• Pregleda: 2404

Čepiće u uši i bez brige na kupanje

Iako je kvalitet vode na javnim kupalištima zadovoljavajući, letnje osveženje često prati jedna neprijatna pojava kao što je upala uha. Upale su najčešće prisutne kod dece, mada je i veliki deo odrasle populacije veoma osteljiv kada je ovaj problem u pitanju. Ukoliko ne želite da se lišite brčkanja u vodi, koristite čepiće za uši, poručuje lekari.
Čepiće u uši i bez brige na kupanje

Jedanaestogodišnjoj Katarini Radić, oštar bol u uhu, prekinuo je uživanje u letnjem raspustu. Katarina se odmah javila lekaru, koji se konstatovalo upalu uha.

Leto je pored perioda za odmor, period i češćih infekcija spoljašnjeg i srednjeg uha. Prema rečima prim. dr Marka Sentea, primetan je veći broj pacijenata koji se javljaju zbog upala kože ušnog kanala. Upale su veoma bolne i traju od 7 do 14 dana. Simptomi koje ne bi trebalo ignorisati su intezivi bolovi u uhu, oslabljen sluh i curenje iz uha, jer nelečena upala može da izazove mnoge smetnje, kao i da pređe u težu respiratornu infekciju.

Doktori na sreću ne zabranjuju kupanje, ali se deci i osobama sklonim ovoj infekciji preporučuje da budu veoma oprezni kada je čistoća vode u pitanju. Osetljivim osobama ronjenje je zabranjeno, a najbolja mera prevencije su čepići za uši. Farmaceutska industrija nudi veliki broj čepića od silikonskih do onih od sunđera, koji mogu spečiti da do razvijanje infekcije dođe.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
andrea Odgovori
trebalo bi spomenuti da ni čepići ne pomažu osetljivim osobama na upalu uha. problem je da se stavi previše hlora u vodu i hlor jeste dezinfekuje vodu ali i priprema tlo u uvu za bakterije pošto ostane u uhu i nadražuje kožu i posle se bakterije lakše se razmnožavaju. ko nije osetljiv na upalu taj može po ceo dan da roni neće mu ništa faliti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.