Komentara: 10
Pregleda: 2726
Foto

Đaci umeju da prepoznaju trgovinu ljudima

16.10.2020. u 16:09h
Izvor: Subotica.com
Rezultati ankete "Koliko znaš o trgovini ljudima", koju su radili učenici viših razreda OŠ "Sečenji Ištvan", pokazali su da osnovci umeju da prepoznaju ovo krivično delo, ali da još uvek imaju poteškoća sa pojedinim pojmovima, zbog čega će prevencija i edukacija iz ove oblasti biti nastavljena i u budućnosti.
Đaci umeju da prepoznaju trgovinu ljudima

Kako je objasnila Vesna Vajs, direktorka OŠ "Sečenji Ištvan", učenici nisu imali nikakvo predznanje o trgovini ljudima pre popunjavanja ankete, zbog čega su ovi rezultati dobri, ali da đake u narednom periodu očekuju obuke iz ove oblasti, nakon čega će se ponovo anketirati.

Cilj nam je da pokažemo koliko je važna prevencija i edukacija učenika u borbi protiv trgovine ljudima - istakla je Vajs, dodajući da se u školi koju vodi tokom cele godine organizuju aktivnosti iz ove oblasti. - Naša škola je napravila određeni program trgovine ljudima i ne radimo samo sa učenicima, nego i sa roditeljima i nastavnicima, jer jedino kada umrežimo sve tri kategorije možemo biti sigurni da smo učinili sve da ne dođe do eventualnih slučajeva. Svakodnevno imaju anketiranja, predavanja Đačkog parlamenta, a imamo i dobru saradnju sa Crvenim krstom koji drži obuke nižim razredima, a obuke imaju i nastavnici kako bi umeli da analiziraju indikatore po kojima se vrše prepoznavanja.

Đaci umeju da prepoznaju trgovinu ljudima

Rezultati ankete predstavljeni su danas u Plavoj sali Gradske kuće povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, a kako je istakao Ilija Đukanović, koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, osim ove, naredna aktivnost biće organizovana 20. oktobra, kada će se u prostorijama Crvenog krsta održati onlajn konferencija na kojoj će Sena Uzunović, tužiteljka Bosne i Hercegovine, predstaviti slučaj radne ekspoatacije "Azerbejdžan".

Đaci umeju da prepoznaju trgovinu ljudima- Od danas će i na zvaničnom portalu Grada Subotice jedan deo biti posvećen aktivnostima Lokalnog tima i potrudićemo se da postavimo sve aktivnosti koje smo do sada radili, ali i one koje ćemo raditi u budućnosti. Pandemija nas je ove godine usporila u pojedinim aktivnostima, a Lokalni tim je organizovan jer se nalazimo u pograničnom delu, jer imamo Prihvatni centar za migrante i veliku fluktuaciju ljudi u našem mestu, zbog čega imamo punu podršku za edukaciju i prevenciju. Do sada su našu ciljnu grupu činila deca i roditelji, ali i stručna javnost, a tako će biti i u narednom perodu - rekao je Đukanović.

U poslednjih godinu i po dana, u Višem javnom tužilaštvu u Subotici vode se ukupno tri predmeta za krivnično delo trgovina ljudima, od kojih je jedan pravosnažno okončan osuđujućom presudom na 5 godina zatvora, drugi predmet očekuje donošenje prvostepene presude u naredih mesec dana, dok je treći započet juče, protiv lica koje je privedeno iz Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

Đaci umeju da prepoznaju trgovinu ljudima- Najčešće žrtve trgovine ljudima su osobe koje su seksualno eksploatisane i sva tri predmeta koja vodi Više javno tužilastvo u Subotici žrtve su osobe koje su seksualno eksploatisane, dok su izvršioci krivičnog dela makroi koji ih primenom sile, pretnji ili na drugi način nateraju da se bave prostitucijom - objasnio je Branislav Rankov, zamenik višeg tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Subotici. - Što se tiče cele Srbije, podatak je da imamo oko 30 krivičnih prijava za krivično delo trgovina ljudima, a tu problematiku najviše imaju Vranje, Sremska Mitrovica, Beograd, Novi Sad i Subotica.

Za krivično delo trgovine ljudima zaprećena je kazna zatvora od 5 do 15 godina ukoliko je žrtva maloletna, odnosno od 3 do 12 godina ukoliko je žrtva punoletna, dok je Krivičnim zakonikom definisano da se kazne za ovo krivično delo ne mogu ublažavati.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje rezultata ankete na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“ Predstavljanje rezultata ankete na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“ Predstavljanje rezultata ankete na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“ Predstavljanje rezultata ankete na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“ Predstavljanje rezultata ankete na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“ Predstavljanje rezultata ankete na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“ Predstavljanje rezultata ankete na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“ Predstavljanje rezultata ankete na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2726

Povezana vest

Povezane teme

trgovina ljudima

OŠ Sečenji Ištvan

dan borbe protiv trgovine ljudima

ilija đukanović

vesna vajs

lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.