• Pregleda: 6283

Dani bunjevačke kulture u Bajmoku

Predstojećeg vikenda, u petak i subotu, u Bajmoku će biti održani deseti Dani bunjevačke kulture, koji organizuje Bunjevački kulturni centar. Ovogodišnja manifestacija posvećena je Miji Mandiću, o kome će u petak biti prikazan film, dok će se u subotu održati tradicionalni Festival bunjevačkih ila.
Dani bunjevačke kulture u Bajmoku

- Dani bunjevačke kulture polako postaju brend Bajmoka i okoline, koji svake godine ima sve više učesnika i više od 1.500 posetilaca – istakao je Branko Pokornić, predsednik BKC. - Prvi dan biće premijerno prikazan dokumentarni film o velikom učitelju bunjevačkog naroda, književniku, novinaru i počasnom građaninu Subotice Miji Mandiću. Dugo smo radili na filmu, sarađivali sa brojnim institucijama koje su bile vezane sa njegov život, a oosle projekcije akteri filma će razgovarati sa gledaocima.

Drugi dan posvećen je tradicionalnim bunjevačkim „ilima“, na koje je do sada prijavljeno 30 učesnika, koji će pripremiti više od 50 vrsta đakonija.

- Među učesnicima je pet nacionalnih zajednica – zajednica Vlaha iz Bora, Mađara iz Bajmoka, Nemaca iz Subotice, Ukrajinaca iz Crvenke i Drežničana iz Bajmoka – najavila je Marija Cvetković, članica UO. - Pored njih tu su i brojna bunjevačka udruženja iz Srbije i Mađarske, grupe građana. Glavno jelo je tarana sa divenicom, koju će prisutni moći da degustiraju po promotivnim cenama od 150 dinara.

Iako nije takmičarskog karaktera, žiri će ocenjivati i vrste jela, serviranje stola, kuvaricinu nošnju, najstarije jelo...

Izvor: Subotica.com

povezane teme

91
cule Odgovori
Blasko Rajic

23. travnja 1939. godine rekao je u Zagrebu Na celu 50 delegata backih Bunjevaca i Sokaca u Zagrebu 23. travnja 1939. godine rekao je: "Bunjevci i Sokci u Backoj... priznaju se za cesti i uda onoga naroda koji zivi u Medjimurju, u Zagorju, u Lici pod Velebitom, na Hrvatskom Primorju, koji s nama isti jezik govori, najvecim dijelom istu vjeru ispovijeda, odgojen na grudima iste kulture, iz koje je ustao Ante Starcevic i Stjepan Radic. Priznajemo se za cesti hrvatskoga naroda, s kojim zelimo dijeliti sudbinu u borbi i pregaranju za sve, sto je Bog svakom narodu namijenio za cestiti, sretan i pravedan narodni zivot...ť Hrvatski dnevnik od 24. travnja 1939.

Blasko Rajic

Na akademiji uprilicenoj za obljetnicu odcjepljenja Subotice od Madjarske, 10. studenoga 1939. rekao je Blasko Rajic: sIzrekli smo nebrojeno puta jasno i glasno i to su svi morali cuti, da smo mi Bunjevci clanovi hrvatskoga naroda... Ne samo voljom, vec i svim silama nastojat cemo da... svi mi Bunjevci ostanemo, sto smo od iskona bili, Hrvati Bunjevci u sklopu danasnje drzave...ť Zagrebacke novosti od 11. studenog 1939.

Josip Djido Vukovic

Na istoj akademiji, 10. studenoga 1939. rekao je Josip Djido Vukovic: sDa nije bilo Bunjevaca i Sokaca ovdje, sjeverna granica Jugoslavije ne bi bila tu. Nama Bunjevcima Hrvatima moze se zahvaliti, sto postoji Vojvodina u sklopu nase drzavne zajednice.ť

