Komentara: 6
Pregleda: 2881
Foto

"Dani bunjevačke kulture" za vikend u Bajmoku

27.08.2019. u 15:14h
Izvor: Subotica.com
"Dani bunjevačke kulture" održaće se 30. i 31. avgusta u Bajmoku, u prostorijama KPD "Jedinstvo", a kao i prethodnih godina, manifestacija će biti podeljena u dva dana, od kojih će prvi biti posvećen značajnoj bunjevačkoj ličnosti, dok će se drugog dana održati Etno festival bunjevačkih nacionalnih jela.
"Dani bunjevačke kulture" za vikend u Bajmoku

Bunjevački kulturni centar već 14 godina organizuje "Dane bunjevačke kulture" u Bajmoku, a ovogodišnju manifestaciju otvoriće Dan posvećen značajnoj bunjevačkoj ličnosti koji će ovoga puta biti u znaku popa Paje Kujundžića, povodom 160 godina od njegovog rođenja.

- Pop Pajo Kujundžić je rođen 15. maja 1859. godine, on je bio učenik Ivana Antunovića i jedan od svetlijih primera preporoda bunjevačkog naroda. Još kao vrlo mlad se opredelio za bunjevački jezik, bio je izuzetno obrazovan i veoma aktivan u stvaranju mnogih bunjevačkih institucija koje u to vreme nisu postojale. Tako će ove godine, na 160. godišnjicu njegovog rođenja, biti prikazan dokumetarni film "Bunjevačko pitanje" od 19 časova - najavio je Branko Pokornić, predsednik Organizacionog odbora Bunjevačkog kulturnog centra. - Nakon projekcije filma, uslediće pomocija 13. broja Festivalskog biltena, koji sadrži sve ono što je bilo na prethodnom Festivalu bunjevačkih jela, od recepata do događaja, uz prigodan kulturni program.

"Dani bunjevačke kulture" za vikend u Bajmoku

Drugog dana manifestacije održaće se Etno festival bunjevačkih nacionalnih jela, na kojem će preko 30 učesnika iz Subotice, Tavankuta, Bajmoka, Male Bosne, Đurđina, Stare Moravice, Sivca, Sombora i Novog Sada pripremati više od 50 vrsta jela. Kao i svake godine, učešće na Festivalu uzeće i druge nacionalne zajednice, te će među gostima biti srpska, rusinska, mađarska, nemačka i češka nacionalna zajednica koje će takođe pripremati svoja izvorna jela.

- Svečano otvaranje Festivala biće u 10 časova, a Bunjevački kulturni centar će na svom štandu, sada već tradicionalno, pripremati taranu domaće izrade koja će biti na raspolaganju svima koji budu želeli da probaju ovo izvorno bunjevačko jelo. Uz to smo pripremili prigodan kulturan program, u kojem će učestvovati KUD "Aleksandrovo" koji će se predstaviti sa nekoliko bunjevačkih igara, kao i "Biž bend" koji će otpevati nekoliko bunjevačkih pesama - dodao je Pokornić.

Izvor: Subotica.com
Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2019" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2019" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2019" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2019" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2019" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2019" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2019" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2019"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2881

Povezana vest

Povezane teme

branko pokornić

dani bunjevačke kulture

bunjevački kulturni centar

festival bunjevačkih nacionalnih jela

bunjevački kulturni centar bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.