Komentara: 16
Pregleda: 8168
Foto

Centralna proslava "Dužijance" počinje u četvrtak

03.08.2021. u 17:40h
Izvor: Subotica.com
Centralna proslava 111. "Dužijance", svetkovine koja slavi i blagosilja hleb od novog žita, održaće se od četvrtka do nedelje.
Centralna proslava "Dužijance" počinje u četvrtak

Manifestacija, koju organizuje Udruženje bunjevačkih Hrvata, i ove godine sugrađane će upoznati sa vekovnom tradicijom.

- Ponosni smo što imamo mogućnost da tu tradiciju prenosimo na mlađe naraštaje i da sve građane upoznamo sa "Dužijancom". Zahvala Bogu za završenu žetvu svedoči o veri naših pradedova i savremenih generacija našeg naroda. Svesni smo da bez zahvalnosti Bogu nema ni uspešne žetve, ni hleba - rekao je Andrija Anišić, predsednik UBH "Dužijanca".

Centralna proslava "Dužijance" počinje u četvrtakCentralna proslava počinje u četvrtak, kada će se u HC "Bunjevačko kolo" održati književno veče posvećeno 25. godišnjici postojanja Bunjevačko-šokačke biblioteke, u organizaciji Katoličkog društva "Ivan Antunović". U petak u Vestibilu Gradske kuće biće postavljena izložba radova nastalih na 36. Slamarskoj koloniji u Tavankutu, a potom sledi tamburaško veče, predstavljanje bandaša i bandašice, izbor njihovih pratilaca i proglašenje najlepšeg izloga.

Polaganje venaca od žita na spomenik Risaru i spomen bistu Blaška Rajića, kao i Skupština risara održaće se u subotu, a veče će uveličati nastup folklornih umetničkih društava.

- U nedelju povorka kreće iz Crkve svetog Roka do katedrale Svete Terezije Aviljske, gde će biti svečana misa. Potom povorka kreće ka centru grada, u njoj će biti bandaš i bandašica Danijel Kujundžić i Kristina Matković u svečanim karucama, ali i ostali učesnici, bandaši iz drugih mesta, risari, članovi folklornih društava. Pozivamo sve građane da nam se pridruže u povorci - pozvala je Ljiljana Dulić, potpredsednica UBH "Dužijanca".

Centralna proslava "Dužijance" počinje u četvrtakKako je najavio Marinko Piuković, direktor UBH "Dužijanca", red vožnje u nedelju, od 8.30 do 12.30 biće prilagođen održavanju manifestacije.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" su Grad Subotica, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno veće i Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo".

Izvor: Subotica.com
Najava centralne žetvene manifestacije "Dužijanca 2021" Najava centralne žetvene manifestacije "Dužijanca 2021" Najava centralne žetvene manifestacije "Dužijanca 2021" Najava centralne žetvene manifestacije "Dužijanca 2021" Najava centralne žetvene manifestacije "Dužijanca 2021" Najava centralne žetvene manifestacije "Dužijanca 2021" Najava centralne žetvene manifestacije "Dužijanca 2021" Najava centralne žetvene manifestacije "Dužijanca 2021"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 8168
Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

program dužijance

udruženje bunjevačkih hrvata "dužijanca" subotica

andrija anišić

marinko piuković

ljiljana dulić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.