Komentara: 8
Pregleda: 3808

Danas je Dan državnosti - Sretenje

15.02.2019. u 09:26h
Izvor: Subotica.com
Srbija danas obeležava Sretenje - Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine kada je proglašen prvi srpski Ustav.
Danas je Dan državnosti - Sretenje

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav moderne srpske države - Sretenjski ustav.

PRVI SRPSKI USTANAK - Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba. Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem - Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odlikovaće danas Sretenjskim ordenjem 60 zaslužnih pojedinaca i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Sretenje - Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara.

Radno vreme ustanova i preduzeća za Dan državnosti

Tokom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, 15. i 16. februara, javna preduzeća i ustanove neće raditi ili će sugrađanima pružati usluge kroz dežurstva. Kako to organizovano u nekim preduzećima, ustanovama i objektivna od javnog značaja pogledajte u povezanoj vesti.

GOOGLE U POČAST DANU DRŽAVNOSTI SRBIJE

Najveci svetski Internet pretraživač "Gugl" posvetio je danas početnu stranu svog srpskog domena Danu državnosti Srbije postavivši na logo sliku srpske zastave. Klikom na sliku otvara se lista sajtova, na kojima se govori o Danu državnosti, stranice medijskih kuća i Vikipedije.

Danas je Dan državnosti - Sretenje

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 3808

Povezana vest

Povezane teme

dan državnosti

državni praznik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.