Komentara: 11
Pregleda: 5947

Da li suđenja u Subotici traju dugo?

26.10.2022. u 12:49h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta pod nazivom "Otvorena vrata pravosuđa", juče je u subotičkom Osnovnom sudu održana panel diskusija na temu "Zašto suđenja u Srbiji traju dugo?". Iz Osnovnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, slažu se da je ovaj događaj bio prilika da se građanima predoči koji sve faktori utiču na dužinu trajanja jednog postupka, uz opasku da je adekvatnije postaviti pitanje - da li suđenja u našem gradu traju dugo?
Da li suđenja u Subotici traju dugo?

Dužina trajanja sudskih postupaka u sistemu domaćeg pravosuđa tema je koja zaslužuje javnu demistifikaciju, slažu se učesnici jučeranje panel diskusije. Iz Osnovnog javnog tužilaštva poručuju da je pravo pitanje koje se odnosi na naš grad, zapravo  - da li suđenja u Subotici traju dugo?.

- Breme odgovornosti za dužinu trajanja postupka svaljuje se na pravosuđe u celini, zato je važno što smo imali priliku da građanima približimo tok jednog postupka. Građani, kada doživljavaju sudski postupak, vide samo nas, a ne znaju da postoji čitava infrastruktura i kompletne organizacije koje takođe učestvuju u rešavanju postupka. - objašnjava Livija Panić Miletić, osnovni javni tužilac u Subotici.

Da li suđenja u Subotici traju dugo?

Najčešće se pritužbe građana odnose na dužinu trajanja onih krivičnih postupaka u kojima je nekome ugrožen život ili telo, odnosno onih koje kao posledicu imaju smrtni ishod.

- Nekada se ovakvi slučajevi okončaju za tri meseca, nekada za pola godine, a nekada potraju i godinu i po. Kod ovakvih situacija se zaista trudimo da, iz pijeteta prema žrtvama, radimo maksimalno brzo i da ne dozvolimo sebi nikakvo "iskakanje iz šina" baš zato što nam je jasno da su oštećeni, odnosno porodica preminulog u emotivnom grču i ne želimo da produžavamo njihovu agoniju. Ipak, dužina trajanja postupka zavisi od niza faktora - kaže Panić Miletić i dodaje da smatra da suđenja u Subotici ne traju dugo.

Da li suđenja u Subotici traju dugo?Sličnog stanovišta je i sudija Osnovnog suda u Subotici, Daniel Kovač koji podseća da je svaki predmet jedna životna priča koja zaslužuje maksimalnu posvećenost u rešavanju.

Predmeti nisu samo brojevi i statistički podaci, to su ljudske subine i mi nastojimo da svaki događaj rešimo što brže i na što adekvatniji način. Dužina trajanja jednog postupka zavisi, u prvom redu, od broja učenika, odnosno da li je potrebno izvesti više dokaznih predloga, da li je potrebno veštačenje i drugo - priča Kovač i dodaje da se sudovi susreću i sa drugim problemima, poput velikog broja predmeta u radu po sudiji - Prošle godine Osnovni sud u Subotici primio je više od 6.200 predmeta. To znači da je po sudiji u radu bilo više od 600 predmeta, odnosno  životnih priča koje treba rešiti. Uz to, postoji još čitav niz situacija koje utiču na to kada će predmet dobiti epilog. 

Da li suđenja u Subotici traju dugo?Da su sudije pretrpane predmetima, najpre u drugostepenim sudovima, smatra i subotički advokat i potpredsednik Advokatske komore Vojvodine, Joža Laslo. Laslo navodi da u apelacionim sudovima i Upravnom sudu najčešće i dolazi do odugovlačenja postupaka.

- Ja to ne doživljavam kao lični doprinos sudija, već kao sistemski problem sa nedostatkom stručnog kadra koji bi odrađivao ogroman priliv predmeta. Dodao bih da su u procesne zakone ugrađena i neka rešenja koja dovode do odugovlačenja postupaka, a tome svakako doprinosi i ponašanje stranaka u postupku - objasnio je Laslo.

Da li suđenja u Subotici traju dugo?Jučerašnja panel diskusija realizovana je u okviru projekta "Otvorena vrata pravosuđa" koji sprovodi organizacija "Partneri Srbije", a sa ciljem da se građanima objasni na koji način funkcioniše pravosuđe i koja su njihova prava u komunikaciji sa pravosudnim organima.

Jedno od pitanja koja najčešće dobijamo jeste zašto suđenja u našoj zemlji traju dugo, a pred Evropskim sudom za ljudska prava vođeno je na stotine postupaka upravo zbog ovog problema. Zato je važno da sa građanima razgovaramo o tome koja su njihova prava kada smatraju da postupak traje duže nego što oni smatraju da je prihvatljivo - istakla je Ana Toskić Cvetinović izvršna direktorka organizacije "Partneri Srbija".

Organizatori su najavili da će ovakvih susreta biti i u narednom periodu, te da će javnost biti blagovremeno obaveštena kako bi se kroz veće interesovanje obogatila diskusija i kroz što više primera iz realne prakse došlo do određenih saznanja i zaključaka koji mogu da utiču pre svega na efikasnost pravde, odnosno donošenja sudskih odluka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5947
Povezane teme

daniel kovač

Osnovni sud Subotica

osnovno javno tužilaštvo

livija panić miletić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.