Komentara: 0
Pregleda: 210
Foto

Đaci romske nacionalnosti dobili udžbenike

06.10.2023. u 09:45h > 19.11.2023. u 09:53h
Izvor: Subotica.com
Zahavljujući sredstvima iz budžeta Grada Subotice od 766 hiljada dinara 146 romskih đaka dobiće besplatne udžbenike i moći će da pohađa nastavu.
Đaci romske nacionalnosti dobili udžbenike

Neophodna učila dobili su đaci nižih razreda OŠ „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“,
„Vuk Karadžić“ u Bajmoku i „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru.

- Trenutno imamo ukupno 745 đaka romske nacionalnosti, a čak njih 624 ide u ovih pet škola. Reč je o programu unapređenja položaja romske zajednice „Prevencija napuštanja školovanja“ i svake godine se iz budžeta Grada odvajaju sredstva za ove namene - kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma. – „U prethodnom periodu realizovali smo projekte „RomActed“ uz podršku Saveta Evrope i „Interkultiralizam i antidiskriminacija“ uz podršku EU i Stalne konferencije gradova i opština. U narednom periodu biće potpisivanje druge faze „RomActed“ projekta, gde će akcenat biti na rešavanju pravno-imovinskih odnosa u legalizaciji objekta u naseljima

Đaci romske nacionalnosti dobili udžbenikeu Čantaviru, ali i unapređenje obrazovanja u Školi za osnovno obrazovanje odraslih lica.

Subotica je jedini grad u Srbiji koji ima dva romska koordinatora, kao i pedagoške asistente koji kontrolišu situaciju na terenu i u školama.

- Našoj zajednici je najvažnije obrazovanje, roditeljima smo pomogli i želim svoj deci srećan polazak u školu. Ovo sprečava napuštanje školovanja pre vremena, dajemo sve od sebe i sada oko 80 odsto dece pohađa školu. - dodaje Klaudija Kurina, koordinatorka za romska pitanja.

Besplatne udžbenike dobili su đaci koji nisu ispunili uslove za dobijanje besplatnih udžbenika koje dodeljuje Ministarstvo prosvete.

Izvor: Subotica.com
Dodela udžbenika deci iz Romske zajednice Dodela udžbenika deci iz Romske zajednice Dodela udžbenika deci iz Romske zajednice Dodela udžbenika deci iz Romske zajednice Dodela udžbenika deci iz Romske zajednice Dodela udžbenika deci iz Romske zajednice Dodela udžbenika deci iz Romske zajednice Dodela udžbenika deci iz Romske zajednice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 210

Povezana vest

Povezane teme

inkluzija roma

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.