Blasko Rajic je trazio hrvatske skole za Bunjevce

U Subotickim novinama broj 2 iz 1940. godine citamo: sBunjevacki i sokacki Hrvati... su ponovno javno ocitovali svoju hrvatsku svijest na Razgovoru Suboticke matice 7. sijecnja 1940. godine kojem je prisustvovao i ministar dr. Josip Torbar kao izaslanik dr. Vladimira Maceka. Blasko Rajic je energicno odbio sve napadaje raznih politickih spekulanata na bunjevacke i sokacke Hrvate...trazio je za Bunjevce i Sokce hrvatske skole, na koje imamo pravo kao Hrvati.ť

Blasko Rajic

Na izjavu ing. Nikole Beslica, ministra, u Subotici 12. rujna 1939. godine: sBunjevci nisu ni Srbi, ni Hrvati vec su kao Bunjevci Jugoslaveni...Bunjevci neka samo i dalje ostanu Bunjevci...ť (Neven l5. rujna 1939.) odgovorili su Blasko Rajic i Djido Vukovic 13. rujna 1939. u brzojavu predsjedniku vlade Dragisi Cvetkovicu: sProtiv ove njegove izjave odlucno prosvjedujemo, jer Bunjevci su bili i ostaju ono pt jesu, samo Hrvatiť.

Ive Prcic

sHocemo da taj dan (10. studenoga) bude ozbiljna opomena svim nosiocima slavenske misli u nasoj drzavnoj zajednici, da tko nece da prizna hrvatstvo Bunjevaca, taj je neprijatelj integriteta drzavne cjelineť. Zagrebacke novosti od 11. studenog 1939.
cule Odgovori
Sto je Blasko Rajic po narodnosti?

Ovako je govorio 14. travnja 1940. u Zagrebu: sBraco Hrvati u hrvatskoj domovini, porucujemo vam, pozdravljamo vas, da znadete damo i mi sinovi Backe isto sto i vi: Hrvati oduvijek, Hrvati do vijeka... Mi smo Hrvati... Svi trebaju znati, da su backe krajeve ovoj drzavi spasili samo backi Hrvati. Kada se krojila sjeverna granica ove drzave (Kraljevine SHS), tada smo bas mi, suboticki Hrvati, nas 70.000 digli svoj glas i rekli da zelimo zajednicki zivot sa nasom bracom...ť

Aleksa Kokic je stihovima rekao tko su Bunjevci

sI nek dodju dani krvavi, teski i crni,

Oblaci makar ce gusti citavo nebo nam skriti,

I onda svi cemo hrabro gromovnim glasom zborit:

Hrvati bili smo uvijek - Hrvati odsad biti!ť

To je natpis s mramorne ploce koja je postavljena o 250. obljetnici bunjevacke seobe na zgradi Pucke kasine u Subotici.

Blasko Rajic je autoritet u koji je zagledan svaki backi Bunjevac i Sokac. U njega se zaklinju cak i oni koji se od Blaska Rajica razlikuju po tome sto kazu da su Bunjevci, a govor su svoj zaboravili. Blasko Rajic je svecenik u Madjarskoj skolovan. Znao je cijega je roda i kojega je jezika, premda je najradije govorio lijepom hrvatskom ikavicom. Na ovim stranicama su progovorila samo cetvorica, dva ugledna svecenika i dva ugledna laika. Nisu usamljeni.
pravdak Odgovori
Pozdrav za bajmocke Bunjevce i sve goste koji dodu!
Daddy Odgovori
Opa, idjemo Bunjevci!


Najlipsi pozdravi gospodinu Branku Pokornicu i svim nasim bracama i sestrama Bunjevcima i Bunjevkama!


Nek se znade da Bunjevac zivi!
bunjevac Odgovori
Lipo! Samo ako može bez Mirka Bajića i njegove kvazi naučne teorije i politike o nama Bunjevcima. Odmah će biti i lipo i dobro.
bona fide Odgovori
Svaka cast Bunjevci!
Daddy Odgovori
Ju, sta ji se po naredjenju ode vec skupilo, prija neg sto smo Bunjevci i saznali za vist, izrodice su vec tu.


Golisavog Culeta, ko sto i svi znamo, a i vidimo, pope bas vole.


Njega i njegovu g*z* i 'Itlera na onom u crkvi oltaru, da ne kazem tronu, s obadvi ruke, za tresuce kukove “izbezumljeno” zlu zrtvuju, da ne kazem drze.


