Komentara: 5
Pregleda: 1779
Foto

Budući medicinari učili o tome kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode

01.02.2024. u 11:11h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave u Subotici edukovali su, u prostorijama Crvenog krsta, đake Srednje medicinske škole o tome kako građani treba da postupe ukoliko naiđu na saobraćajnu nezgodu, odnosno kako treba da izgleda postupak prijavljivanja policiji.
Budući medicinari učili o tome kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode

Ostati smiren i pribran - najvažnije je pravilo koje treba da poštuju svedoci saobraćajnih nezgoda u kojima ima povređenih lica, navodi učenica Srednje medicinske škole Nevena Dulo, koja se školuje za medicinsku sestru i već dve i po godine volontira u Crvenom krstu.

Mi koristimo pravilo "hladne glave i deset prstiju". Dakle, uvek treba da koristimo znanje koje imamo, kao i da ostanemo smireni, jer ukoliko se uspaničimo možemo prouzrokovati još teže povrede - veli Nevena i dodaje da su u takvim situacijama od neprocenjivog značaja osnovna znanja iz prve pomoći - Izuzetno je bitno da što veći broj ljudi savlada kardiopulmonalnu reanimaciju, takođe je važno znati kako se osobe bez svesti postavljaju u bočni koma položaj i drugo.

Budući medicinari učili o tome kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgodeEdukacije iz oblasti bezbednog ponašanja u saobraćaju umnogome doprinose povećanju nivoa bezbednosne kulture u našoj zajednici, podvlače iz subotičkog Crvenog krsta.

Oblast pružanja prve pomoći je tema koja se u Srednjoj medicinskoj školi uči kroz redovnu nastavu za đake u prvoj godini školovanja. Što se Crvenog krsta tiče, mi predavanja prve pomoći sprovodimo kroz našu programsku aktivnost iz ove oblasti što po Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, što po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima R. Srbije - podseća Dijana Gabrić iz subotičkog Crvenog krsta - Ovakva predavanja su od izuzetnog značaja za podizanje bezbednosne kulture svih nas.

Budući medicinari učili o tome kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode

Kroz prezentaciju i razgovor sa mladima prikazani su alati kao što su dreger - uređaj za merenje količine alkohola u zadahu, odnosno aparata za analizu prisustva 7 vrsta opojnih droga kroz analizu pljuvačke, kao i neke od tehnika koje pripadnici Saobraćajne policije svakodnevno koriste prilikom obavljanja svojih aktivnosti u kontroli saobraćaja, ali i prilikom obavljanja uviđaja. Učenici su bili u prilici da se upoznaju kako pravilno reagovati i šta učiniti ukoliko se nađu u situaciji da budu učesnici ili neposredni svedoci u saobraćajnoj nezgodi.

Kroz brojne savete i realne primere prisutni su analizirali na koji način mogu da pomognu, da svim delovanjem u nekom delu olakšaju dalje postupanje hitnih službi koje su u dolasku.

Budući medicinari učili o tome kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode

Reagovati smireno, pokušati zapisati broj registarskih tablica u slučaju da se neko vozilo bez zaustavljanja odaljilo sa mesta nezgode, elementarno obezbediti mesto nezgode, izabrati pravi redosled aktivnosti u nametnutim okolnostima samo su neki od saveta koji su mladi danas mogli da čuju i koje će moći da koriste u slučaju da se zadese u takvoj situaciji.

Izvor: Subotica.com
Predavanje za srednjoškolce na temu kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode Predavanje za srednjoškolce na temu kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode Predavanje za srednjoškolce na temu kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode Predavanje za srednjoškolce na temu kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode Predavanje za srednjoškolce na temu kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode Predavanje za srednjoškolce na temu kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode Predavanje za srednjoškolce na temu kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode Predavanje za srednjoškolce na temu kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 1 dan
Komentara: 5
Pregleda: 1779
Povezane teme

Policijska uprava Subotica

saobraćajna policija

prva pomoć

srednja medicinska škola

saobraćajna nezgoda

crveni krst subotica

dijana gabrić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.