Komentara: 19
Pregleda: 5415

Čopori lutalica na Radijalcu i u Dudovoj šumi

13.06.2014. u 17:27h
Izvor: RTV Yueco
Više od stotinu Subotičana od početka godina do danas prijavilo je Komunalnoj policiji da ih je ujeo pas. Gotovo svaki treći poziv ovoj policiji odnosi se na probleme sa psima, kako komšijskim, tako i psima lutalicama. Čopori pasa najprisutniji na Radijalcu i u Dudovoj šumi.
Čopori lutalica na Radijalcu i u Dudovoj šumi

U dosadašnjem toku 2014. godine registrovano je 1.800 poziva građana, od čega se 30 odsto, odnosno oko 500 poziva odnosi na pse, kako one koji imaju vlasnika, tako i lutalice.

Zbog zabrane za rad koju gradski azil za pse ima već više od godinu dana, na gradskim ulicama se izrazito povećao broj pasa. Kako prirodnim putem, tako i time što ih vlasnici napuštaju. Stoga Komunalna policija ima dve opcije, ukoliko uhvati psa lutalicu – da očitavanjem čipa pronađe vlasnika i kazni ga, a u suprotnom da psa pusti. Najveće žarište jeste šetalište na Radijalcu i u Dudovoj šumi, gde je dolaskom vremena povećana frekvencija ljudi, ali i pasa.

U Javnom komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo” očekuju da bi problem sa smeštanjem uhvaćenih pasa lutalica mogao biti rešen jer postoji mogućnost da se sklopi ugovor sa azilom u Kikindi, u koji bi se smeštali psi iz Subotice, nakon što prođu period karantina od 30 dana u azulu u Subotici. U tom slučaju pas nakon što bude uhvaćen na ulici će se smeštati u takozvani “nečisti deo”, odnosno u azil u Subotici, gde će biti sterilizovan i čipovan, odnosno obavljena provera zdravstvenog stanja i eventualno lečenje. Nakon trideset dana karantina, pas treba da se premesti u “čisti deo”, a s obzirom da subotički azil i prihvatilište nema dozvolu za rad “čistog dela”, onda psa treba da preuzme azil u okruženju, u ovom slučaju u Kikindi.

Lokalna saouprava je nedavno usvojila i pravilnik o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja. Po tom pravilniku, oštećeni napade prijavljuju Javnom komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo”, a na osnovu potvrde koju od njih dobiju od Gradskog javnog pravobranilaštva zahtevaju naknadu štete. O tome da li će i u kom iznosu biti nadoknađena šteta odlučuje nadležna komisija. U službi hitne medicinske pomoći kažu da je u poslednja tri meseca evidentirano 30 povreda zadobijenih ujedom psa, što lutalica, što poznatih vlasnika. Dodaju da se deo pacijenata sigurno javlja i u službu opšte medicine, naročito u vangradskim naseljima, tako da je broj ovakvih slučajeva još i veći.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 5415

Povezana vest

Povezane teme

psi lutalice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.