Komentara: 25
Pregleda: 3836
Foto

Bunjevački nacionalni savet obeležio dve decenije postojanja

24.02.2023. u 11:55h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Bunjevačkoj matici sinoć je obeležen Dan osnivanja nacionalnog saveta, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine proslavio je dve decenije postojanja a tom prilikom priznanje „Ivan Antunović“, za izuzetan doprinos očuvanju ideniteta Bunjevaca, dodeljeno je Republici Srbiji.
Bunjevački nacionalni savet  obeležio dve decenije postojanja

U ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića priznanje je primio Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljevanje, boračka i socijalna pitanja.

- Nagrada, koja nosi ime znamenitog bunjevačkog sveštenika i pisca, ali pre svega rodoljuba, Ivana Antunovića, zaslužnog za buđenje nacionalne svesti Bunjevaca i očuvanje vašeg kulturnog nasleđa i indetiteta, zaista je veliko priznanje koje Bunjevci dodeljuju svojoj državi. Bunjevci, baš kao i Srbi, često nisu imali laku sudbinu, a neretko su je zajednički delili kroz istoriju.Stoga nikada nećemo zaboraviti vaš doprinos kojim je ispisana istorija na ovim prostorima u borbi za slobodu i slobodnu otadžbinu – poručio je ministar Selaković, podsetivši  kako su se Bunjevci i Srbi zajedno borili protiv osmanske vlasti i zajedno doneli čuvenu odluku Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena 25. novembra 1918. godine kojom je proglašeno prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. - Za to su glas dala 84 bunjevačkih poslanika, kao i poslanica, jer su baš tada prvi put žene imale pravo glasa na ovim prostorima. Bunjevački narod je uvek imao svoj jezik, pesmu, knjigu i reč, pa država vrlo dobro razume potrebu za očuvanjem identiteta i odupiranjem pokušaja prisvajanja kulture ili negiranja identiteta. Nažalost, u nekim drugim vremenima i pod nekim drugim režimima pre više decenija Bunjevci su bili suočeni sa pokušajima da im se ospori pravo na identitet, ali danas u svojoj državi Srbiji, koju vizionarski mudro vodi Aleksandar Vučić, ne samo da imaju status nacionalne manjine, već mogu slobodno da izučavaju svoj jezik i kulturu u školama, a bunjevački je i službeni jezik u Subotici, čiji je prvi statut ispisan baš na tom jeziku.

Bunjevački nacionalni savet  obeležio dve decenije postojanja

Gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da je u toku prethodne dve godine uradjeno na očuvanju običaja tradicije i kulture Bunjevaca.

- Maj 2021. godine biće upisan zlatnim slovima u istoriji Bunjevaca, jer to je datum kada je bunjevački jezik uveden u službenu upotrebu u Subotici. Time smo stavili pečat na jednakost i specifičnost naše multietničke Subotice - poručio je gradonačelnik Bakić. – Time smo napravili demokratski veliki iskorak u slobodi govora i izjašnjavanja, a sve to ne bismo mogli da uradimo bez politike mira i stabilnosti koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, koji posebno brine o statusu nacionalnih manjina. Grad Subotica će uvek biti podrška očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca.

Bunjevački nacionalni savet  obeležio dve decenije postojanja

U duhu stihova „naša je grana mala ali fina“, Nacionalni praznik Bunjevcima je čestitao i Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine.

- Stotine godina je prošlo od kako su se Bunjevci naselili u Vojvodinu i načinili je boljom i bogatijom sredinom,  zbog svojih karakteristika dala je poseban kolorit u ćilimu nacionalnih manjina. Koliko je on bogat i poseban vidimo u činjenii da u Vojvodini ima 29 manjina – naglasio je Sakalaš. – Iako institucionalno možda najmlađa, bunjevačka manjina je poteklih godina uradila mnogo na očuvanju identiteta i pokazala kako treba da se poštuu, štite i razvijaju manjinska prava. Pokrajinska vlada će podržavti nacionalnu zajednicu i njenu borbu za očuvanje prava.

Bunjevački nacionalni savet  obeležio dve decenije postojanja

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić poručila je da je Dan osnivanja nacionalnog saveta zbog njegove velike važnosti proglašen za jedan od četiri nacionalna praznika.

- Ovih 20 godina za istoriju nije mnogo, ali za ljudski vek i sve one koji su aktivno učestvovali u ovom periodu to nije malo. Radilo se bez prestanka, davalo sve od sebe, odustajanja nije bilo. U ove tri decenije presecaju se paralele četiri veka koliko smo na ovim prostorima – poručila je Suzana Kujundžić Ostojić, podsećajući na rad Ivana Antunovića, Mije Mandića i svih drugih koji su svoj život posetili ideju bunjevačkog školstva. – Prošli smo mnogo, od uzdignutih glava na Velikoj narodnoj skupštini do zabrane identiteta 1945. Uspeli smo se izboriti i opstati, ostavrili smo sve o čemu su sanjali naši stari. Sagradili smo dobre temelje, stali u red sa drugim nacionalnim manjinama, a ove godine nas očekuje kupovina bunjavečke kuće.

Bunjevački nacionalni savet  obeležio dve decenije postojanja

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje bunjevačkog praznika "23. februar, Dan osnivanja prvog nacionalnog saveta" i 20 godina od osnivanja Saveta Obeležavanje bunjevačkog praznika "23. februar, Dan osnivanja prvog nacionalnog saveta" i 20 godina od osnivanja Saveta Obeležavanje bunjevačkog praznika "23. februar, Dan osnivanja prvog nacionalnog saveta" i 20 godina od osnivanja Saveta Obeležavanje bunjevačkog praznika "23. februar, Dan osnivanja prvog nacionalnog saveta" i 20 godina od osnivanja Saveta Obeležavanje bunjevačkog praznika "23. februar, Dan osnivanja prvog nacionalnog saveta" i 20 godina od osnivanja Saveta Obeležavanje bunjevačkog praznika "23. februar, Dan osnivanja prvog nacionalnog saveta" i 20 godina od osnivanja Saveta Obeležavanje bunjevačkog praznika "23. februar, Dan osnivanja prvog nacionalnog saveta" i 20 godina od osnivanja Saveta Obeležavanje bunjevačkog praznika "23. februar, Dan osnivanja prvog nacionalnog saveta" i 20 godina od osnivanja Saveta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 25
Pregleda: 3836
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.