Ima tu jos i drugi, da ne kazem izrodica, no sta cemo sad, rodila ji take ta prandava istina, ta njeva mater, ta istorijska prostitutka.
stormwatch Odgovori
Divenica sa taranom i pasulj sa kobasicom su autenticna bunjevacka jela isto toliko koliko je i Baileys autenticni proizvod iz Bajmoka.
Daddy Odgovori
Ko nas Bunjevce dira, nece proc nista bolje od Janicara - Turcina!
Čovik iz Tavankuta Odgovori
Pokornić ku Pokornić, nije lažo samo ku i svaki političar voli zaobać istinu e sad što je taki njemu je taki i jonima što ji on uči i škuluje, al ajd. gospodar Branko je precednik BKC u Bajmaku a Savanov u Tavankutu, malo je i za smi al ajmo dalje. Sad su koji dan kuvali grava i porcja je jedna bila dobri dvisto dinara a di su očli novci to neznam, kadgod se znalo unaprid kome će te godine ić jel išlo je u humanitarne svrhe. E sad bać Branko bi mogo ku cocolišta svašta opravit kad su njegovi na vlasti pa da tu taranu podili zabadavad svitu, nek ide svit jedared redovnog ila. I čeljadi nazdravlje i nebojte se samo udrite jel tarana se neda zatrčati, jedino od divenice vam mož biti rđavo i jod cine od 150 dinara.
kulak Odgovori
Za ovo bi se prije moglo reci da su "dani nekulture".
Daddy Odgovori
Čovik iz Tavankuta (pre 1 sat i 1 minut)
Pokornić ku Pokornić, nije lažo samo ku i svaki političar voli zaobać istinu e sad što je taki njemu je taki i jonima što ji on uči i škuluje, al ajd. gospodar Branko je precednik BKC u Bajmaku a Savanov u Tavankutu, malo je i za smi al ajmo dalje. Sad su koji dan kuvali grava i porcja je jedna bila dobri dvisto dinara a di su očli novci to neznam, kadgod se znalo unaprid kome će te godine ić jel išlo je u humanitarne svrhe. E sad bać Branko bi mogo ku cocolišta svašta opravit kad su njegovi na vlasti pa da tu taranu podili zabadavad svitu, nek ide svit jedared redovnog ila. I čeljadi nazdravlje i nebojte se samo udrite jel tarana se neda zatrčati, jedino od divenice vam mož biti rđavo i jod cine od 150 dinara."""


Ta nisi ti iz Tavankuta, neg iz Tavan - guze.
Sve ti najbolje zelim, neg kad dodje do trt mrt padni, zena ce me tvoja LICNO obozavat!
Alvatna Odgovori
Blendavog svita dosta ima, nazalost i među Bunjevcima. Srica sto nisu svi taki, kao ovaj sto cesto
horca i bleji na ovom sajtu, kao da je udaren mokrom corapom. Da to nije kaki krampus, kad
nema ni malo stida i sramote, tako se izrazavati. Cega se pametan stidi, ovaj drugi se time dici.
Daddy Odgovori
Čovik iz Tavankuta (pre 1 sat i 22 minuta)
Pokornić ku Pokornić, nije lažo samo ku i svaki političar voli zaobać istinu e sad što je taki njemu je taki i jonima što ji on uči i škuluje, al ajd. gospodar Branko je precednik BKC u Bajmaku a Savanov u Tavankutu, malo je i za smi al ajmo dalje. Sad su koji dan kuvali grava i porcja je jedna bila dobri dvisto dinara a di su očli novci to neznam, kadgod se znalo unaprid kome će te godine ić jel išlo je u humanitarne svrhe. E sad bać Branko bi mogo ku cocolišta svašta opravit kad su njegovi na vlasti pa da tu taranu podili zabadavad svitu, nek ide svit jedared redovnog ila. I čeljadi nazdravlje i nebojte se samo udrite jel tarana se neda zatrčati, jedino od divenice vam mož biti rđavo i jod cine od 150 dinara."""


