjem građevinskih materijala, posebno čelika. Jedan je od najrazvijenijih u Švedskoj.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

6
Tenkre Odgovori
Švedski grad znatno razvijeniji od nas? Nemoguće!
AlwaysUltra Odgovori
''Impresioniran".

Kao sto bih ja bio ''impresioniran'' u nekoj zabiti centralne Afrike !!
Milica Odgovori
Naš grad posjeduje vrlo talentiranu omladinu koju treba izvesti na pravi put. Svaka ovakva vest koja se tiče posticaja srednjoškolaca da rade i da njihov rad bude na neki način nagrađen je za sve pohvale. Predlažem da se i škole pobrate da naša omladina ima gde da ode da razmjeni iskustva.
Aki Odgovori
Bitno je da saradjujemo sa svima i stičemo nova iskustva
mance Odgovori
@AlwaysUltra
Posmatras njegov izraz subjektivnog misljenja kroz svoj vizir. Naravno da "ne pasuje". Da je Subotica drugacija u odnosu na pre nekoliko godina, jeste. Manja je nezaposlenost, standard je porastao. Pitanje odliva ljudi? Uvek su odlazili i odlazice. U vreme koje svi ovde mahom hvalite, pola Juge je bio u Nemackoj. I sto je najgore od svega, svuda smo disciplinovani, vredni, samo ovde lenjstvujemo i pametujemo.
Dajte samo te Svedjane ovamo! Bolje da se na njih ugledamo ovde, nego da se iseljavamo!
AlwaysUltra Odgovori
mance

Standard porastao ??
Nikada siromasniji nismo bili !!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.