Komentara: 3
Pregleda: 3421
Foto

Crveni krst obeležio 130 godina postojanja

02.04.2016. u 09:32h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće juče je obeleženo 130 godina postojanja i rada Crvenog krsta u Subotici.
Crveni krst obeležio 130 godina postojanja

Proslavi respektabilnog jubileja, pored predstavnika okruga i grada, prisustvovali su i čelnici Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Vojvodine, predstavici „porodice humanitaraca“ iz brojnih gradova u Srbiji, Republici Srpskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, kao i brojni članovi i volonteri.

- Malo organizacija i ustanova u našem gradu se može pohvaliti ovako dugačkim radnim stažom. Kada god je društvo nailazilo na teškoće, Crveni krst je bio tu, bilo da je reč o smetovima, poplavama, migrantskoj krizi ili brizi o najsiromašnijim sugrađanima – istakao je Branko Petrić, predsednik Crvenog krsta Subotice. - Trudili smo da ruka ispružena ka nama nikad ne ostane prazna i tako će biti i ubuduće.

Pripremanje obroka u Narodnoj kuhinji za 1.100 korisnika, podela paketa hrane i odeće, prihavtni smeštaj za beskućnike, organizovanje dobrovoljnog davanja krvi, brojnih tribina, edukacija mladih, samo su neke od aktivnosti koje obavlja subotički Crveni krst. U pomoć su pritekli i kada su 2014. godine ljudi bili zavejani u smetovima, pola godine kasnije kada su se desile velike poplave, a u žižu javnosti došli su prošle godine kada je u našem gradu eskalirala migrantska kriza.

- Jubilej od 130 godina je skoro dva ljudska veka, i retko ko se može podičiti tako dugim radom, angažovanjem i pomoći zajednici – istakao je gradonačelnik Jene Maglai. - Ako dođe do problema uvek imamo kome da se obratimo i to je nešto što je najvažnije.

Podsećajući na natpis koji stoji u Muzeju Crvenog krsta u Ženevi „Budi human kao što je to bila Srbija 1885“, Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja, naglasio je da Srbija i Subotica nikada nisu bacile senku na tu poruku.

- Zahvaljujući vama grad je postao „grad humanosti“. Nesebično ste pomagali i kada su bili smetovi i poplave, a tokom migrantske krize, kada je ceo svet čuo za Suboticu, malo je reći da ste pomagali. Činili ste, nekada, i nadljudske napore i bez vaše pomoći se sigurno ne bi izborili sa njom – podsetio je Vujadinović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3421
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
crveni krst jene maglai milimir vujadinović
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.