Komentara: 3
Pregleda: 5927
Foto

Đaci OŠ "Ivan Goran Kovačić" održali lekciju humanosti

27.06.2020. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
U učionicama OŠ „Ivan Goran Kovačić“ učenici IV1 do sada su slušali lekcije i savladavali gradivo koje će ih pratiti ceo život. Svojim velikim srcima i plemenitošću oni su sada svima nama održali lekciju koju treba da pamtimo ceo život.
Đaci OŠ "Ivan Goran Kovačić" održali lekciju humanosti

Uz podršku svojih roditelja i učitelja Dejana Kljajića, deca su sakupila 20.000 dinara i uplatila ih Fondaciji „Budi human“ za bolesne devojčice Lanu Jovanović i Sofiju Markuljević.

- Ideja da pomognu bolesnim devojčicama je potekla upravo od njih. Verujte, ovo su deca sa toliko velikim srcima i empatijom za druge ljude i mnogo puta do sada su pokazali svoju humanost – priča učitelj Dejan Kljajić. –  Ali ovo nije prvi put. Uz pomoć roditelja oni učestvuju u brojnim akcijama od prikupljanja sredstava za decu sa Kosova, decu iz „Kolevke“ i škole „Žarko Zrenjanin“ do prodaje na vašarima i davanja onog što su skupili onima kojima je najpotrebnije.

Đaci OŠ "Ivan Goran Kovačić" održali lekciju humanosti

Đaci OŠ "Ivan Goran Kovačić" održali lekciju humanosti

Sve je počelo upravo posle jednog školskog vašara u okviru Dečje nedelje pre dve godine kada su deca za simboličan novac prodavali svoje stare knjige i igračke.

- Tog dana su mi došle četiri devojčice i rekle da ono što su skupile ne žele za sebe već da daju nekome kome je potrebno.  Tu ideju su odmah prihvatila i druga deca i sav novac koji su tog dana zaradili stavili su na sto i rekli da žele sve da daju u humanitarne svrhe – ponosno će učitelj. – Već iduće godine  u organizaciju vašara uključili su bake i mame, koje su pravile kolače i limunade, nakit i druge sitnice, i to se prodavalo.  Sve što smo tada skupili i tada smo uplatili fondu za devojčicu koja se lečila od teške bolesti. Za ove poslednje akcije obavestili su me njihovi roditelji i ne mogu da opišem koliko sam ponosan na njih i srećan što vidim kako rastu u dobre, poštene i vredne ljude. Verujem da će takvi biti tokom celog svog životnog puta.

Đaci OŠ "Ivan Goran Kovačić" održali lekciju humanostiDa punog dečjeg srca daruju i pomognu svojim vršnjacima, školske drugare su „nagovorile“ Milica Ružinski, Filipa Letović, Una Milošević i Livija Molnar.

- Mama je došla na  ideju da sve što prikupimo na vašaru damo u humanitarne svrhe i to sam rekle drugaricama koje su me odmah podržale. Pravile smo razne stvari i prodavale na vašaru – priča nam Milica. – Jako je lep osećaj kada na bilo koji način možeš da pomogneš nekome.

Filipa kaže da će nastaviti da pomaže onima kojima je najpotrebnije.

- Nadam se da će u školi biti još vašara i da ćemo moći ponovo da skupljamo novac i damo ga kome je potrebno, da bar malo olakšamo teške situacije kroz koje prolaze.

Đaci OŠ "Ivan Goran Kovačić" održali lekciju humanosti

Iako su one prve počele, Una kaže da uopšte nije bilo teško da nagovore ostale drugare da im se pridruže.

- Svi su nas podržali i rekli da hoće da svi zajendo radimo i što više skupimo. Svim vršnjacima poručujem da budu humani da kada god mogu da pomognu nekome – jasna je Una.

Đaci OŠ "Ivan Goran Kovačić" održali lekciju humanosti

Na sjajnu decu najponosniji su roditelji, koji im daju vetar u leđa da nastave putem kojim su krenuli.

- Mnogo sam srećna kada se udružimo, kada zajedno pomognemo. Roditelji su bili oduševljeni i rekli su da imamo njihovu podršku za sve akcije – dodaje Livija Molnar.

Pored toga što su plemeniti, učenici ovog odeljenja su i sjajni đaci i sigurnim koracima hitaju ka višim razredima. Želimo im puno uspeha u daljem školovanju.

Draga deco, hvala na lekciji koju ste nam održali!

Izvor: Subotica.com
Dodela đačkih knjižica Dodela đačkih knjižica Dodela đačkih knjižica Dodela đačkih knjižica Dodela đačkih knjižica Dodela đačkih knjižica Dodela đačkih knjižica Dodela đačkih knjižica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5927
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.