Komentara: 10
Pregleda: 8782

Carinici zaplenili "BMW M5" i psihoaktivne slatkiše

12.05.2024. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
U prvoj nedelji maja carinici su na graničnim prelazima otkrili nekoliko pokušaja krijumčarenja robe, a vrednošću se svakako istakao automobil "BMW M5" koji je otkriven na GP Horgoš na prikolici kombija. Na GP Kelebija zaplenjeni su psihoaktivni slatkiši koje je putnik pazario u inostranstvu i pokušao da unese u zemlju.
Carinici zaplenili "BMW M5" i psihoaktivne slatkiše

Automobil "BMW M5", procenjen na gotovo 61 hiljadu evra, carinici su 2. maja zatekli na prikolici kombija domaće registracije koji se preko prelaza Horgoš uputio ka Nemačkoj.

Vozač kombija je carinskim službenicima rekao da nema ništa da prijavi, ali je pregledom ličnih dokumenata potvrđeno da on ne poseduje radnu vizu niti boravak u inostranstvu, što znači da nema prava da upravlja ili prevozi vozilo sa stranim tablicama. Zbog toga je sporni "BMW M5" privremeno zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom. 

U zavisnosti od presude koja bude usledila, luksuzni automobil će ili biti vraćen vlasniku ili će se naći na nekoj od narednih e-licitacija Uprave carina.

Dva dana kasnije, 4. maja, na GP Kelebija kod putnika koji se preko tog prelaza vraćao u zemlju zatečen je prtljag ispunjen raznim psihoaktivnim slatkišima. 

Naime, u prtljagu putnika u džepu od jakne carinici su pronašli četiri kutije gumenih bombona "Gummy bear super strong", tri lizalice "Canabis Amsterdam" i jedan kolač "Space cake super strong" koji u svom sastavu imaju psihoaktivnu supstancu - kanabis.

Iz Uprave carina podsećaju da je obaveza putnika da po povratku sa putovanja prijave robu koju su za lične potrebe kupili u inostranstvu, a čija vrednost prelazi iznos od 100 evra. Kada putnik sa sobom nosi robu veće vrednosti treba da uđe u crveni kontrolni prolaz, odnosno da se obrati carinskim službenicima radi sprovođenja postupka. 

Ukoliko vrednost robe koja je kupljena za sopstvene potrebe u inostranstvu ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, ona može biti ocarinjena u tzv. skraćenom postupku, na samom graničnom prelazu. U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10 odsto, a na ukupan iznos (carinsku osnovicu uvećanu za iznos carine) obračunava se PDV od 20 odsto. Ako vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se roba cariniti u redovnom carinskom postupku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 17 časova
Komentara: 10
Pregleda: 8782
Povezane teme

granični prelaz horgoš

krijumčarenje robe

granični prelaz kelebija

uprava carina

carinici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.