Komentara: 47
Pregleda: 16544

Buvljak u problemu - trećina nelegalnih prodavaca

22.11.2012. u 21:08h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Najveću robnu pijacu u zemlji, subotički buvljak, nedavno su "pročešljali" tržišni inspektori i ustanovili da više od trećine prodavaca nije legalizovalo posao, nego rade na crno.
Buvljak u problemu - trećina nelegalnih prodavaca

Promet na subotičkom buvljaku je trenutno najmanji u poslednjih 20 godina i registracijom firmi i ostalim nametima za više stotina trgovaca drastično se povećavaju troškovi što će dovesti najverovatnije do toga da će barem trećina od oko 1.600 prodavaca ostati bez posla.

Prodavci nerado govore o ovom problemu, ljute se na državu, odmahuju rukom i kažu da im je dosta svega. Tvrde da se znatno smanjio broj kupaca iz Mađarske koji su jedno vreme bili dobar izvor prihoda, i da sada zarade tek ponešto subotom i nedeljom. Osim zakupa prodajnog mesta, za trgovačko poslovanje potrebno je još oko 20.000 dinara, a većina prodavaca kaže da nikada ne bi stala za pijačnu tezgu kada bi mogli da se zaposle u struci ili rade posao od kojeg bi živeli solidno.

S. S. je otkazao radnju pre godinu dana. Plaća tezgu i radiće dokle god ga neko silom ne otera. On kaže da je odavno sateran uza zid, a kada ga budu oterali s buvljaka izvešću decu u centar grada da prose. Ako se ne bude registrovao, oduzeće mu robu, a umesto inspekcije posetiće ga policija. Zato će najverovatnije, kaže ogorčeni prodavac trenerki, svi krenuti u proteste.

Buvljak u problemu - trećina nelegalnih prodavaca

"Tržnica", preduzeće koje gazduje buvljakom, poslalo je zakupcima tezgi obaveštenje da se registruju u APR, a u isto vreme se rukovodstvo firme nada da će u saradnji sa državnim organima biti nađeno najbezbolnije rešenje za sve.

Poslovno udruženje „Pijace Srbije" je od nadležnih tražilo da se prodavcima koji to još nisu uradili, da rok od 45 dana da legalizuju poslovanje, ali kako će ovaj problem biti rešen ostaje tek da se vidi, pošto kupaca i dalje nema, a sudeći prema kupovnoj moći građana, biće ih sve manje.

Buvljak u problemu - trećina nelegalnih prodavaca

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 47
Pregleda: 16544

Povezane vesti

Povezane teme

Tržnica Subotica

Buvljak

subotički Buvljak

tržišna inspekcija

siva ekonomija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.