Komentara: 4
Pregleda: 4126

Čuvajte se trihineloze!

11.12.2013. u 15:34h
Izvor: RTV City
Decembarski hladni dani pravo su vreme za svinjokolje. Pored toga što ćemo obezbediti veće količine mesa za ishranu tokom zimskih dana, uz druženje i rad sa članovima porodice nastavićemo tradiciju pripremanja hrane i za predstojeće praznike.
Čuvajte se trihineloze!

Ono na šta se najmanje ili uopšte ne obraća pažnja jeste kvalitet i zdravstvena ispravnost svinjskog mesa, koje može biti zaraženo trihinelozom. Epidemiolozi savetuju da se tokom svinjokolja obavezno odnese meso na pregled.

Trihineloza je bolest koja nastaje konzumiranjem sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa životinja, koje sadrže žive larve Trihinellae spiralis, uglavnom svinjetine i prerađevina od svinjskog mesa. Izuzetno je kompleksna bolest i ima dve faze. Prva faza bolesti razvija simptome koji su slični gripu, i javlja se svega nekoliko dana od konzumiranja zaraženog mesa, pa je u nekim slučajevima lekarima otežana dijagnostika ovog oboljenja. U drugoj fazi nastaju kardiološke i neurološke komplikacije, a kod najtežih oblika infekcije može doći i do smrtnog ishoda zbog oštećenja srčanog mišića. Lečenje može da traje i do nekoliko meseci, a najefikasnije je ukoliko se sa terapijom započne već pri pojavi prvih simptoma.

Najveći broj obolelih od trihineloze registruje se tokom zimskih meseci, kada je sezona svinjokolja. Do zaražavanja najčešće dolazi konzumiranjem svinjskog mesa koje nije dovoljno termički obrađeno ili je sirovo, a sadrži larve trihinele. Lekari i veterinari savetuju sve one koji imaju u planu da svinjokolje izvrše van klanica, da se jave akreditovanim veterinarskim službama radi kontrole mesa.

Svake godine se na teritoriji Srbije registruju kako pojedinačni slučajevi, tako i epidemijsko javljanje ove bolesti, a prijavi se između 100 i 300 slučajeva ove bolesti. Tokom 2009. godine registrovano je 50 obolelih osoba, što je najmanji broj u poslednjih 20 godina. U Subotici trenutno nema obolelih od trihineloze, ali je samo tokom ove godine osam osoba bilo zaraženo, usled konzumiranja šunke zaražene trihinelom. U tom slučaju radilo se o „porodičnoj epidemiji“. Krajem 2005. godine u Malom Iđošu od trihineloze je obolelo 19 osoba.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4126
Povezane teme

trihinela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.