Komentara: 3
Pregleda: 3963
Foto

Crveni krst obeležio 130 godina postojanja

02.04.2016. u 11:32h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće juče je obeleženo 130 godina postojanja i rada Crvenog krsta u Subotici.
Crveni krst obeležio 130 godina postojanja

Proslavi respektabilnog jubileja, pored predstavnika okruga i grada, prisustvovali su i čelnici Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Vojvodine, predstavici „porodice humanitaraca“ iz brojnih gradova u Srbiji, Republici Srpskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, kao i brojni članovi i volonteri.

- Malo organizacija i ustanova u našem gradu se može pohvaliti ovako dugačkim radnim stažom. Kada god je društvo nailazilo na teškoće, Crveni krst je bio tu, bilo da je reč o smetovima, poplavama, migrantskoj krizi ili brizi o najsiromašnijim sugrađanima – istakao je Branko Petrić, predsednik Crvenog krsta Subotice. - Trudili smo da ruka ispružena ka nama nikad ne ostane prazna i tako će biti i ubuduće.

Pripremanje obroka u Narodnoj kuhinji za 1.100 korisnika, podela paketa hrane i odeće, prihavtni smeštaj za beskućnike, organizovanje dobrovoljnog davanja krvi, brojnih tribina, edukacija mladih, samo su neke od aktivnosti koje obavlja subotički Crveni krst. U pomoć su pritekli i kada su 2014. godine ljudi bili zavejani u smetovima, pola godine kasnije kada su se desile velike poplave, a u žižu javnosti došli su prošle godine kada je u našem gradu eskalirala migrantska kriza.

Crveni krst obeležio 130 godina postojanja

- Jubilej od 130 godina je skoro dva ljudska veka, i retko ko se može podičiti tako dugim radom, angažovanjem i pomoći zajednici – istakao je gradonačelnik Jene Maglai. - Ako dođe do problema uvek imamo kome da se obratimo i to je nešto što je najvažnije.

Podsećajući na natpis koji stoji u Muzeju Crvenog krsta u Ženevi „Budi human kao što je to bila Srbija 1885“, Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja, naglasio je da Srbija i Subotica nikada nisu bacile senku na tu poruku.

- Zahvaljujući vama grad je postao „grad humanosti“. Nesebično ste pomagali i kada su bili smetovi i poplave, a tokom migrantske krize, kada je ceo svet čuo za Suboticu, malo je reći da ste pomagali. Činili ste, nekada, i nadljudske napore i bez vaše pomoći se sigurno ne bi izborili sa njom – podsetio je Vujadinović.

Crveni krst obeležio 130 godina postojanja

Izvor: Subotica.com

Svečana akademija povodom 130 godina Crvenog krsta Subotica

Svečana akademija povodom 130 godina Crvenog krsta Subotica Svečana akademija povodom 130 godina Crvenog krsta Subotica Svečana akademija povodom 130 godina Crvenog krsta Subotica Svečana akademija povodom 130 godina Crvenog krsta Subotica Svečana akademija povodom 130 godina Crvenog krsta Subotica Svečana akademija povodom 130 godina Crvenog krsta Subotica Svečana akademija povodom 130 godina Crvenog krsta Subotica Svečana akademija povodom 130 godina Crvenog krsta Subotica
Pogledaj ostale fotografije

Otvaranje izložbe povodom 130 godina Crvenog krsta

Otvaranje izložbe povodom 130 godina Crvenog krsta Otvaranje izložbe povodom 130 godina Crvenog krsta Otvaranje izložbe povodom 130 godina Crvenog krsta Otvaranje izložbe povodom 130 godina Crvenog krsta Otvaranje izložbe povodom 130 godina Crvenog krsta Otvaranje izložbe povodom 130 godina Crvenog krsta Otvaranje izložbe povodom 130 godina Crvenog krsta Otvaranje izložbe povodom 130 godina Crvenog krsta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 3963

Povezane vesti

Povezane teme

crveni krst

jene maglai

milimir vujadinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.