• Pregleda: 3393

Deca iz romske zajednice dobila udžbenike

Deci iz socijalno najugroženijih romskih porodica koja pohađaju nastavu u osnovnim školama "Sečenji Ištvan", "Matko Vuković", "Đuro Salaj" i "Hunjadi Janoš" iz Čantavira, uručeni su udžbenici koji će im olakšati praćenje školskog plana i programa. Udžbenike je obezbedila lokalna samouprava, uz podršku Edukativnog centra Roma, s ciljem prevencije napuštanja školovanja.
Deca iz romske zajednice dobila udžbenike

Ukupno 52 kompleta udžbenika podeljena su deci iz romske zajednice, što je, kako je objasnila Vesna Vajs, direktorka OŠ "Sečenji Ištvan", samo jedna od mera koja bi njihovo obrazovanje trebalo da učini efikasnijim, dok je sve ostalo u "njihovim rukama".

- Sve ostalo je na učenicima i njihovim roditeljima, odnosno da redovno dolaze u školu, da poštuju pravila sistema u kojem se školuju, da se što lakše prilagode i da, naravno, nauče jezik na kojem pohađaju nastavu - rekla je Vajs, dodajući da u školi koju vodi, nije bilo slučajeva prevremenog napuštanja. - Dešava nam se da se učenici priključe obrazovnom sistemu tokom školske godine, a to su učenici povratnici iz inostranstva. Međutim, sistem je sada već ojačao po tom pitanju i radimo sve sa Ministarstvom prosvete da i takve učenike što uspešnije prilagodimo našoj nastavi.

Za prevenciju napuštanja školovanja, Grad Subotica je u budžetu za 2019. godinu opredelio 350 hiljada dinara, od kojih su kupljeni udžbenici, a nabavku je podržao i Edukativni centar Roma sa 50 hiljada dinara.

- Reakcije su pozitivne, zbog čega će se Grad Subotica potruditi da i sledeće godine uvrsti ovu stavku u budžet, ali i da se taj iznos poveća kako bismo obuhvatili još veći broj dece - poručila je Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

