Komentara: 34
Pregleda: 6286

Dani crnogorske kulture od 6. do 9. maja

04.05.2019. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
Manifestacija "Dani crnogorske kulture" održaće se od 6. do 9. maja u našem gradu. Posetioce očekuje raznovrstan kulturno-umetnički i zabavni program, dok će centralna proslava biti "Crnogorsko veče".
Dani crnogorske kulture od 6. do 9. maja

Udruženje Crnogoraca Subotice osnovano je 2011. godine, s ciljem okupljanja članova i prijatelja na ovom prostoru koji potiču iz Crne Gore. Godišnje ogranizuju od tri do četiri kulturna dešavanja u našem gradu, a drugu godinu za redom manifestacija će biti održana u više dana, čime je i program postao bogatiji i raznovrsniji.

Četvorodnevnu manifestaciju 6. maja (ponedeljak), otvoriće projekcija dokumentarnog filma "Žabljak Crnojevića", reditelja Branka Baletića, rađena po ideji Novaka Kilibarde.

- Želeo sam dokumentarni film sa arhivskim i novim snimcima, istorijskim činjenicama, bez sagovornika. Film govori ne samo o važnosti grada, nego i o prvoj štampariji Južnih Slovena koju su Crnojevići osnovali - ističe Baletić. - Takav istorijski grad se nalazi na petnaestak kilometara od Podgorice, a ne postoji nikakvo obeležje?! Nisu uređene ni pristupne staze. Reč je o mestu u kome je utemeljena država Crna Gora i njeno ime. To je nashvatljiv odnos ove sredine prema tako važnom istorijskom i kulturnom objektu.

Već sledećeg dana, 7. maja, sledi projekcija novog dokumentarca, istog reditelja, koji nosi naziv "Njegoš, jedna biografija" (60min).

Dokumentarac je prikazan je u okviru Europskog kampusa na Institutu orijentalnih jezika i civilizacija (INALCO) u Parizu, uz prisustvo međunarodne publike i univerzitetskih profesora u oblasti slavistike. Film je ocenjen kao izuzetno filmsko delo dokumentarno-poetičnog portreta Petra II Petrovića Njegoša, jer originalnim filmskim jezikom prikazuje duboke tragove koje je Njegoš ostavio balkanskoj, evropskoj i svetskoj književnosti.

- Reč je o klasičnom arhivskom filmu koji je nastao od već snimljenog materijala, uz korišćenje drugih izvora, kao što je Lavrovljeva knjiga o Njegoševom dopisivanju sa Rusima, kao i “Njegoš i Francuzi”, doktorski rad Krunoslava Spasića, odbranjen pre dvadesetak godina na Sorboni. - kaže Baletić

Obe projekcije održaće se u bioskopu "Lifka" sa početkom od 19 časova, uz besplatan ulaz.

U sredu, 8. maja, na sceni Dečjeg pozorišta održaće se predstava "Spomenik srca mogu", u izvođenju Kulturnog centra iz Vrbasa. Recenziju drame posvećenu stradanju Petka Uskokovića uredio je David Кecman Dako, pesnik, prozaista, esejista, književni, likovni i pozorišni kritičar.

CRNOGORSKO VEČE U RESTORANU "SPARTAK"

Poslednjeg dana manifestacije održaće se tradicionalno "Crnogorsko veče" - kulturno-zabavni program, priređen u restoranu "Spartak". Goste će zabavljati Jadranka Barjaktarović i Dule Rajković, u pratnji muzičara. Kotizacija iznosi 1.800 dinara, a rezervacije mogu da se obave putem telefona 063/551-390, ili lično u prostorijama udruženja, u Ulici Braće Radić 4.

Izvor: Subotica.com
Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 6286
Povezane teme

crnogorsko veče

dani crnogorske kulture

crnogorska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.