Komentara: 0
Pregleda: 1969
Foto

Dečji festival "Palićke notice" u petak na Letnjoj pozornici

16.06.2021. u 10:47h
Izvor: Subotica.com
Dečji festival muzike i pokreta "Palićke notice" održaće se u petak, 18. juna, na Letnjoj pozornici na Paliću od 11.30 časova, uz učešće velikog broja dece iz subotičkih osnovnih škola, udruženja, ustanova socijalne zaštite, kao i gostiju iz Novog Sada i Beograda.
Dečji festival "Palićke notice" u petak na Letnjoj pozornici

Kako je objasnila Vesna Rašeta, pomoćnica direktora OISŠ "Žarko Zrenjanin", okupljanje učesnika je predviđeno od 9 časova, koji će potom u svečanoj povorci na čijem čelu će biti mažurentkinje škole i Subotički duvački orkestar, krenuti od Letnje pozornice Alejom uzdaha do Velike terase, nakon čega će se vratiti na Letnju pozornicu, gde će takmičarski deo programa početi u 11.30 časova.

- U takmičarskom delu programa učestvuje pet osnovnih škola, "Majšanski put", "Petefi Šandor" iz Hajdukova, "Miroslav Antić" sa Palića, "Matija Gubec" iz Tavankuta i Muzička škola Subotica, kao i tri specijalne škole, a to su "Dositej Obradović", "Žarko Zrenjanin" i "Milan Petrović" iz Novog Sada. Učesnici su i Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka", Dečji tamburaški orkestar, hor "Iskončići" i Inkluzivno udruženje "Svitac" iz Beograda, dok će se u revijalnom delu programa predstaviti dve baletske škole iz Subotice, "Raičević" i "Jolena". Nakon završetka programa, uslediće proglašenje pobednika, a svi učesnici će krenuti ka Zoološkom vrtu, gde je predviđena kolekvitvna poseta. Pobednici festivala biće nagrađeni vožnjom brodićem po Paliću - najavila je Rašeta.

Ideja da se napravi festival koji će okupiti decu iz masovnih i specijalnih škola rodila se zimus, u nadi da će se epidemija virusa kovid-19 do leta smiriti i posustati, čime će se konačno stvoriti mogućnost za druženje i izlazak iz zatvorenog prostora, objasnila je Dragana Vučković, direktorka OISŠ "Žarko Zrenjanin", dodajući i da je sazreo trenutak da deca iz masovnih i specijalnih škola zajednički istupe i da se, rame uz rame, takmiče među sobom.

- Mislim da je to pokazivanje kapaciteta ovog grada i da inkluzija nije nešto o čemu samo pričamo, čitamo i maštamo, već da je ona na delu, pogotovo kada je u pitanju naša sredina, i sada želimo to i da pokažemo. Otuda ideja da se napravi jedan dečji festival i želja nam je da ovaj projekat zaživi i u budućnosti, odnosno da postane tradicionalan u našem gradu, jer mislim da Subotica treba da bude model drugim gradovima. Subotica je grad koji inače živi različitost i mislim da smo naučili da živimo sa različitostima, da je poštujemo, prepoznajemo i prihvatamo na pravilan način i zato mislim da je vreme da se kao takav grad pokažemo celoj državi - objasnila je Vučković.

Festival je odmah naišao i na podršku lokalne samouprave, a kako je istakla Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, povezivanje ljudi, brisanje granica, prevazilaženje predsrasuda i prepreka, bili su važni činioci kojima su se rukovodili u organizaciji manifestacije, čiji je univerzalni cilj da na najlepši način pokaže lepotu i vrednost zajedničkog delovanja i bavljenje inkluzijom u suštinskom smislu.

- Veoma je važno da deca iz osnovnih škola, kao i deca sa smetnjama u razvoju prepoznaju koliko su važni jedni drugima, kao što je važno i da u deci sazrevaju sve one vrednosti koje su značajne u svakom periodu, a pogotovo u novije doba, poput zahvalnosti za sve što imamo, saosećanja sa borbom drugih, te istrajnosti i trijumfa ljudskog duha, kada gledamo decu sa smetnjama u razvoju da se bore i uspevaju u postizanju svojih ciljeva. Kao Gradu Subotici nam je i te kako važno uspešno sprovođenje inkluzije u obrazovanju i u skladu s tim imamo i određene mere u budžetu. Ali, budžet je jedno, a život drugo, i ono što se pred nama dešava je najvažnije i zaista želimo da ta deca imaju život i van kuća, da se druže sa svojim vršnjacima i da rastu sa decom koja su drugačija od njih - poručila je Stevanović.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1969
Povezana vest
Povezane teme
OiSS Žarko Zrenjanin dragana vučković jasmina stevanović palićke notice
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.