Komentara: 1
Pregleda: 2369
Foto

Deca sa Kosova i Metohije u poseti Subotici

05.09.2023. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Po šesnaesti put Subotica je domaćin akcije "Deci Kosmeta s osmehom, zajedno u školskim klupama", a drugare iz opština Gnjilane, Kosovska Vitina, Kosovska Kamenica, Srbica i Obilić ugostili su subotički školarci.
Deca sa Kosova i Metohije u poseti Subotici

Desetogodišnju Sandru Antonašković iz Šilova ugostila je vršnjakinja Daliborka Kostić, učenica  OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", a snažan zagrljaj dve devojčice svedoči o početku dugog i iskrenog prijateljstva.

Prvi put sam u Subotici, a doputovala sam prvenstveno kako bih stekla nove prijatelje. Volela bih da obiđem grad, a čula sam da imate jako lep zoološki vrt tako da bih volela da ga posetim. Moji domaćini su divni, odmah su mi se dopali - objašnjava Sandra - Odlučila sam se da ugostim devojčicu sa Kosova i Metohije zato što sam želela da steknem novu drugaricu. Biće ovo divno druženje, vodiću moju gošću u obilazak grada  - nadovezuje se Daliborka iz Subotice.

Deca sa Kosova i Metohije u poseti Subotici

Do 10. septembra u našem gradu će boraviti oko 40 dece sa Kosmeta uzrasta od 10 do 14 godina.

Pored pohađanja škole i vannastavnih aktivnosti, deca će imati priliku da posete egrelu na Kelebiji, Zoo-vrt, Gradsku kuću i sve ono što nudi sever zemlje - objašnjava Branka Bešlić, direktorka OŠ "Ivan Goran Kovačić".

Deca sa Kosova i Metohije u poseti Subotici

Za šesnaest godina, kroz akciju "Deci Kosmeta s osmehom, zajedno u školskim klupama", Suboticu je posetilo gotovo hiljadu mališana iz južne pokrajine. Zahvaljujući upravo ovoj akciji sklopljena su brojna prijateljstva za ceo život, a osim dece zbližile su se i njihove porodice pa su jedni drugima neizostavni gosti na slavama, rođendanima i drugim svečanostima.

Zahvaljujući ovoj akciji rađaju se brojna prijateljstva. Na primer, devojčica koja je prošle godine posetila Suboticu zimus je na Kosovu ugostila svoju prijateljicu i njenu porodicu. Od tada se uredno posećuju. Zbliže se deca, a preko njih i porodice. Mnoge subotičke porodice ne mogu da zamisle da otputuju na more, a da ne povedu dete sa Kosova i Metohije - priča Zoran Maksimović, osnivač NVO "Dečja radost Gnjilane".

Deca sa Kosova i Metohije u poseti Subotici

Projekat "Deci Kosmeta s osmehom, zajedno u školskim klupama" podržava i lokalna samouprava.

Grad je i ove godine pružio podršku školama koje učestvuju u projektu. Mi sa našom južnom pokrajinom razvijamo saradnju ne samo kroz oblast obrazovanja, već i kroz oblast kulture. Poznato je da imamo odličnu saradnju sa Domom kulture "Gračanica" - podsetila je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti. 

Deca sa Kosova i Metohije u poseti Subotici

Izvor: Subotica.com
Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta s osmehom – zajedno u školskim klupama“ Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta s osmehom – zajedno u školskim klupama“ Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta s osmehom – zajedno u školskim klupama“ Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta s osmehom – zajedno u školskim klupama“ Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta s osmehom – zajedno u školskim klupama“ Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta s osmehom – zajedno u školskim klupama“ Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta s osmehom – zajedno u školskim klupama“ Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta s osmehom – zajedno u školskim klupama“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 2369
Povezane teme

kosovo i metohija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.