Komentara: 24
Pregleda: 3695

Premijera dokumentarnog filma "Dužijanca" u petak u Velikoj većnici

07.08.2018. u 14:58h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", Udruženja Artizana i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, u petak, 10. avgusta, premijerno će se prikazati dokumentarni film "Dužijanca", reditelja Branka Ištvančića, u Velikoj većnici Gradske kuće. Početak projekcije zakazan je za 17:30 časova, a ulaz je slobodan.
Premijera dokumentarnog filma "Dužijanca" u petak u Velikoj većnici

Dokumentarni film "Dužijanca" snimala je Hrvatska radio-televizija (HRT), u režiji Branka Ištvančića, dok je urednik i autor teksta Aleksej Pavlovsky. Tokom prošle godine, ekipa HRT-a boravila je u našem gradu, gde je snimala sve događaje počevši od Blagoslova žita, Takmičenja risara i centralne proslave Dužijance. Film u trajanju 55 minuta donosi priču o nastanku Dužijance, njenom razvoju, opstanku i organizovanju kao porodične proslave, javne crkvene i gradske manifestacije.

- Za bačke Hrvate Bunjevce, Dužijanca kao žetvena svečanost ima veliku važnost, gotovo veću od same žetve i njenog roda. Druga bunjevačka mesta u Bačkoj imaju svoje lokalne Dužijance, no ipak, najsvečanija je ona koja se uoči praznika Gospojine, Velike Gospe sredinom avgusta, održava u Subotici. U filmu o Dužijanci upoznaćemo već 50 godina postojeće nadmetanje risara, kosača žita, kao i njegovog učestalog pobednika, prema kojem je na središnjem Trgu u Subotici napravljen i spomenik. Videćemo i kakve su sve obaveze tokom prošlosti imale središnje osobe ove priredbe, bandašice i bandaši, a kakve imaju danas, te šta im znače ove uloge - objašnjava reditelj Branko Ištvančević.

Premijera dokumentarnog filma "Dužijanca" u petak u Velikoj većnici

Premijera dokumentarnog filma "Dužijanca" u petak u Velikoj većnici

Dužijanca kao manifestacija i duhovno-religiozni događaj, slavi se u Subotici kao zahvala Bogu za završetak žetve i pohvala čoveku i njegovom radu. Različitim sadržajima, Dužijanca čuva tradiciju i odražava lepotu običaja bunjevačkih Hrvata, a uz to ima veliki istorijski značaj za nacionalni identitet bačkih Hrvata i vekovnu tradiciju održavanja.

- Želja nam je da priredimo premijerno prikazivanje filma "Dužijanca", na način da pokažemo njen duhovni, kulturni i društveni sadržaj, onako kako to činimo svake godine u Subotici, a u sklopu ovogodišnjeg projekta "Dužijanca u Zagrebu", program takođe želimo da obogatimo projekcijom ovog filma u Zagrebu, koja će biti upriličena 17. avgusta u kino dvorani Muzeja suvremene umjetnosti, s početkom u 20 časova - dodao je Ištvančević. 

Premijera dokumentarnog filma "Dužijanca" u petak u Velikoj većnici

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 3695

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

velika većnica

zavod za kulturu vojvođanskih hrvata

dokumentarni film

udruženje bunjevačkih hrvata "dužijanca" subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.