Komentara: 1
Pregleda: 2561

Četvrt veka bez Danila Kiša

15.10.2014. u 17:38h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Navršava se 25 godina od smrti velikog književnika Danila Kiša, rodom iz Subotice. U znak sećanja na akademika SANU, nedavno je u beogradskom naselju "Stepa Stepanović" otvorena osnovna škola koja nosi njegovo ime. Uspomenu na njega u Subotici čuvaju samo Gradska knjižara i Fondacija za omladinsku kulturu, a ulicu još uvek nije "zaslužio".
Četvrt veka bez Danila Kiša

Kiš je rođen 1935. u Subotici, a preminuo je u Parizu 15. oktobra 1989. Sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Danilo Kiš bio je romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Bio je član SANU, diplomirao je svetsku književnost u Beogradu.

Bio je dramaturg pozorišta "Atelje 212" i lektor za srpski jezik u Strazburu, Bordou i Lilu.

Neka od njegovih dela su – romani "Psalam 44", "Mansarda", "Bašta, pepeo", "Peščanik", pripovetke "Rani jadi", "Enciklopedija mrtvih", drama "Elektra 70".

Počeo je kao pesnik, a potom se okrenuo prozi kojom je u drugoj polovini 20. veka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti.

Predstava po njegovom romanu "Grobnica za Borisa Davidoviča", u režiji Ivice Buljana, premijerno je izvedena 21. jula na "Mitelfestu" u Čividaleu, Italija, a u Beogradu, krajem septembra, u Bitef - teatru, i u sklopu 48. po redu pozorišnog festivala "Bitef".

Taj kompleksan Kišov tekst dat je u vidu epizoda koje hronološki prate životni put revolucionara B. D. Novskog, kroz scene pune nasilja, erotike, nagosti, žive muzike, vatre i leda na pozornici.

Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakta, Mini - teatra Ljubljana, Bitef teatra, Novog kazališta Zagreb, CZKD Beograd, Festivala Zadar snova i u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije u okviru projekta obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

U Kišovoj rodnoj Subotici uspomenu na njega čuvaju Gradska knjižara i Fondacija za omladinsku kulturu. Kišovo ime nose i srednja škola u Budvi (Crna Gora), i ulice u Novom Sadu, Beogradu, Podgorici, Vršcu. Njegovo ime nosi i biblioteka u Vrbasu, kao i Narodna biblioteka u Tesliću, gradiću u Republici Srpskoj.

Godišnjica od smrti Danila Kiša obeležava se izvođenjem predstave "Grobnica za Borisa Davidoviča", u Beogradu i inostranstvu, a uskoro će biti objavljena i njegova sabrana dela, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2561

Povezane vesti

Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.