Komentara: 13
Pregleda: 6974
Foto

Bunjevci obeležili Dan velikog prela

03.02.2024. u 11:12h
Izvor: Subotica.com
Pre tačno 145 godina, na Marindan, 2. februara, održano je prvo javno bunjevačko prelo. Iako je običaj mnogo stariji, on se i danas čuva i neguje te je i ove godine, u organizaciji Nacionalnog saveta Bunjevaca, i u prisustvu velikog broja gostiju, održano Veliko prelo.
Bunjevci obeležili Dan velikog prela

Kao što običaji nalažu, uz pesmu, igru i tradicionalna jela, odabrana je najlepša preljska pesma a to su stihovi Gabrijele Diklić „Sićanja“. U nadmetanju za najlepšu prelju učestvovalo je 13 devojaka u tradicionalnoj bunjevačkoj nošnji, a prvi put za najlepšu proglašene su dve Jovana Vidaković i Dunja Takač. Iza njih su bile Martina Vojnić Hajduk i Milica Saulić.

- Ovo je drugi put da sam proglašena za najlepšu prelju i to mi je velika čast, ali mi je i drago što lentu delim sa drugom devojkom jer su sve zaista lepe i u predivnoj nošnji – kaže Jovana Vidaković, studentkinja Ekonomskog fakulteta. – Folklor igram 14 godina, a nošnja koju nosim je najstarija u našem KUD „Železničar Bratstvo“.

Bunjevci obeležili Dan velikog prela

Za Dunju je učešće na takmičenju za najlepšu prelju jedan od najlepših načina očuvanja tradicije i običaja.

- Ovo je jedan od lepih običaja koje treba da sačuvamo i drago mi je što sam ovde. Iznenađena sam što sam proglašena za najlepšu jer zaista ima puno lepih devojaka – dodaje Dunja, učenica Ekonomske škole „Bosa Milićević“.

Koliko je prelo začajno za Bunjevce govori i činjenica da je Dan Velikog prela proglašen za jedan od četiri nacionalna praznika. Važan dan bnjevačkoj nacionalnoj manjini čestitao je gradinačelnik Stevan Bakić podsećajući na sve što je u protekle tri i po godine urađeno za ovu zajednicu.

Bunjevci obeležili Dan velikog prela- Početkom maja 2021.  godine doneli smo odluku na koju ćemo svi biti ponosni zauvek, a to je – uvođenje bunjevačkog jezika i pisma, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika i pisma, u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice – podsetio je gradonačelnik Bakić. – Naša država Srbija je, zahvaljujući pre svega predsedniku Vučiću bila, i ostaje posvećena zaštiti i kontinuiranom unapređenju individualnih i kolektivnih manjinskih prava. Bunjevci već četiri veka žive na ovim prostorima. Jednoj brojčano maloj nacionalnoj zajednici sigurno nije bilo lako da prođe kroz sve burne događaje i izazove koje je to vreme nosilo. I da se odupre da ne iščezne i utopi se u druge, da sačuva i da predano i posvećeno razvija svoju tradiciju, svoju veru, svoj jezik i običaje, svoju kulturu. Drago mi je što je vreme kada Bunjevci nisu bili u mogućnosti da svest o svojoj posebnosti javno izražavaju daleko iza nas.I što danas s ponosom možemo da kažemo da je upravo u našoj zemlji nacionalnim manjinama obezbeđen najviši nivo prava u kulturi, informisanju, službenoj upotrebi maternjeg jezika i svim drugim segmentima društvenog života. Lokalna samouprava će i ubuduće podržavati negovanje nacionalnog identiteta kako bunjevačke, tako i svih drugih nacionalnih zajednica na prostoru grada Subotice.

Po rečima Suzane Kujundžić Ostojić, predsednice Nacionalnog saveta Bunjevaca, pre 145 godina kada je održano prvo „Veliko prelo”, Bunjevci su obučeni u narodnu nošnju tadašnjoj vlasti hteli da poruče da su tu,

Bunjevci obeležili Dan velikog prela- Ovaj dan je za nas izuzetno važan, tada je prvo javno okupljanje Bunjevaca. Tu smo i danas, u velikom broju. I ljubomorno čuvamo ono što je naše: naš jezik, našu kulturu i našu istoriju, ali i delimo sa svima sa kojima zajedno živimo – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić.

Izvor: Subotica.com
Dan Velikog bunjevačkog prela Dan Velikog bunjevačkog prela Dan Velikog bunjevačkog prela Dan Velikog bunjevačkog prela Dan Velikog bunjevačkog prela Dan Velikog bunjevačkog prela Dan Velikog bunjevačkog prela Dan Velikog bunjevačkog prela
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 3 nedelje
Komentara: 13
Pregleda: 6974
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

bunjevačka nacionalna manjina

stevan bakić

bunjevačko veliko prelo

dan velikog prela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.