Komentara: 36
Pregleda: 7032
Foto

Bunjevci proslavili Dan velikog prela

03.02.2014. u 14:19h
Izvor: RTV Yueco
Bunjevci su juče proslavili jedan od četiri nacionalna praznika Dan velikog prela. U restoranu “Spartak” održano je Bunjevačko prelo koje je u narodu poznato kao Svićnica. Za najlepšu prelju izabrana je Danijela Gabrić ispred KUD „Bunjevka”. Za prvu pratilju proglašena je Tatjana Šota iz KUD „Aleksandrovo”, dok je titulu druge pratilje ponela Željana Putanjac ispred KUD „Bratstvo”.
Bunjevci proslavili Dan velikog prela

Zbog nevremena na Bunjevačkom prelu nisu bili prisutni mnogi gosti iz Bajmoka, Tavankuta i Sombora. Prisutnim gostima su služena tradicionalna bunjevačka jela poput krompirače, fanaka i kompota. Članovi  Kulturno-umetničkog društva „Bunjevka” odigrali su skeč kojim su predstavili običaje na prelu.

Prvo javno prelo organizovala je Pučka kasina 1879.godine. Tada je prisustvovalo oko 1500 gostiju. Nekada su se prela održavala po salašima i sasvim drugačije nego danas.

Marin dan je jedan je od praznika, koji je utemeljio korene Bunjevaca na ovim prostorima.

Praznik je obeležen uz tradicionalne preljske pesme i bunjevačka jela. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti i  predstavnici SKC “Sveti Sava”.

Izvor: RTV Yueco
Bunjevačko veliko prelo Bunjevačko veliko prelo Bunjevačko veliko prelo Bunjevačko veliko prelo Bunjevačko veliko prelo Bunjevačko veliko prelo Bunjevačko veliko prelo Bunjevačko veliko prelo
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 36
Pregleda: 7032
Povezane teme

bunjevačko veliko prelo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.