Komentara: 4
Pregleda: 4840

Deca iz „Kolevke“ uskoro u sistemu obrazovanja

19.09.2018. u 17:53h
Izvor: Subotica.com
Deca iz „Kolevke“ uskoro u sistemu obrazovanja

Obrazovanje za sve je osnovni zadatak savremenog društva, ali, iako na prvi pogled izgleda da to ne treba da bude nešto o čemu se diskutuje, u praksi to nije tako. To na svojoj koži najbolje oseća 81 dete smešteno u Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, koje još uvek nije uključeno u obrazovni sistem.

- OISŠ „Žarko Zrenjanin“ već devet godina prima decu koja dolaze iz „Kolevke“ i sa ponosom mogu da kažem da se ove godine prvi đak iz ustanove upisao u našu srednju školu, da uči zanat i očekujemo da ćemo ga osposobiti da vodi samostalan život. U osnovnoj školi imamo 18 učenika i jedina smo specijalna škola koja vaspitava i obrazuje tu decu – ističe Dragana Vučković, direktorka OISŠ „Žarko Zrenjanin“. - Pred nama je težak i odgovran zadatak, šta, kako i gde raditi sa decom koja nisu uključena u sistem obrazovanja. Moramo da nađemo način rada, da vidimo da li će ići u masovne škole ili specijalne, ili će se vaspitno-obrazovni rad odbijati u „Kolevci“.

Deca iz „Kolevke“ uskoro u sistemu obrazovanja

U pomoć u rešavanju ove kompleksne situacije pritekli su i socijlani radnici iz Doma u Zvečanskoj u Beogradu, koji sa ponosom ističu da sva njihova deca idu u škole.

- Naša iskustva sa uključivanjem dece sa invaliditetom u škole su velika, centar je svu decu uključio u obrazovanje i mi smo se, uz pomoć Ministarstva prosvete, izborili za to da svako dete, bez obzira što je u nepovoljnim okolnostima, što odrasta u instituciji, bude uključeno u obrazovanje i zajedno sa drugim vršnjacima provodi svoje detinjstvo tamo gde je to prirodno i najlepše - naglašava Mila Vuković Jovanović, socijalni radnik pri Domu u Zvečanskoj. - Od 220 dece 150 se u školama obrazuje, ostali su ili u predškolskom ili su još manji. Njihove reakcije su i više nego pozitivne, više znaju, napreduju, vidno su drugačija.

Deca iz „Kolevke“ uskoro u sistemu obrazovanja

Pomoć i podršku subotičkim ustanovama pružiće i Ministarstvo prosvete, koje se ovim problemom intenzivno bavi više od godinu dana.

- Ovo je situacija u kojoj svi resori moraju da rade zajedno jer je cilj da svako dete bude uključeno u obrazovanje i naš zadatak je da svakom detetu pružimo podršku koja im je potrebna – ističe Gordana Cvetković, rukovodilac sektora za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije u Ministarstvu prosvete. - Imamo dva doma u Beogradu, po jedan u Šapcu, Veterniku i Subotici koji uspešno koračaju ovim putem i uskoro ćemo moći da se pohvalimo da su sva deca iz rezidencionalnih ustanova u obrazovanju.

Deca iz „Kolevke“ uskoro u sistemu obrazovanja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4840
Povezane teme

deca iz kolevke

inkluzija u obrazovanju

inkluzivna nastava

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

dragana vučković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.