Komentara: 14
Pregleda: 6353
Foto

Bunjevci obeležili Dan velikog prela

04.02.2019. u 09:47h
Izvor: Subotica.com
U restoranu „Spartak“ u subotu je obeležen jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine - Dan velikog prela.
Bunjevci obeležili Dan velikog prela

Kao što tradicija duga 14 decenija na prelu je izabrana najlepša preljska pesma "Žalilo se prelo Dužijanci", autorke Gabrijele Diklić, za najlepšu prelju proglašena je Jovana Vidaković, a odmah iza nje bile su Dunja Babić i Dunja Mačković.

Za dobro raspoloženje i „putovanje pesmom kroz ravnicu“ pobrinuo se Zvonko Bogdan i tamburaški orkestar.

- Izuzetna mi čast što mogu sa mojim tamburašima da vas podsetim na neka vremena koja se, sigurno, više ponoviti neće - poručila je legenda tamburaških pesama okupljenima na veliki praznik Bunjevaca. - Prvi put posle rata nastupio sam na Bunjevačkom prelu u Somboru, tada sam imao samo četiri godine. Sećam se, igrao se splet bunjevačkih igara,  imao sam prsluk, bele gaće i crne gumene cipele jer tada nije bilo ničeg drugog. To je bilo prvo posleratno prelo u Somboru i svi su bili u narodnoj nošnji.

Bunjevci obeležili Dan velikog prela

Bunjevci obeležili Dan velikog prela

Suzana Kujundžić Ostojić

Prisutne je pozdravila i predsednika Nacionalnog saveta Bunjevaca, a onda je intonirana i himna Bunjevaca "Podvikuje bunjevačka vila".

- Pre 140 godina bunjevačka zajednica okupila se ispred svog prvog udruženja „Pučka kasina“ sa željom da se prikaže svima u ovom gradu u ondašnjoj Austrougarskoj. Posle 140 godina više ne treba da se predstavljamo, svako je želeo i hteo znao je za Bunjevce – poručila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. - Ovo je ove godine peto prelo po redu, počeli smo u Tompi, zatim u Bajmoku, Čonoplji i Somboru i sada u Subotici.  Kakav je red, i oni su nama došli u goste, kao i mnogi drugi. Bunjevačka grana jeste možda mala ali radosna i ima nas svuda.

Bunjevci obeležili Dan velikog prela

Najlepša prelja - Jovana Vidaković

Bunjevci obeležili Dan velikog prela

Ispred Gradske uprave gost je bio Dragi Vučković, načelnik Severno-bačkog upravnog okruga. Vučković je u pozdravnom govoru istakao zadovoljstvo što tradicija bunjevačkog naroda traje ovoliko dugo i što se ista neguje među mladima.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje "Dana velikog prela" Obeležavanje "Dana velikog prela" Obeležavanje "Dana velikog prela" Obeležavanje "Dana velikog prela" Obeležavanje "Dana velikog prela" Obeležavanje "Dana velikog prela" Obeležavanje "Dana velikog prela" Obeležavanje "Dana velikog prela"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 6353

Povezana vest

Povezane teme

bunjevačko prelo

bunjevačka nacionalna manjina

dan velikog prela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.