Komentara: 1
Pregleda: 4971

Centralna manifestacija Dužijance 2012 u nedelju

11.08.2012. u 20:07h
Centralna manifestacija obeležavanja Dužijance biće održana u nedelju na glavnom gradskom trgu. Dužijanca se obeležava već sto jednu godinu kao svetkovina povodom završetka žetvenih radova. Dužijanca se obeležava sa više od 20 raznovrsnih manifestacija.
Centralna manifestacija Dužijance 2012 u nedelju

Više od jednog veka završetak žetvenih radova- "Dužijanca" obeležava se raznolikim sadržajima. Ova svetkovina se menjala shodno vremenu u kojem je obeležavana, a pre 40 godina je po rečima kino amatera, Ognjana Aleksića bila mnogo bogatija jer je predstavljen veliki broj narodnih nošnji, a publika je dolazila iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije.

Centralnu manifestaciju Dužijance moći ćete i uživo da pratite putem naše Kamere (www.subotica.com/uzivo/kamera-gradski-trg-korzo-centar.html) na kojoj se trenutno mogu videti i pripreme za sutrašnji dan.

Dužijanca je manifestacija sa najdužom tradicijom u našem gradu. Predstavlja jedinstven kulturni projekat, koji počinje 25.aprila i traje do poslednje nedjelje avgusta. Tokom ovog vremenskog perioda se održava niz manifestacija, koje imaju različite sadržaje. Zajedničko svim manifestacijama je: iskrena želja da se na stolu kulture grada nađu stvaralštvo, običaji, tradicija, produkti duhovne kulture i stvaralaštva, a Subotičani prepoznaju ove vrednosti kao izuzetno značajne za naš grad.

Sto prvo obeležavanje Svetkovine povodom završetka žetvenih radova “Dužijanca” po rečima organizatora otpočelo je blagoslovom žita na salašu Martina Gabrića u Gornjem Verušiću, a završiće se 26. avgusta proštenjem na Bunariću. Najznačajnija svečanost biće održana u nedelju na centralnom Trgu, predajom hleba od novog žita, gradonačelniku Subotice.

U okviru Dižijance sutra će u katedrali sv. Terezije Avilske biti održati svečano večernje u 18 časova, a u 20 časova će na gradskom trgu biti održana Skupština risara i nastup folklornih ansambala .

Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4971
Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

program dužijance

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.