Komentara: 0
Pregleda: 7363

Dan starih u Kolu srpskih sestara

01.10.2016. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Povodom Međunarodnog dana starih Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ilija Đukanović, član GV za socijalna pitanja, posetili su Kolo srpskih sestara, koje brine o najstarijim sugrađanima.
Dan starih u Kolu srpskih sestara

Ističući značaj nevladinog sektora u pružanju socijalne zaštine, državni sekrtar Nenad Ivanišević obećao je da će Vlada i resorno ministarstvo uvek pomagati rad udruženja kao što je Kolo srpskih sestara.

​- Pomoć nevladinog sektora u pružanju socijalne zaštite za nas je dragocena. Vlada Srbije uložila je milijardu dinara u razvoj ustanova socijalne zaštite, kako u one kojima je osnivač, tako i u udruženja građana – podsetio je Ivanišević. - Za nas je značajno i da nema samo jedna organizacija monopol, već da svi građani koji poseduju licencu i ispunjavaju neophodne uslove mogu da se bave ovom delatnošću. Kolo srpskih sestara se time bavi plemenito i predano, na ponos svih nas. Lako je sedeti u kancelariji i praviti planove, a treba imati hrabrost izaći na teren i obilaziti i pomagati starim i nemoćnim.

​Kolo srpskih sestara, pored Gerontološkog centra i „Karitasa“, od sredine godine počelo je da pruža profesionalnu pomoć najstarijim sugrađanima. Projekat „Pomoć i nega u kući“ odobren je na konkursu u oblasti društvenog i humanitarnog rada i Grad Subotica je za njega izdvojio 900.000 dinara.

​- Projektom je obuhvaćeno 30 domaćinstava iz prigradskih naselja, a naše domaćice, ne samo što pružaju tehničku pomoć u kući, kao što je spremanje, pranje, peglanje, nego i reči utehe, ohrabrenja i podrške. Zahvaljujemo se gradu na pomoći i nadamo se da će narednih godina sredstva biti veća, kako bi mogli da angažujemo više žena, jer su potrebe zaista velike – naglašava Mirjana Salatić, potpredsednica Kola srpskih sestara.

​Podsetimo, Kolo srpskih sestara je žensko patriotsko i kulturno-prosvetiteljsko društvo osnovano 28. avgusta 1903. godine u Beogradu, na ideju slikarke Nadežde Petrović i Delfe Ivanić, nastavnice iz Skoplja, unuke Jevrema Obrenovića, a za prvu predsednicu izabrana je Savka Subotić. Tako je i u Subotici 1. juna 1938. godine formiran Mesni odbor Kola srpskih sestara čija je prva predsednica bila Mila Brašić. Posle Drugog svetskog rata, rad Kola u celoj Srbiji je bio zabranjen, da bi se početkom devedesetih godina minulog veka ponovo obnovio i počeo sa aktivnostima.

Subotički Mesni odbor Kola obnovljen je 3. oktobra 1992. godine sa sloganom: „Sve, dakle, što hoćete da ljudi čine Vama, činite i Vi njima“.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 7363
Povezane teme
Nenad Ivanišević Kolo srpskih sestara Subotica ilija đukanović
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.