Komentara: 16
Pregleda: 2808

Đaci romske nacionalnosti dobili majice za fizičko

19.11.2023. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Đaci romske nacionalnosti dobili majice za fizičko

Posle podele udžbenika, u okviru programa „Prevencija napuštanja školovanja“, u petak je romskim đacima  iz našeg grada podeljeno 329 sportskih majica.

- Posle podele udženika romskim đacima iz socijalno ugroženih porodica,  koju smo realizovali u oktobru, razgovarali smo sa zaposlenima u školama, romskim kooordinatorima i personalnim asistentima o tome šta bi još mogli da uradimo u okviru ovog programa sa ciljem unapređenje romske zajednice i romskih učenika u našem gradu.  Rezultat toga je podela majica za fizičko vaspitanje za učenike romske zajednice od prvog do četvrtog razreda – objašnjava Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite, dodajući da je za program „Prevencija napuštanja školovanja“ iz budžeta opredeljeno 188 hiljada dinara. – Ovim aktivnostima lokalna samouprava pomaže unapređenje položaja romske zajednice.

Đaci romske nacionalnosti dobili majice za fizičkoOvom prilikom šest osnovnih škola – „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“, „Sečenji Ištvan“, „Jovan Jovanović Zmaj“,  „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru i „Vuk Karadžić“ u Bajmoku, dobile su  po dve lopte za fizičko vaspitanje.

- Majice za fizičko dobiće 29 učenika naše škole. Svaka vrsta pomoći je nama veoma značajna, kao i sam taj potez da neko misli na decu i želi da poboljša uslove učenja i rada.  Ovoj deci, verujte, puno znači da mogu kao i ostala deca da imaju belu majicu, da se osećaju jednako kao ostali – ističe Mirjana Stevanović, direktorka OŠ „Matko Vuković“.  – U našoj školi je sada napuštanje školovanja postalo retkost, ako se to i desi onda je to zbog toga što je porodica otputovala. Ovi potezi su veoma značajni, deca se stavljaju u ravan sa ostalom decom i to daje rezultate.

Đaci romske nacionalnosti dobili majice za fizičko

Po rečima Stevana Nikolića, romskog koordinatora, ovo je nastavak podrške lokalne samouprave romskim đacima u cilju stvaranja sportskog duha i međusobnog druženja, boljeg upoznavanja.

- U kontinuitetu pratimo prisutnost dece od predškolskog programa do sredjoškolskog. Svake godine je od 700 o 750 dece upisano u osnovnu školu, 60-80 u predškolsko, a 30-60 u srednju školu. Da bi to podigli na viši nivo, planiramo da formiramo tim za praćenje vertikalnog uspeha romske dece, da pratimo probleme i da ih u hodu rešavamo – dodaje Nikolić, ističući da je obrazovanje temelj za razvoj svakog društva i njegova vizija za budućnost. – Romska zajednica je sastavni deo našeg društva, a društveni mozaik bez nje nije kompletan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 nedelje i 1 dan
Komentara: 16
Pregleda: 2808

Povezana vest

Povezane teme

Mirjana Stevanović

Romska zajednica

inkluzija u obrazovanju

inkluzija roma

stevan nikolić

ilija đukanović

romska nacionalna manjina

inkluzivno obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.