• Pregleda: 3822

Ambasador Švedske posetio Suboticu

Ambasador Švedske posetio Suboticu

Ambasador Kraljevine Švedske Krister Asp, posetio je danas Suboticu. Njegova ekselencija je u prostorijama Severnobačkog okruga u Novoj opštini razgovarao sa načelnikom Dragim Vučkovićem i saradnicima na radnom sastanku posvećenom međunarodnim projektima koje će zajedno realizovati Subotica i švedski grad Sandviken.

Radi se o projektima koji se odnose na podršku  lokalnom preduzetništvu i privrednom razvoju, a sa kojima će se aplicirati za sredstva evropskih razvojnih fondova.  

- “Imao sam prilike da pratim razvoj saradnje između ove dve opštine. Veoma sam srećan što vidim da će se ova saradnja razviti i produbiti. Saradnja će biti fokusirana u velikom delu na zajedničke EU projekte. To je zapravo suština EvropskeUnije – mogućnost različitih regiona iz Evropre da udružuju snage i da zajedničko sarađuju na projektima od kojih će imati koristi. Što se tiče Švedske vlade i ambasade, mi ćemo nastaviti da pružamo podršku ovom projektu.“ - izjavio je Krister Asp, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji.

Na radnom sastanku u prostorijama Severnobačkog okruga prisustvovao je i Peter Šenstrom, gradonačelnik Sandvikena

- "Vidim da se dosta toga promenilo u vašem gradu, od mog poslednjeg boravka. Pogotovo se to vidi u lokalnom razvoju. Zadovoljni smo na mogućnosti da učestvujemo u vašem razvoju i na lokalnom i na regionalnom nivou. Veoma je lepo kada dve zemlje mogu da sarađuju na svim nivoima vlasti. U Sandvikenu imamo veliko preduzeće sa međunarodnom saradnjom – Sandvik i poučeni njihovim iskustvom i mi tražimo međunarodne kontakte. Videli smo da možemo mnogo da naučimo od grada Subotice kao veoma dinamične opštine i sedišta regiona." - rekao je Šenstrom

Domaćin današnjeg susreta zahvalio se gostima iz Švedske i izrazio nadu da će odlična saradnja u budućnosti biti i bolja na obostranu korist

- „Zahvaljujem se njegovoj ekselenciji ambasadoru Kraljevine Švedske gospodinu Kristeru Apsu što podržava naše aktivnosti u vezi međunarodnih projekata između dve lokalne samouprave. Takođe zahvaljujem se kolegama iz Sandvikena koji saradnju sa lokalnom samoupravom u Subotici svakodnevno izgrađuju u boljem okruženju, u boljem smislu i mislim da će biti napredka u toj saradnji u budućnosti.“ - Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga

Saradnja dve lokalne samouprave je najbolji primer realizacije načela Evropske Unije, a to su udruživanje i zajednička rešenja. Evropska Unija je ambiciozna u nameri da ostvari saradnju svojih članica sa državama van EU zone na lokalnom, regionalnom i na državnom nivou. U tom pravcu se kreće i uspešna saradnja između Subotice i Sandvikena koja bi tokom ove godine mogla i da donese prve rezultate.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

4
Usputachni Odgovori
Christer Asp(Krister ASP),mogli ste proveriti na stranici ambasade ako niste uspeli zapamtiti. Ne verujem da je ambasadoru bitno kako ste mu napisali ime ali ipak da posle ne gunđamo kako naša imena piše neko pogrešno. Usput pohvala da neko nešto vidi "pozitivno" (a nije HIV) u tom gradu.
Steva Odgovori
Dakle i ambasador Švedske a i gradonačelnik Sandvikena Peter Šenstrom su primetili da je mnogo bolje u Subotici i da je lokalna samouprava mnogo stabilnija nego pre.Samo još to da neki u Subotici shvate.
lanjski Luka Odgovori
Jeste li ga pitali, netreba im možda kadrova poput Tomislava Veljkovića, Mirka Bajića ili stručnog stečajnog upravnika Šandora Šomođija?
veliki strucnjak Odgovori
Svedjani...eto vam Maglai za predsednika opstine..pa da vidite kako se zivi...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.