Komentara: 96
Pregleda: 9361
Foto

Da li je javna rasveta previše oslabljena? iznosimo primedbe građana i utiske sa terena

10.11.2022. u 17:38h
Izvor: Subotica.com
Da li je javna rasveta previše oslabljena? iznosimo primedbe građana i utiske sa terena

Od 25. oktobra, od kada su na snazi mere koje imaju za cilj uštedu električne energije, a koje podrazumevaju isključenje 33 odsto svetiljki javne rasvete na teritoriji Subotice, brojni građani obratili su se redakciji portala Subotica.com i, pretežno kroz rubriku "Pištaljka", ukazali na nedostatak osvetljenja u svojim ulicama i naseljima. Prethodnih nekoliko dana bavili smo se ovom temom i razgovarali sa sugrađanima, ali i nadležnima koji su uključeni  realizaciju ove mere.

- Sa posla se vraćam nakon 19h, biciklističke staze su poprilično neosvetljene i nezgodno je voziti tuda. Razumem da mora da se štedi, ali zar mora u periodu kada se ljudi vraćaju sa posla, a deca iz škole - ovo pitanje postavila je sugrađanka iz naselja Mali Bajmok - Sasvim bi u redu bilo da se deo rasvete gasi posle ponoći, pa tamo do 4 ili 5 ujutru dok narod ne krene na posao.

Da li je javna rasveta previše oslabljena? iznosimo primedbe građana i utiske sa terena

UTISCI SA TERENA - Kako bismo potvrdili primedbe pojedinih građana i foto-dokumentovali žalbe da Subotica ima problem sa osvetljenošću na javnim površinama, u utorak smo obišli 8 mesnih zajednica, većinom na periferiji. Više nas steklo je utisak da je u većini ulica skoro svaki stub osvetljen, ali da je na dosta lokacija izvor svetlosti zaklonjen rastinjem (krošnje), što prigušuje svetlost. Obilazili smo kako velike i duge ulice tako i male u naseljima kao što su Novo naselje, Mali Bajmok, Makova sedmica, ali i Teslino naselje, Kertvaroš. Generalni utisak je da je osetno da je u toku ekonomična upotreba javne rasvete, što se najviše primećuje u parkovima i drugim velikim površinama koje nisu pokrivene gušćom rasvetom. Takođe, ima dosta neosvetljenih ulaza ispred zgrada, prolaza. Definitivno nema pravila. Možda bi bilo smisleno bilo da se oforme ekipe koje bi obišle najkritičnije lokacije gde je veća koncentracija stanovništva koja se kreće javnom površinom. Posebna priča su delovi grada gde je povećano kretanje migranata, to je svakako put prema Prihvatnom centru, oko teretnog dela železnice, periferija do šume...

Slično pitanje postavila je i sugrađanka iz Pavlovačke ulice u MZ "Kertvaroš".

Shvatam da se štedi, ali ipak mi nije prijatno da prolazim polumračnim ulicama, jer se ionako plašim migranata - kaže gospođa iz Pavlovačke. 

Migranata se plaše i stanovnici Kakanjske ulice u MZ "Novo selo", a kako su istakli strah je još veći od kada je na snazi odluka da se gasi svaka druga svetiljka.

- Svaka druga ili treća sijalica je isključena, ali to je urađeno bez ikakvog plana i logike. Potpuno je haotično, jer imamo dva pužna prelaza koja su sada totalno neosvetljena. Ulice nisu afaltirane, voda je na sve strane, a mrak već od 17h. Bez baterijske lampe ne može da se prolazi. Da ne pričam da često migranti prolaze u većim grupama i nije nam tada uopšte prijatno - priča nam stanovnik ove ulice.

Stanari jedne zgrade u Šumskoj ulici na Radijalcu nezadovoljni činjenicom da je svetiljka ispred samog ulaza isključena, nakon obraćanja na nekoliko adresa, uspeli su da se izbore za svetlo ispred svog ulaza.

Da li je javna rasveta previše oslabljena? iznosimo primedbe građana i utiske sa terenaDa li je javna rasveta previše oslabljena? iznosimo primedbe građana i utiske sa terena

SLABIJE SVETLO - PRILIKA ZA MUTNE RADNJE - Neki od građani su skrenuli pažnju da osim što "prigušena svetlost" izaziva određenu nelagodu po pitanju bezbednosti, odlična je i prilika za one koji bi na brzinu da se okoriste i vrše krivična dela.

- Kod našeg ulaza je bio potpuni mrak i žalio sam. Pored zgrade se nalazi prolaz i onaj koji nije iz našeg kraja imao je velike šanse da padne u garažu koja se nalazi na metar od ćoška zgrade, to je bukvalno rupa. Automobili su takođe bili u mrklom mraku, a lampa sa Aleje maršala Tita nije mogla da dobaci do našeg ulaza pošto je bila magla. Nakon objave pištaljke i mog obraćanja na nekoliko adresa, rasveta ispred ulaza je ponovo uključena. Dakle, nekog efekta je bilo - istakao je stanar zgrade u Šumskoj.

Svi građani kojima je rasveta isključena ispred ulaza u zgradu ili kuću, odnosno oni koji imaju zamerke, sugestije i predloge mogu uputiti mejl Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, a ukoliko je opravdana, sugestija će biti uvažena.

Da li je javna rasveta previše oslabljena? iznosimo primedbe građana i utiske sa terenaPodsećamo, Grad Subotica je u skladu sa preporukama Ministarstva rudarstva, 25. oktobra, pristupio izradi Plana uštede energije koji podrazumeva isključenje 33 odsto svetiljki javne rasvete na teritoriji grada. Isključena je i dekorativna rasveta na javnim objektima, kao i rasveta na sportskim terenima i oko pojedinih verskih objekata. Ove godine novogodišnja rasveta će biti postavljena u manjem obimu i biće uključena manji broj dana.

Napišite nam komentar u nastavku teksta kakva je situacija gde vi živite (napišite deo grada ili konkretno ulicu) kao i kakav je generalno vaš utisak po ovom pitanju? Takođe ako imate predlog gde konkretno bi trebalo da se pojača osvetljenje - napišite i mi ćemo proslediti nadležnima.

Izvor: Subotica.com
Noćna patrola u potrazi za neosvetljenim i slabo osvetljenim ulicama Noćna patrola u potrazi za neosvetljenim i slabo osvetljenim ulicama Noćna patrola u potrazi za neosvetljenim i slabo osvetljenim ulicama Noćna patrola u potrazi za neosvetljenim i slabo osvetljenim ulicama Noćna patrola u potrazi za neosvetljenim i slabo osvetljenim ulicama Noćna patrola u potrazi za neosvetljenim i slabo osvetljenim ulicama Noćna patrola u potrazi za neosvetljenim i slabo osvetljenim ulicama Noćna patrola u potrazi za neosvetljenim i slabo osvetljenim ulicama
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 96
Pregleda: 9361

Povezana vest

Povezane teme

javna rasveta

osvetljenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.