Komentara: 3
Pregleda: 4411
Foto

"Dan pešačenja" u subotu na dve staze

10.09.2020. u 15:50h
Izvor: Subotica.com
Manifestacija "Dan pešačenja u Srbiji" održaće se u subotu, 12. septembra, i u našem gradu, a zainteresovani sugrađani moći će da biraju između dve obeležene staze (obe duge 13 kilometara) koje počinju na Paliću. Budući da su na snazi protivepidemiološke mere, organizatori poručuju da neće biti masovnog okupljanja, već da je akcenat na individualnom pešačenju i promovisanju ovog vida fizičke aktivnosti kao vrlo značajnog za očuvanje celokupnog zdravlja.
"Dan pešačenja" u subotu na dve staze

"Dan pešačenja u Srbiji" organizuje se svake druge subote u septembru, a ovu manifestaciju godinama unazad podržava Planinarski klub "Spartak" iz Subotice, koji će i ove godine postaviti svoj infopult kod Vodotornja na Paliću, gde će zainteresovani učesnici moći da preuzmu mape pešačkih ruta i da se informišu o dobrobiti pešačenja po zdravlje.

- Ovog puta predlažemo dve pešačke staze na kojima mogu da se prošetaju. Staze su duge 13 kilometara, jednom će se kretati iz centra Palića do Tresetišta i nazad, a druga staza iz centra Palića pa sve do zgrade Nove opštine u Subotici - najavljuje Andrea Štraka, potpredsednica Planinarskog kluba "Spartak". - Pešačenje se ove godine organizuje individualno, uz asistenciju naših vodiča, te svi koji žele da učestvuju u ovoj aktivnosti treba da prate mape koje će dobiti na infopultu i pažljivo slušaju naše vodiče koji će se nalaziti na samim stazama i upućivati ih gde da se kreću.

"Dan pešačenja" u subotu na dve stazePešačenje je fizička aktivnost koja ne zahteva veliki napor, kao ni dodatna novčana ulaganju u opremu, a dobrobiti koje donosi su ogromne jer, pre svega, može da prevenira nastanak mnogih hroničnih oboljenja, a značano utiče i na poboljšanje mentalnog zdravlja, objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

- Svi smo prošli kroz jedan period prinudne izolacije i znamo šta to podrazumeva, znamo stres kroz stoji iza toga i verujem da još uvek mnogi brinu kada se nađu u zatvorenom prostoru jer postoji mogućnost infekcije novim korona virusom. Ipak, svi se radujemo mogućnosti boravka na otvorenom i u prirodi, zato što je to mnogo bezbednije i treba iskoristiti ove sunčane i tople dane da se što više krećemo jer fizička aktivnost predstavlja dobrobit za celokupno zdravlje - ističe dr Kosić Bibić.

"Dan pešačenja" u subotu na dve stazeOsim što pešačenje predstavlja najbolji vid rekreacije i održavanja vitalnosti i zdravlja, po rečima Marka Marjanušića iz Gradskog saveza "Sport za sve", ono nam omogućava da se bolje upoznamo sa okruženjem u kojem živimo.

- Najbolji poligon za pešačenje su naše šume, livade, jezera, potoci i svako može da nađe idealno mesto za šetnju, a kroz to se edukujemo o novim predelima i tako upoznajemo našu bližu i dalju okolinu - dodaje Marjanušić.

"Dan pešačenja" u subotu na dve stazeIako je epidemiološka situacija uslovila nešto drugačiju organizaciju manifestacije, Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine, nada se da naredne godine više nećemo imati problem sa masovnim okupljanjem, te da će "Dan pešačenja" moći da se održi u punom sjaju.

- Prošle godine sam kao članica Gradskog veća za obrazovanje pozivala škole, decu i roditelje da se priključe šetnji, što ove godine, nažalost, nije slučaj, ali to ne znači da manifestaciju ne možemo da obeležimo na skromniji način. Koristim priliku da pozovem sve naše sugrađane, koji se možda neće priključiti manifestaciji, da subota bude dan kada će sa svojom porodicom prošetati na lokacijama koje njima odgovaraju, bilo da je to Palić, Prozivka ili centar grada i tako daju doprinos ovoj akciji i prednost zdravom načinu života - poručuje Aleksić.

Polazak sa Palića je u subotu ispred Vodotornja u 8:45 časova. Osoba za kontakt Đorđe Radulović - 064/161-18-25). U isto vreme kreće i grupa iz Bačke Topole. Njihova pešačka ruta je oko Zobnatičkog jezera, stazom dužine 14 kilometara, a kontakt je Paula Štraka 063/694-425.

Izvor: Subotica.com
Najava rekreativne akcije "Dan pešačenja" Najava rekreativne akcije "Dan pešačenja" Najava rekreativne akcije "Dan pešačenja" Najava rekreativne akcije "Dan pešačenja" Najava rekreativne akcije "Dan pešačenja" Najava rekreativne akcije "Dan pešačenja" Najava rekreativne akcije "Dan pešačenja" Najava rekreativne akcije "Dan pešačenja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4411
Povezane teme

planinarski klub spartak

nataša aleksić

nada kosić bibić

pešačenje

dan pešačenja

sport za sve

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.