Komentara: 23
Pregleda: 6270
Video
Foto

Budžet Grada Subotice u proteklih devet meseci ostvaren oko 53 odsto

05.11.2020. u 09:50h > 14:04
Izvor: Subotica.com
Od  januara do septembra tekuće godine, budžet Grada Subotice je raspolagao sa sredstvima u visini od 4,72 milijarde dinara, što iznosi oko 53 odsto planiranog godišnjeg obima, a što je za oko četiri odsto manje nego prošle godine u istom periodu. S obzirom na opštu situaciju, gradske vlasti su zadovoljne ostvarenjem budžeta i dinamikom prihoda u gradsku kasu.
Budžet Grada Subotice u proteklih devet meseci ostvaren oko 53 odsto

Kako je rečeno u devetomesečnom izveštaju o ostvarenju budžeta, koji je usvojen na današnjoj, trećoj redovnoj sednici Skupštine grada, izvorni i ustupljeni prihodi budžeta ostvareni su u visini 3,7 milijardi dinara, što je 49,57 odsto od planiranog godišnjeg obima, a u odnosu na isti period prethodne godine ostvareno je 111,9 miliona dinara manje sredstava. Nizak je procenat ostvarenja prihoda od transfera, svega 34,22 odsto, jer je usled vanredne situacije izazvane pandemijom, donet set mera Vlade RS kojima je izvršena realokacija sredstava budžeta RS i na taj način su budžetska sredstva stavljena na raspolaganje u cilju sprečavanja širenja pandemije i pomoći privredi.

Budžet Grada Subotice u proteklih devet meseci ostvaren oko 53 odstoDrugi razlog niskog ostvarenja namenskih transfera je što se sredstva iz budžeta drugih nivoa vlasti povlače na osnovu računovodstvenog dokumenta, odnosno nakon sprovedenih postupaka javnih nabavki.

- Iz izvršenja budžeta možemo da vidimo da se gradska vlast odlično prilagodila obavezama kada je u pitanju zaštita stanovništva od pandemije. Ne samo da smo kao grad uspeli da sačuvamo građane, već su se sve funkcije grada održavale na optimalnom nivou. Budžet je donet krajem decembra prošle godine, a on je rebalansom značajno smanjen pre mesec dana i prihodi nisu manji nego prošle godine - kaže Veljko Vojnić, predsednik odborničke grupe "Aleksandar Vučić – Za našu decu". - Prihodi i rashodi su usklađeni, svi izdaci su bili relocirani, kako bi se sve uskladilo sa problemima koji su nastali. Javna preduzeća su stabilna, problem je jedino bio kod JKP "Vodovod i kanalizacija", koje nije moglo da finansira kredit od ERBD u visini od 100 miliona dinara. Kapitalne investicije su nastavljene, vrlo malo njih je obustavljeno.

Budžet Grada Subotice u proteklih devet meseci ostvaren oko 53 odsto

Skupština grada usvojila je i Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane "Maestrale Ring". Granicom Planskog područja obuhvaćen je deo teritorije administrativnog područja Grada Subotice u površini od oko 6.626 hektara i to delovi katastarskih opština Čantavir, Bikovo, Donji grad i Žednik, pri čemu se iz granice Plana izuzimaju građevinska područja naseljenih mesta Čantavir, Novi Žednik, Bačko Dušanovo i Višnjevac, sa zaštitnim pojasem od 1.000 metara.

Ovim je načinjen prvi korak u realizaciji velike investicije, čija vrednost se procenjuje na oko 700 miliona evra, i preduslov za izradu njenih glavnih i idejnih projekata.

Budžet Grada Subotice u proteklih devet meseci ostvaren oko 53 odsto- Snaga ove vetroelektrane biće oko 600 megavata, a kada bude završena ona će proizvoditi više od 1.000 gigavata časova godišnje, što je dovoljno za više od 200 hiljada domaćinstava. Ispratili smo zakonske okvire, bio je na javnom uvidu i dobijeni su elaborati i mišljenja saglasnosti svih relevantnih institucija, a vodilo se računa o zaštiti prirode. Za ovakve velike projekte sve dozvole izdaje ministarstvo i uslovi su rigorozni - ističe Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje. - Što se tiče odstojanja od 1.000 metara od naseljenog mesta ako standard važi u Nemačkoj, prikladan je i za Srbiju, naročito što to nisu gusto naseljena mesta. Trajni benefit za grad je mreža od više od 100 kilometara atarskih puteva koja treba da pokrije dopremanje opreme do 113 stubnih mesta, odnosno vetrogeneratora. Takođe, na izgradnji vetroparka sigurno će biti angažovano više od 300 ljudi sa lokala.

Snimak 3. sednice

Izvor: Subotica.com
3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 6270

Povezana vest

Povezane teme

Skupština grada Subotice

sednica gradskog parlamenta

skupština subotice

sednica skupštine grada

gradska skupština

skupštinsko zasedanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.