Nisi ti "covik" neg zivina, tako da molim te da kokoske i curke svojom materi ne zoves, da ji zvajuci svojom "materi" ne uvridis.
cule Odgovori
DDADY
Imam poznanstva u Zarku Zrenjaninu i dobices jednu malu sobicu sa pogledom na dvoriste
I pre spavanje obavezno tablete za tvoje LUDILO
hahaha
[*...*]
hahaha
Mora negde da se iskaze
hahaha
Redakcijo hvala na objavi ovog teksta jer Gospodin DDADY ugledni Bunjevac previse je nevaspitan i
drzak i teski idiot sto pokazuje ustvari i mentalitet njegove SBB partije
boa Odgovori
Cule prvi potpisao peticiju za vraćanje njegovog omiljenog pozdrava "za dom....", uz nekoliko njegovih svetih trojstava, čak je napravio i evolucijski skok, pa je sa jednoćelijskog organizma amebe, prešao u jednoćelijski organizam bolesna ameba.
Ovo je njegovo sveto trojstvo: http://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-su-ljudi-koji-zele-u-vojsku-uvesti-pozdrav-za-dom-spremni/838042.aspx

"stormwatch"

Verovatno ne čitaš dobro, pa nisi video da su među učesnicima i Vlasi iz BOra, Ukrajinci iz Crvenke, udruženja Bunjevaca iz Mađarske.Nemci iz SUbotice, itd... pasulj se nigde ne spominje,a tarana jeste tipično bunjevačko jelo, a tebi niko ne brani da voliš likere, još manje da ih piješ.
juli Odgovori
@Daddy je preterao sa vredjanjem.
Cudi me kako je I prosao cenzuru.
Cule iznosi svoje misljenje I stavove I nikoga od pristunih ne vredja!!!
stormwatch Odgovori
"Iako nije takmičarskog karaktera, žiri će ocenjivati i vrste jela, serviranje stola, kuvaricinu nošnju, najstarije jelo..."

Hmmm...ako je to stvarno sajam autenticnog bunjevackog zivota i obichaja a nije takmicarskog karaktera...onda bi tribalo uvesti i disciplinu ocenjivanja onih zelenih muva koje se u vrime uzh'ne skupljadu na astalu i setaju po ilu i ne mozh ih otirat nikako. Znaci uvedite i tu vrstu ocenjivanja - broj zelenih muva na klasicnom bunjevachkom astalu i njevu velichinu!!!

A za ovo poslednje ocenjivanje "najstarije jelo" t.j. "najstarije ilo", tribali bi da razjasnite takmicharima da se tu ne radi o ilu koje je napravljeno prije par godina, i stajalo istih par godina u shpajzi...jer ako to ne razjasnite i date takmicarima da slobodno daju positiocima da kushaje njihovo najstarije ilo - BICE PERLICA!
Gaga Odgovori
@juli
"Cule iznosi svoje misljenje I stavove I nikoga od pristunih ne vredja!!! "

Ti stvarno tako misliš ili se šališ?
ffilozoff Odgovori
PITANJe-Zasto dozvoljavate ULTRA bljuvotine od komentara u svakoj vesti??? Ja sam ovaj sajt napustio vec jednom zbog toga!!! Ako je komentar uvredljiv,Vi to ne bi smeli objaviti!! Tu se spominju zene,gejevi,popovi...Napad na privatnost NE smete objaviti,pogotovo ako nema nikakvog ARGUMENTA!!! bojim se da ,ako pustali u etar bolesnike,da Vasem sajtu ,polako predvidjam pad interesovanja....ODGOVORITE!!!
josko Odgovori
Di je vazni Bunjo,Vojnic Veljko?
bunjevka Odgovori
Pocasni gost Slobodan Vojinovic, nekadasnji direktor 29. novembra i sef subotickog sps. Dobro nam dosao.
pravdak Odgovori
Juli- To sto vi navodite je totalna laz ,Cule vreda svakog Bunjevca koji i malo drzi do bunjevstine.Dady govori sta Bunjevci osicaju iz srca.Meni je vazno da su Bunjevci posten narod i da nikog nisu ubijali.A bolesnicima kojima smetaju Dani bunjevacke kulture ,e njima u mrznji nema pomoci.Zar vi koji ste protiv Bunjevaca ocekujete da Bunjevci budu jedini narod koji se ne brani?
Neša... Odgovori
Bunjevački kulturni centar, Dani bunjevačke kulture i Festival bunjevačkih ila?

