Komentara: 91
Pregleda: 6817

Dani bunjevačke kulture u Bajmoku

26.08.2015. u 16:16h
Izvor: Subotica.com
Predstojećeg vikenda, u petak i subotu, u Bajmoku će biti održani deseti Dani bunjevačke kulture, koji organizuje Bunjevački kulturni centar. Ovogodišnja manifestacija posvećena je Miji Mandiću, o kome će u petak biti prikazan film, dok će se u subotu održati tradicionalni Festival bunjevačkih ila.
Dani bunjevačke kulture u Bajmoku

- Dani bunjevačke kulture polako postaju brend Bajmoka i okoline, koji svake godine ima sve više učesnika i više od 1.500 posetilaca – istakao je Branko Pokornić, predsednik BKC. - Prvi dan biće premijerno prikazan dokumentarni film o velikom učitelju bunjevačkog naroda, književniku, novinaru i počasnom građaninu Subotice Miji Mandiću. Dugo smo radili na filmu, sarađivali sa brojnim institucijama koje su bile vezane sa njegov život, a oosle projekcije akteri filma će razgovarati sa gledaocima.

Drugi dan posvećen je tradicionalnim bunjevačkim „ilima“, na koje je do sada prijavljeno 30 učesnika, koji će pripremiti više od 50 vrsta đakonija.

Dani bunjevačke kulture u Bajmoku

- Među učesnicima je pet nacionalnih zajednica – zajednica Vlaha iz Bora, Mađara iz Bajmoka, Nemaca iz Subotice, Ukrajinaca iz Crvenke i Drežničana iz Bajmoka – najavila je Marija Cvetković, članica UO. - Pored njih tu su i brojna bunjevačka udruženja iz Srbije i Mađarske, grupe građana. Glavno jelo je tarana sa divenicom, koju će prisutni moći da degustiraju po promotivnim cenama od 150 dinara.

Iako nije takmičarskog karaktera, žiri će ocenjivati i vrste jela, serviranje stola, kuvaricinu nošnju, najstarije jelo...

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 91
Pregleda: 6817

Povezana vest

Povezane teme

bunjevci

branko pokornić

dani bunjevačke kulture

bunjevački kulturni centar

bunjevačka nacionalna manjina

festival bunjevački nacionalni ila

festival bunjevačkih nacionalnih jela

bunjevački kulturni centar bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.