Komentara: 0
Pregleda: 1498

"Budi heroj svoga srca"

23.09.2019. u 00:00h
Izvor: TV Subotica
Tokom prošle godine na teritoriji Severnobačkog okruga od bolesti srca i krvnih sudova umrlo je 1.430 osoba, podaci su sa kojima dočekujemo ovogodišnji Svetski dan srca. Najučestalije dijagnoze pacijenata bile su provišeni krvni pritisak, arteroskleroza, oboljenja srčanog mišića, koronarna bolest i infarkt mozga.
"Budi heroj svoga srca"

Većina kardiovaskularnih bolesti uzrokovana je faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, poručuju lekari.

- Najmanje 85 procenata prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom osnovnih faktora rizika, a to su korišćenje duvanskih proizvoda, udisanje duvanskog dima, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost. Ovo su faktori rizika na koje svaka osoba može da utiče sama, a isto tako i u okviru svojih porodica - rekla je dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite, značajnu ulogu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova imaju i farmaceuti, koji svojom edukacijom, savetima o zdravom načinu života i pravilnoj upotrebi lekova, kao i preventivnim pregledima, aktivno učestvuju u očuvanju zdravlja stanovništva.

- Kao dodatak ovim aktivnostima, u većini objekata Apoteke Subotica nalaze se merači krvnog pritiska, koje svako od pacijenata može samostalno da koristi, uz nadzor osoblja u apoteci, a više puta godišnje organizujemo i merenje šećera u krvi i konsultacije sa lekarima. Aktivnosti koje će Apoteka Subotica organizovati povodom Svetskog dana srca je podrška sa nekoliko preparata u vidu dijetetskih suplemenata koji sadrže magnezijum i cink, a koji će biti besplatno dostupni posetiocima akcije, kao i besplatni uzorci čajeva iz naše proizvodnje - poručila je Jelena Pavlović, portparolka Apoteke Subotica. 

Akcija preventivnih pregleda održaće se sutra, 24. septembra, u Gerontološkom klubu u MZ "Prozivka" (Nade Dimić 34), kada će sugrađani u terminu od 9 do 11 časova moći besplatno da prekontrolišu svoje zdravlje. Doprinos u obeležavanju jednog od najznačajnijih datuma u Kalendaru javnog zdravlja, daće i Crveni krst.

- Na akciji ćemo imati mladi tim volontera, naših omladinaca, od kojih jedan deo čine vršnjački edukatori koji su završili zdravstveno-preventivne programe koji podržavaju zdrave stilove života, odnosno fizičku aktivnost, pravilnu ishranu i prevenciju bolesti zavisnosti, dok će drugi deo tima činiti članovi prve pomoći koji će demonstrirati način upotrebe automatskog eksternog defibrilatora koji predstavlja efikasnu pomoć u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja - najavio je Zoran Milovanović, stručni saradnik Crvenog krsta Subotica.

Svetski dan srca ustanovljen je 2000. godine, s ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti, jer prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 18 miliona ljudi svake godine izgubi život od posledica ovih oboljenja.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 meseci 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1498
Povezane teme
apoteka subotica zavod za javno zdravlje svetski dan srca centar za promociju zdravlja dr zorica dragaš crveni krst subotica jelena pavlović
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.