• Pregleda: 3055

Budžet Subotice sledeće godine 5,5 milijardi dinara

Budžet grada Subotice za narednu godinu iznosiće skoro 5,5 milijardi dinara, od čega su 500 miliona dinara sredstva iz kredita za izgradnju kolektorske mreže, izjavio je gradonačelnik Jene Maglai.
Budžet Subotice sledeće godine 5,5 milijardi dinara

On je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je predlog budžeta za oko 230 miliona dinara manji od ovogodišnjeg, ocenivši da su za toliko smanjeni izdaci iz budžeta.

- "Nikad nije bilo više želja, a nikad manje para", ocenio je Maglai pripreme predloga budžeta za narednu godinu.

Skoro trećinu prihoda u gradskoj kasi činiće sredstva od poreza na zarade, 32 odsto prihoda, što je za oko pet odsto manje u odnosu na ovu godinu. To je, po njegovim rečima, u manjoj meri posledica blagog pada broja zaposlenih, a u većoj meri smanjenja stope poreza na zarade i povećanja minimalnog iznosa plata koji ne podležu plaćanju poreza.

Ipak, on očekuje povećanje prihoda po ovom osnovu u narednoj godini jer projektuje zapošljavanje hiljadu do dve hiljade Subotičana u narednoj godini. Maglai očekuje značajno povećanje prihoda od poreza na imovinu, čime će se kompenzovati pad prihoda od poreza na zarade.

Fiskalni deficit, po njegovim rečima, iznosiće oko 10 odsto, što je u skladu sa preporukama nadležnih državnih organa.

Takođe je ocenio da se odluka doneta krajem 2013. godine, koja se odnosi na "seču" budžetskih rashoda od 15 do 40 odsto, pokazala kao dobra jer Subotica, za razliku od nekih drugih samouprava, nema problema sa isplatom zarada i blokadom javnih preduzeća.

- "Moramo nastaviti tim putem, jer bez obzira na tu stabilnost koju smo očuvali u 2014. godini, najmanje toliko teško, ako ne i teže će nam biti u 2015. godini", smatra Maglai.

To se u predlogu budžeta, kako je rekao gradonačelnik, odnosi na dalje smanjivanje mase plata, materijalnih troškova i specijalizovane usluge.

- "Osim socijalne zaštite i osim sporta, maltene u svim ostalim oblastima smo smanjivali rashode", rekao je Maglai, dodavši kako se to odnosi i na celokupnu izvršnu vlast.

On je napomenuo da će jedino budžet Direkcije za izgradnju grada biti veći, i to za 150 miliona dinara, tako da će iznositi 1,15 milijardi.

O budžetu će se najverovatnije odlučivali na sednici koja se planira za 30. decembar.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

14
pedja Odgovori
ala sprdnje od bužeta, pa Novi Sad koji je duplo veći grad ima 20 milijardi budžet....ovi naši su varošica...
Vesko Odgovori
Tesko nama sa vama.
Lex Télor Odgovori
Opet ja i moje gluposti.
Zasto se gradi iz drzavnog budzeta zgrada za izbeglice kada je izgradnja pozorista prioritet nad prioretima??? Kakav je ovo rukovodsvtvo kad ovakve stvari rade? Sramota......
lakumity Odgovori
Samo vi naplatite redovno porez na imovinu od lokalnih tajkuna isto kao i od običnih ljudi i eto vama pun budžet bez problema.
Buritos Odgovori
Zasto je manji kad je intelektualni hibrid Bajmok 2014 (Maravic-Maglai) obećao novac preko vertikale sa Beogradom?? Nemoguce da politička karizma neizlecenog udbaša Maravica i neskrivena strast prema svom getu Jenea nije upalila kod čuvara trezora?? Kako da ta politička širina nije privukla turiste, investitore, decision maker-e??? Molim uredništvo da ne cenzurira tekst, kao obično, jer nema nista opsceno, neistinito, niti uvredljivo.
ferrari Odgovori
Samo naplatite porez od onih koji godinama ne plaćaju (i imaju milionske dugove) i eto vam pun budžet...
I molim Vas da objavite imena dužnika za porez koji su samo preko 100 000 dinara dužni....
Mohamed Odgovori
Hee. Za te pare moze da se kupi 4136 kuca od po 10000 evra i da se u njega usele siromasne porodice! Eto prilike da ne rasipate nas novac vec da ga damo siromasnima iovako necete nista uradi korisno sa njima samo ce te ga staviti u vase djepove.
kojot Odgovori
@lakumity
Само они нама нека дају да нормално ради мо и зарадимо па онда неће бити проблема са плаћањем пореза.
pionirovac Odgovori
Kako da nam budžet bude veći od poreza na zarade kada " PIONIR " sve više zapošljava " zadrugare " na određeno vreme sa minimalnom zaradom. Subotica postaje sve siromašnija a dobit " PIONIRA "se odliva južno od Save i Dunava.
bivši pionirovac Odgovori
Koliko bi značilo za razvoj Subotice da se nije izvršila pljačkaška privatizacija " Pionira ", i da se dobit ulagala u prehrambenu industriju Subotice kroz akcionarstvo. Napomena : Samo u 2o12 god. prihod " Pionira " sa ostalim manjim firmicama koje je u međuvremenu kupio iznosila je 264 miliona dolara. Ponavljam, 264 miliona dolara, a vi sada to uporedite sa ovim buđetom.
omladina Odgovori
@buritos
pa to je zato jer nam je glavna opoziciona partija ds u problemu ! Ali sad kad se mali oporavimo i rešimo još nekih tereta i i izbacimo smeće do kraja iz naše partije makar i imali mandate eto napretka i Wade up !!!! Samo strpljivo
Sojic Odgovori
Maglai ce nas pokopati...
punisa Odgovori
Sojicu, sahranili su nas crveni i zuti. Maglai moze samo pomen da odrzi
Sluga sive ekonomije Odgovori
E znaci sisoje posisao< a perpetum mobile postoji smo u masti aktuelnih politicara ,nevezano
koje su boje kome pripadaju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.