Komentara: 1
Pregleda: 4006

Danas na hipodromu "89. Srpski kasački derbi"

20.09.2015. u 11:32h
Izvor: Subotica.com
Na Gradskom hipodromu danas će biti održan "89. Srpski kasački derbi" koji počinje u 14 časova. Ovaj derbi se vodi zvanično kao 89. ali postoje i drugačija mišljenja koja su za sada samo konstatacije...
Danas na hipodromu "89. Srpski kasački derbi"

Na programu je više trka, ali ona glavna atrakcija, sam kasački derbi, zakazana je za 17 časova. Na kasačkom derbiju učestvovaće 11 vrhunskih grla, kao i velik broj trkača iz čitave Srbije.

Program počinje u 14 časova trkom "Derby dan-I-Silvija" na 2.100 metara, zatim se od 14,30 časova nastavlja trkom "Derby dan-II-Duena MS" na 1.600m, a od 15 časova kreću trke na 2.100 metara, "Derby dan-III-Perzej", 15,30 "Derby dan-IV-Lucibel",  16,00 "V kasačka trka-Hillary", u 17 je već spomenuti centralni događaj, zatim slede "Derby Dan-VII-Lancelotte" i "Derby Dan-VIII-Zana Oaks".

Još jednim u nizu velikih događaja organizovanih ove godine na Gradskom hipodromu Subotica je  potvrdila da je centar kasačkog sporta u Srbiji.

Organizator 89. Srpskog kasačkog derbija je Konjički klub "Bačka 1921".

89. Jugoslovenski ili 26. Srpski kasački derbi?

Po zvaničnoj najavi Udruženja za kasački sport Srbije ovaj derbi će biti održan po 89. put, ali postoje oprečna mišljenja koji je to ustvari po redu derbi. Svoje viđenje i argumente izneli su ljubitelji konjičkog sporta u "Kasačkim novinama", a isto možete pročitati u nastavku.

Prvi kasački derbi od 88. do sada istrčanih na prostorima bivših Jugoslavija, održan je 3.6.1923 godine u Zagrebu kada je pobedila već dobro svima poznata Silvija sa vozačem Filipom Filipičem kome je to bila prva od osam pobeda u derbiju u period između dva svetska rata. Sem jednog derbija koji je održan 1937 godine u Beogradu, sve derbi trke u međuratnom period od 1923 do 1940 godine odžavane su u Sloveniji i Hrvatskoj koje su tada bile u sklopu Kraljevine Jugoslavije ( Kraljevina Srba , Hrvata i Slovenaca), a skoro sva grla koja su nastupala u derbiju su bila iz Slovenije i Hrvatske. U osamnaest međuratnih derbija nastupila su samo tri grla iz Vojvodine: Anicza ,Gerber Nandora iz Bečeja 1924 godine; Nada, Đoke Dunđerskog iz Novog Sada 1927 godine i Krampus , Obadić Žarka iz Sombora 1939 godine.

Prvi posleratni derbi je održan u Krškom 18.8.1946 godine, a pobedila je Danida koju je vozio Novak Jože . Od tog vremena pa sve do raspada Socijalističke Federativne Jugoslavije 1991 godine trčane su derbi trke po svim krajevima Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska, Vojvodina, Beograd ), a trka je imala naziv Jugoslovenski kasački derbi, kao i trke koje su trčane između dva svetska rata. Ukupno su istrčana 63. Jugoslovenska derbija u kojima su sa promenljivom srećom pobeđivala grla iz Hrvastske, Slovenije, Vojvodine i Beograda.

Od 1991 godine kasači iz Slovenije i Hrvatske trče svoj nacionalni derbi. Samo kasači iz Srbije nastavljaju da se bore za pobedu u derbiju Savezne Republike Jugoslavije , pa zatim za pobedu u derbiju Srbije i Crne Gore, a od 2006 godine (možda i grešim) kada nas je napustila Crna Gora, kasači iz Srbije trče Srpski derbi. U period od 1991 godine pa sve do današnjeg dana u derbi trkama nije nastupilo ni jedno kasačko grlo koje je oždrebljeno u Crnoj Gori ,ili da je učesnik derbija bio u vlasništvu stanovnika i državljanina Crne Gore. Jednostavno rečeno u Crnoj Gori nema kasača. Ima ih samo u Srbiji. Derbi Savezne Republike Jugoslavije i države Srbije i Crne Gore, trčala su samo kasačka grla koja su oždrebljena u Srbiji, koja su upisana u registar Srpskih kasača i čiji su vlasnici bilio državljani Srbije . Baš zbog toga što su u period od 1991 godine pa do razdvajanja Srbije i Crne Gore kasačke derbije trčala SAMO I ISKLJUČIVO SRPSKA KASAČKA GRLA normalno je i logično da se počev od 1991 godine svi kasački derbiji u Srbiji nazovu Srpski kasački derbi, a pobednici ovih trka dobiju naziv: Pobednik Srpskog kasačkog derbija.

Udruženje za kasački sport Srbije bi trebala da pokrene inicijativu da se sve derbi trke od 1991 godine retrogradno nazovu Srpski kasački derbi, a pobednici dobiju titulu pobednika Srpskog kasačkog derbija. Ne mogu se derbiji u kojima su nastupala grla iz predhodnih država kojima je pripadala i Srbija nazivati Srpskim derbijem, jer to nije bio Srpski derbi, nego zajednički derbi saveznih država Kraljevine Jugoslavije i Socijalističe Jugoslavije . Ako te predhodne derbije nisu prihvatili i nastavili da ih broje kao svoje ni Slovenci, a ni Hrvati. zašto bi mi u Srbiji svojatali nešto što nije apsolutno naše. Istina je da su naša grla učestvovala u tim trkama, ali to nije bio isključivo derbi naših srbiskih grla nego zajednički derbi. Svima je jasno da do sada nije održano 88 Srpskih derbija nego su od toga broja bila 63 Jugoslovenska derbija i 25 Srpskih derbija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4006

Povezana vest

Povezane teme

hipodrom

subotički hipodrom

konjički klub

konjički klub bačka

konjičke trke

konjički sport

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.