24
Овца за шишање Odgovori
Лепо је ово, али није ми јасно како не може бити бесплатних уџбеника за СВУ децу?
NN
"s ciljem prevencije napuštanja školovanja. "
Možda da SVA deca "napuštaju školovanje" ?!
Овца за шишање
NN,
Ту је већ проблем што се не поштује ЗАКОН. Лепо стоји да је основно образовање ОБАВЕЗНО. Е, сад, неки се ТОЛЕРИШУ када не пошаљу децу у школу! Решење је или да основна школа буде НЕОБАВЕЗНА (лоше решење) или да се закон ПОШТУЈЕ и да за све ВАЖИ (што је боље решење али у Србији немогуће). Свакако, за све оне који прихватају основно школовање требало би да уџбеници буду БЕСПЛАТНИ, за толико би држава ТРЕБАЛО да има, само кад би смањила разне НЕРАЦИОНАЛНОСТИ, почев од митингарења ради задовољавање сујете СКРЕНУТОГ владара, органиозовања ЛАЖНИХ избора и сл...
Lela
Mnogi NEZAPOSLENI roditelji te dece imaju mnogo više novca nego mi koji radimo za minimalce a deca nam ne dobiju ništa besplatno. Džaba parola besplatnog osnovnog obrazovanja.
Petar Odgovori
A naša deca? U ovoj maćehinskoj državi
itekako ima sirotinje, a da nisu romi.
Mada doći će ove knjige do naše sirotinje, ove podeljene udžbenike ćemo već za vikend moći da kupimo na Buvljaku, za sitne pare.
Angel of hell Odgovori
Kupujem udzbenike po najvisoj ceni
Majka Odgovori
Udžbenici podeljeni sredinom novembra kad je već skroro kraj prvom polugodištu? Zašto nisu podelili u septembru?
11 Odgovori
Human gest, omogućiti svakom detetu barem osnovno školovanje. Sva su deca naše bogatstvo samo smo mi odrasli malo komplikovani, malo više.
Boki Odgovori
Ako dete ne dolazi u školu,nema socijalne pomoći!!! Njih samo tako možeš naterati sve ostalo je bacanje para
Miki Odgovori
Kupuju poene preko roma ta skola ce postati Romska skola posle koliko godina.
Perica dembelica
I OS Djuro Salaj...ionako je zovu ciganjska skola....A direktorica je vec 6 mandata na tronu, i lokalci su odustali od te skole, slucaj fiskulturna sala. Mada, cini mi se da ce ta skola da se zatvori, sve manje dece u njoj.
Brane Odgovori
A je li ovo na slikama isključivo romski razred?
Ili su iz svakoga razreda gde ima roma, samo romi izvedeni na prigodnu svečanost? Dok su ostala deca ostavljena da prate nastavu u učionicama?
Kao Šindlerova lista. Vi ovamo, evo vam knjige. Vi onamo, za vas nema ništa.
Perica dembelica
pa oni su njima tamo napravili program...i ne moze da se svi slikaju za internet xD
Odlikaš Odgovori
Odlično, onda lepo u septembru kad bude sajam polovnih knjiga opet lepo kupim nove neotvorene knjige po bagatelnoj ceni.
Jasmina Odgovori
Naravno da ce njima deliti, jer se ja kao samohrana majka dvoje dece koja od plate od 40hiljada za udžbenike dam 30hiljada, necu prodati za sendvič i jednu crvenu...
Asd Odgovori
A ja mom detetu platila knjige 14000 u cilju da ne napusti školovanje. Kad ce biti besplatni udžbenici za belu decu?
Pedja Odgovori
Citam komentare "tolerantnih" Suboticana...Sve prsti dobrota iz njihovih komentara.. Posle izbeglica,dodjosa,migranata dosli i Romi na red...Kakav rdjav i nevaljal narod. Nedaj boze da od njih neko ocekuje pomoc taj se sunca ogrejati nece...
Sky
Budjav sendvic?
Suboticanin Ljuti
Pedja

a zasto bi im mi pomagali ?
ko nama pomaze ?

gle čuda, moramo da radimo da bi zaradili, dok pripadnici ove "zajednice" to ne moraju jer imaju "druge izvore prihoda"

A Ilija i ekipa iz lokalne uprave pojurili odmah da se slikaju i pokupe politicke poene
pateticno
do kraja
Indijanac Odgovori
Zar ovo onda nije rasna diskriminacija bele dece ???
A ja mislio da smo svi jednaki.
Suboticanin Ljuti Odgovori
Demagogija
Petar Odgovori
Kako se ovaj sa slika, što im stalno deli neke donacije nije do sada setio da im da na besplatno korištenje bicikle JKP Parking?
Realno, povećala bi se njihova bezbednost u saobraćaju. Ti bicikli su uredno održavani i dobro obeleženi.
Zamislite, na primer situaciju,noć je ili sumrak, zaleti se pripadnik ove manjine na nekom ukradenom, očerupanom kršu od bicikla da otme torbicu ili lančić nekoj baki? Otme. I posle toga velikom brzinom izleće na kolovoz. Pa udariće ga neko neosvetljenog u noći. Može da padne, da se povredi. Dajte im da besplatno kortiste novonabavljene bicikle JKP Parking !
ЈОВАН Odgovori
Богдан Лабан
U KAFANI POTROŠIO ŠEST MILIONA ZA PET MESECI!
Богдан Лабан
За 169 талената у Суботици издвојио један милион и деветсохиљада динара за целу годину?!
Богдан Лабан
Дао бесплатне књиге за [*...*] ђаке, а осталим ђацима нула.
Богдан Лабан
Жали парињу, ако није за ждерање или за апартмане у Морињу.
aleksandar Odgovori
Nisu deca kriva. i donekle razumem da im treba pomoci, ali ako smo svi jednaki zasto i nasoj deci niko ne pomaze?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.