Komentara: 2
Pregleda: 3855

Subotica o Kišu - Kiš o Subotici

22.02.2012. u 16:51h
Izvor: RTV Yueco
Subotica o Kišu - Kiš o Subotici

Subotica svedoči i o tome da u sudbini pisca ništa nije slučajno, pa ni slučajnost njegovog rođenja. Ovo je parafraza rečenice jednog od najprevođenijih domaćih pisaca koji je rođen na današnji dan 1935. godine u Subotici. Da je danas živ, Danilo Kiš slavio bi 77 rođendan.

Rođen u Subotici 1935 godine, od oca Eduarda, mađarskog jevrejina i majke Milice Dragićević, crnogorke, Danilo Kiš proveo je svega nekoliko godina u svom rodnom gradu. Međutim, sudeći po njegovim delima, Subotica je imala uticaja na njegovo stvaralaštvo. Tako je jednom, između ostalog, napisao “No taj grad, što se na srpskom zove Subotica a na mađarskom Szabadka, sa tim predznakom, sa tom determinantom “na jugoslovensko – mađarskoj granici” tu je, dakle, u prvom redu da svedoči o toj dvostrukosti, o tom ambigvitetu jezika, porekla, istorije i kulture, kao i o tome da u sudbini pisca ništa nije slučajno, pa ni slučajnost mesta njegovog rođenja”. Kroz Suboticu prolazio jednom, vozom, i opisao izgled železničke stanice, sa upečatljivim muškatlama. U rodnom gradu gostovao takođe jedanput, 1979. godine, na književnoj večeri.

Od ove godine Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo nosi ime Danila Kiša. Pored biste i imena ovog centra, u Subotici radi i knjižara koja nosi ime ovog pisca.

Publicista Boško Krstić, jedan od najboljih poznavalaca života i dela Danila Kiša, o odnosu Subotice i Kiša kaže da on nije previše mario za Suboticu i ocenjuje da je odnos Subotice i Subotičana prema njemu mnogo složeniji.

Krstić sa grupom entuzijasta, Kišu u čast, priređuje književne susrete pod nazivom “Kišobran”, na kojima je do sada učestvovalo oko 30 umetnika, književnika i teoretičara književnosti koji dolaze iz različitih zemalja - od Srbije do Japana. Ove godine, to će biti šesti po redu “Kišobran”, sa kojeg će biti poslata poruka iste sadržine kao i sa prethodnih pet – Kiš zaslužuje ulicu u rodnom gradu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3855

Povezana vest

Povezane teme

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.