Komentara: 0
Pregleda: 8200

Dan starih u Kolu srpskih sestara

01.10.2016. u 20:50h
Izvor: Subotica.com
Povodom Međunarodnog dana starih Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ilija Đukanović, član GV za socijalna pitanja, posetili su Kolo srpskih sestara, koje brine o najstarijim sugrađanima.
Dan starih u Kolu srpskih sestara

Ističući značaj nevladinog sektora u pružanju socijalne zaštine, državni sekrtar Nenad Ivanišević obećao je da će Vlada i resorno ministarstvo uvek pomagati rad udruženja kao što je Kolo srpskih sestara.

​- Pomoć nevladinog sektora u pružanju socijalne zaštite za nas je dragocena. Vlada Srbije uložila je milijardu dinara u razvoj ustanova socijalne zaštite, kako u one kojima je osnivač, tako i u udruženja građana – podsetio je Ivanišević. - Za nas je značajno i da nema samo jedna organizacija monopol, već da svi građani koji poseduju licencu i ispunjavaju neophodne uslove mogu da se bave ovom delatnošću. Kolo srpskih sestara se time bavi plemenito i predano, na ponos svih nas. Lako je sedeti u kancelariji i praviti planove, a treba imati hrabrost izaći na teren i obilaziti i pomagati starim i nemoćnim.

Dan starih u Kolu srpskih sestara

Dan starih u Kolu srpskih sestara

​Kolo srpskih sestara, pored Gerontološkog centra i „Karitasa“, od sredine godine počelo je da pruža profesionalnu pomoć najstarijim sugrađanima. Projekat „Pomoć i nega u kući“ odobren je na konkursu u oblasti društvenog i humanitarnog rada i Grad Subotica je za njega izdvojio 900.000 dinara.

​- Projektom je obuhvaćeno 30 domaćinstava iz prigradskih naselja, a naše domaćice, ne samo što pružaju tehničku pomoć u kući, kao što je spremanje, pranje, peglanje, nego i reči utehe, ohrabrenja i podrške. Zahvaljujemo se gradu na pomoći i nadamo se da će narednih godina sredstva biti veća, kako bi mogli da angažujemo više žena, jer su potrebe zaista velike – naglašava Mirjana Salatić, potpredsednica Kola srpskih sestara.

​Podsetimo, Kolo srpskih sestara je žensko patriotsko i kulturno-prosvetiteljsko društvo osnovano 28. avgusta 1903. godine u Beogradu, na ideju slikarke Nadežde Petrović i Delfe Ivanić, nastavnice iz Skoplja, unuke Jevrema Obrenovića, a za prvu predsednicu izabrana je Savka Subotić. Tako je i u Subotici 1. juna 1938. godine formiran Mesni odbor Kola srpskih sestara čija je prva predsednica bila Mila Brašić. Posle Drugog svetskog rata, rad Kola u celoj Srbiji je bio zabranjen, da bi se početkom devedesetih godina minulog veka ponovo obnovio i počeo sa aktivnostima.

Subotički Mesni odbor Kola obnovljen je 3. oktobra 1992. godine sa sloganom: „Sve, dakle, što hoćete da ljudi čine Vama, činite i Vi njima“.

Izvor: Subotica.com
Poseta KSS povodom Međunarodnog dana starijih osoba Poseta KSS povodom Međunarodnog dana starijih osoba Poseta KSS povodom Međunarodnog dana starijih osoba Poseta KSS povodom Međunarodnog dana starijih osoba Poseta KSS povodom Međunarodnog dana starijih osoba Poseta KSS povodom Međunarodnog dana starijih osoba Poseta KSS povodom Međunarodnog dana starijih osoba Poseta KSS povodom Međunarodnog dana starijih osoba
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 8200
Povezane teme

Nenad Ivanišević

Kolo srpskih sestara Subotica

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.