Komentara: 6
Pregleda: 4435

Dan Evrope obeležen EU lavirintom

09.05.2014. u 17:52h
Izvor: RTV Yueco
Po deveti put, u Subotici je obeležen Dan Evrope. U saradnji Centra lokalne demokratije i lokalne samouprave ovoga puta značajan evropski datum obeležen je postavljanjem EU lavirinta, kroz koji su građani mogli da steknu više informacija o samoj uniji i njenim vrednostima. Kako je istaknuto, ovogodišnji Dan Evrope obeležava se u momentu otvaranja pristupnih pregovora, tokom kojih će civilni sektor i lokalne saouprave biti nezaobilazni.
Dan Evrope obeležen EU lavirintom

Ovogodišnja proslava Dana Evrope u Subotici protekla je u znaku EU lavirinta, koji je bio postavljen na centralnom gradskom trgu kao model javne promocije Evropske unije u lokalnim zajednicama. Lavirint je postavio Centar lokalne demokratije, u saradnji sa partnerima iz Mađarske i pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport, a građani su bili pozvani da istraže lavirint, odnosno pronađu put kroz njega odgovarajući na 10 pitanja o Evropskoj uniji, a po izlasku ih je očekivao simbolični EU pasoš, kao i promotivni materijali.

Obeležavanje Dana Evrope u Subotici po deveti put organizovao je Centar lokalne demokratije, u saradnji sa subotičkom lokalnom saoupravom. Kako je ocenjeno, Subotica uspešno koristi i učestvuje u projektima Evropske unije koji su prepoznati kao mogućnost razvoja i očuvanja dobrosusedskih odnosa, gde je regionalna saradnja prepoznata kao preduslov za brži razvoj i usvajanje evropskih standarda.

Dan Evrope obeležava se kao sećanje na 9. maj 1950. godine, kada je tadašnji francuski šef diplomatije Rober Šuman postavio temelje za stvaranje ujedinjene Evrope. Pre 64 godine, neposredno posle Drugog svetskog rata, u vreme kada je još vladalo duboko nepoverenje između vekovnih neprijatelja Francuske i Nemačke, Šuman je objavio dokument koji će ostati zapamćen kao "Šumanova deklaracija", u kojem je predložio formiranje neke vrste evropske federacije kao sredstva za očuvanje mira.

Izvor: RTV Yueco
Obeležavanje Dana Evrope (EU lavirint) Obeležavanje Dana Evrope (EU lavirint) Obeležavanje Dana Evrope (EU lavirint) Obeležavanje Dana Evrope (EU lavirint) Obeležavanje Dana Evrope (EU lavirint) Obeležavanje Dana Evrope (EU lavirint) Obeležavanje Dana Evrope (EU lavirint) Obeležavanje Dana Evrope (EU lavirint)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 nedelju
Komentara: 6
Pregleda: 4435
Povezane teme

dan evrope

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.