Manifestacija kulture SA SAMO JEDNIM SADRŽAJEM - prikazivanjem JEDNOG filma? A posle toga krkanluk. Ždranje NIJE kultura! Poluintelektualna partokratija u punom sjaju!
Daddy Odgovori
Vi sto kazete da ste uvredjeni a dolazite na svaku nasu bunjevacku vest i umesto da cestitate praznikeda lazete, pljujete, vredjate, negirate i omalovazavate bunjevacki narod, NISTE zasluzili da vas iko s postovanjem tretira.

Vi bi bili izrodice i jos da dobijete postovanje, stvarno ste smisni jer nije nit ce ko ikad izrode postovat. Ko proda svoj rodjeni narod je najodvratnije, najogavnije sto u ikom narodu ima!
stipan Odgovori
Ovog дуддуа treba jednostavno cenzurisati i ne objavljivati njegove komentare. To ne da nije Bunjevac (bunjervci se takvim rečnikom ne obraćaju jedni drugima), nije to ni čovek, to je jedan običan provokator, koji je izgleda plaćen da svađa Bunjevce isto kao i Mirko.
Daddy Odgovori
@cule
"""DDADY
Imam poznanstva u Zarku Zrenjaninu"""


Znaju to i vrapci.
Daddy Odgovori
Izvinjavam se svim postenim ljudima koji dodju na nase bunjevacke vesti i gledaju svadje s izrodima.

Da njim popustimo (izrodima) ne bi nas Bunjevaca vise bilo. A ako ko misli da prodane duse treba tretirati s postovanjem, tu se ne slazemo, jer meni se samo gade i od postovanja od mene nece dobit ni slovo P.
Čovik iz Tavankuta Odgovori
@JULI. Napisali ste od riči do riči kako jeste,za smi je šta piše korisnik i samozvani Bunjevac DDADY, virujte mi on nije ni svatjo šta sam ja napiso i šta je poenta cilog divana koji sam napiso no nezameram mu jel sam čovik koji razumi kad koga udari vijar u glavu. Tako da na njega ni ne triba obraćati pažnju. U pravu ste za CULETA piše šta piše al to i dokumentuje za razliku od kojkaki tralala divana. To da Hrvati odaleg veličaje Stepinca nije da nema ima, no ne u svakoj kući i nedrži se svako slipo onog šta kažu kojkaki zapcivaši. Bunjevci su hrvati i tu nema diskusije, e sad što imakojkoga ko je baš samo Bunjevac to je njegova stvar i bitno je da svit vidi koje ko isto ko što svit vidi i one koji veličaje Hrvatstvo tako isto vide i jone koji postaju ono što njim niko nikad u familiji nije bijo no manje više, bitno je sačuvati ovaj lip divan, jel ja neznam i neću da znam divaniti IJE nego samo ikavicom al ću uvik biti ono što mi rođenjem dato to je Hrvat koji je išo u rat i koji nije bižo za razliku od tušta nji koji su dali zakletvu a uzeli pa pobigli. Ima taki koji su daleko od nas još i dan danas. Kažu bolu rak mož pobediti al netriba isti i jona se uništi,tako da i mi ne triba da ranimo tj.da obraćamo pažnju na DDADY-ja jel ako ga ranimo i naranimo on onda širi svoje metastaze. Triba ga ignorisati i kraj divanu.
Daddy Odgovori
@juli
"""@Daddy je preterao sa vredjanjem.
Cudi me kako je I prosao cenzuru.
Cule iznosi svoje misljenje I stavove I nikoga od pristunih ne vredja!!!"


Kako ne vredja? Lagat i negirat postojanje svog rodjenog naroda tebi nije vredjanje???

No morate se vi izrodice drzat zajedno inace bi se iz nebuloze probudili i svatili koliko ste niski i da se ostatku svog naroda gadite.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.