Komentara: 8
Pregleda: 14247

Čaba izvodi početni udarac na sutrašnjoj fudbalskoj utakmici Spartak - Partizan

30.11.2012. u 17:04h
Na sutrašnjem fudbaskom meču u Subotici između FK "Spartak ZV" i FK "Partizan" početni udarac će izvesti bivši fudbaler Spartaka i i nesuđeni Partizanovac Čaba Hanđa koji je teško nastradao pre 12 godina.
Čaba izvodi početni udarac na sutrašnjoj fudbalskoj utakmici Spartak - Partizan

U derbiju poslednjeg kola Jelen Super lige koji će se odigrati sutra na Gradskom stadionu u Subotici  sa početkom u 13 časova, početni udarac će izvesti Čaba Hanđa koji sada ima 30 godina i koji je bio jedan od najtalentovanijih fudbalera koji je ponikao u Spartaku u poslednjih petnaest godina.  Pre dvanaest godina Čaba je nastradao i nije više mogao da radi ono što je najviše voleo u životu - da igra fudbal.

Čaba Hanđa je sa nepunih 18 godina igrao za FK "Spartak" iz Subotice i sa posebnom lekarskom dozvolom za Spartak je odigrao 10 utakmica i postigao 4 gola, a posebno mu je drag onaj koji je postigao u utakmici protiv Partizana u Beogradu, na stadionu JNA, Ivici Kralju, tadašnjem reprezentativnom golmanu.

Čaba izvodi početni udarac na sutrašnjoj fudbalskoj utakmici Spartak - Partizan

Za omladinsku reprezentaciju tadašnje SR Jugoslavije je odigrao 7 utakmica i kad je trebao da se vine u fudbalske visine, kako su mu predviđali fudbalski stručnjaci, njega je zadesila nesreća u Kaljariju (Italija) , gde je reprezentacija igrala utakmicu protiv selekcije Italije.

Čaba izvodi početni udarac na sutrašnjoj fudbalskoj utakmici Spartak - Partizan

Čaba Hanđa je je po završetku trebao da zaigra za Partizan. Oko njegovog prelaska je bila velika trka  a najbrži su bili menadžeri Partizana. Bio je izuzetan fudbaler koji je znao da daje golove. Njegovi drugovi iz reprezentacije su danas slavna fudbalska imena Nemanja Vidić, Luković, Tutorić, Ljubinković, Lazović Mirko Vučinić i drugi.

Tragedija Čabi se desila u hotelu Setar u Kaljariju gde su bili smešteni omadinski reprezentativci SR Jugoslavije. Pri ulasku u toalet vrata su se nekako zaključala i Čaba nije mogao da izađe napolje, a imali su sastanaku fudbalera za 15 minuta. On je pokušao da izađe kroz prozor toaleta koj je bio u prizemlju hotela, međutim upao je podrum i pao je sa visine od 10 metara na glavu. Od tog momenta se njegov život promenio. 

Od posledica pada Čaba Hanđa je bio 15 dana u komi i samo njegova dobra fizčka pripremljenost i mladost su ga održali u životu. Nije mogao vise da igra fudbali i od strane invalidske komisije  proglašen je nesposobnim da privređuje i tako je, nažalost, postao najmlađi fudbalski penzioner sa 26 godina života. Borio se sa mnogim nedaćama. Spartak mu nije uplaćivao doprinose u PIO, ali humanitarnim turnirom i prilozima dobrih ljudi i sredstvima koje je dao FSJ uplaćena su ta sredstva i pokrenut je postupak pred invalidskom komisijom.

Čaba izvodi početni udarac na sutrašnjoj fudbalskoj utakmici Spartak - Partizan

Fudbalski savez Srbije mu je okrenuo leđa tako da danas ne želi da snosi troškove odlaska na suđenje u Kaljariju, mada su do ove godine to uredno činili. Čaba Hanđaje  preko italijanskih advokata tužio hotel gde je nastradao.

Danas je u velikim problemima kako da završi ovaj sudski proces jer njegova familija je siromašna i nema tih sredstava da finansira odlazak advokata i svedoka na suđenje. Njegovo zdravstveno stanje se u međuvremenu pogoršalo pa je potrebno da odlazi na mnoga ispitivanja.

Čaba izvodi početni udarac na sutrašnjoj fudbalskoj utakmici Spartak - Partizan

Čabi će sutrašnje izvođenje početnog udarca na utakmici biti prvi izlazak na travnati teren Spartaka nakon 12 godina. Zaboravljen je mnogih koji su trebali da vode računa o njemu kako od FSS tako i od FK Spartak i od njegovih drugova i ovaj izalazak na fudbalski teren Spartaka će mu biti bar neka satisfakcija da ga se navijači sete nakon 12 godna i da ga pozdrave.

Spartak - Partizan 2 : 2 Spartak - Partizan 2 : 2 Spartak - Partizan 2 : 2 Spartak - Partizan 2 : 2 Spartak - Partizan 2 : 2 Spartak - Partizan 2 : 2 Spartak - Partizan 2 : 2 Spartak - Partizan 2 : 2
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 14247

Povezane vesti

Povezane teme

Stadion Spartak

gradski stadion

čaba hanđa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.