Komentara: 20
Pregleda: 7365
Foto

Centralna svečanost "Dužijance" u nedelju

08.08.2018. u 15:01h
Izvor: Subotica.com
Centralna proslava “Dužijance“ biće održana u nedelju 12. avgusta na centralnom gradskom Trgu. I ovogodišnju manifestaciju zahvale Bogu za završetak žetve pratiće bogat duhovni i kulturni program.
Centralna svečanost "Dužijance" u nedelju

Predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, koje je organizator manifestacije, mons. Andrija Anišić, istakao je da je Dužijanca, pre svega, manifestacija zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad, te da je svih tridesetak pratećih programa u sklopu manifestacije organizovano upravo sa tim ciljem.

- Boga želimo hvaliti i zahvaljivati mu svojim radom, ali ne samo svojim radom, nego i lepom pisanom rečju i poezijom, prozom i folklorom, narodnom nošnjom i lepim pevanjem pa svi sadržaji u Dužijanci imaju cilj da slave Boga, da mu zahvaljuju, ali i da hvale čoveka i njegova dostignuća, rad koji nije samo na njivi već i intelektualni, kulturni i umetnički, pa se trudimo da naša „Dužijanca to i bude - poručio je Anišić.

Prateći program „Dužijance“, počeće sutra u 19 časova, kada će u prostorijama u HKC „Bunjevačko kolo“ biti održano književno veče posvećeno pesniku Jakovu Kopiloviću.

Centralna svečanost "Dužijance" u nedelju

Program će biti nastavljen u petak, kada će u Velikoj većnici Gradske kuće od 17.30 časova biti prikazan film ,,Dužijanca“, reditelja Branka Ištvančića, nakon filma biće otvorena izložba radova od slame, koji su nastali na koloniji u Tavankutu, a od 20 časova na trgu biće priređeno tamburaško veče.

- Katedralni župnik Stjepan Beretić predstaviće ovogodišnjeg bandaša i bandašicu, a to je ove godine Marko Križanović i Marija Piuković. Nakon toga smenjivaće se tamburaški sastavi, koji će izvoditi program u duhu vojvođanskih i starogradskih pesama. Oko 21 čas će biti defile mladih u narodnoj nošnji, pa će biti izbor pratilaca bandaša i bandašice. Nakon toga, biće uručene nagrade aranžerima izloga. U gradu ima desetak izloga koji su ukrašeni motivima Dužijance. U čast jubileja Dužijance, Subotički tamburaški orkestar sa svojim solistima će prirediti koncert na završetku večeri - najavio je Marinko Piuković, direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Centralna svečanost "Dužijance" u nedelju

Subotu veče obeležiće svečana večernja molitva, Skupština Risara, kao i nastup folklornih ansambala iz naše zemlje, Slovenije, Hrvatske, Mađarske.

Centralna manifestacija biće priređena u nedelju, kada će nakon blagoslova bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roke i svečane povorke od katedrale Svete Terezije Avilske do trga biti uručen hleb od novog žita gradonačelniku, Bogdanu Labanu. Iste večeri, od 19 časova članovi Udruženja i poštovaoci Blaška Rajića posetiće njegov grob, a od 20 časova na trgu biće odigrano Bandašicino kolo.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja centralne svečanosti Dužijance Najava obeležavanja centralne svečanosti Dužijance Najava obeležavanja centralne svečanosti Dužijance Najava obeležavanja centralne svečanosti Dužijance Najava obeležavanja centralne svečanosti Dužijance Najava obeležavanja centralne svečanosti Dužijance Najava obeležavanja centralne svečanosti Dužijance Najava obeležavanja centralne svečanosti Dužijance
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 7365

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

žetvena svečanost

andrija anišić

marinko piuković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.