Komentara: 19
Pregleda: 6853
Foto

"Brza rampa" na zatvorenom parkingu Otvorenog univerziteta uskoro u funkciji

05.09.2018. u 12:35h
Izvor: Subotica.com
Radovi na izgradnji "brze" rampe na izlazu sa parkinga kod Otvorenog univerziteta su završeni, a trenutno se sprovodi nadzor i provera sistema, poručuju iz JKP "Parking". Puštanje u rad ove rampe trebalo bi da ubrza izlazak vozača s jednog od najfrekventijih parking prostora u gradu.
"Brza rampa" na zatvorenom parkingu Otvorenog univerziteta uskoro u funkciji

Parking kod Otvorenog univerziteta dobio je drugu rampu, koja će funkcionisati po principu elektronske naplate. Prema rečima Zorana Tomića, tehničkog direktora JKP "Parking", rampa je trenutno u fazi eksperimentalnog puštanja u rad, nakon čega će biti dostupna svim korisnicima.

- Hardverski deo je manje više gotov, sad još ispitujemo sistem i kako sve funkcioniše, a ukoliko bude bilo potrebe, uradiće se i neke dorade. Pre nego što se rampa i zvanično pusti u rad, potrebno je da ispitamo da li rade sve kamere, senzori, motori na rampama i sve ono što će omogućiti da ona funkcioniše bez problema, odnosno kao jedinstvena celina - objašnjava Tomić, dodajući da će stara naplatna rampa zadržati svoju funkciju, te da će na njoj vozači i dalje moći da plaćaju parking u kešu.

"Brza rampa" na zatvorenom parkingu Otvorenog univerziteta uskoro u funkciji

"Brza rampa" na zatvorenom parkingu Otvorenog univerziteta uskoro u funkciji

Rad "brze" rampe osmišljen je po principu naplatnih rampi na auto-putu, kroz koje vozači prolaze uz pomoć elektronske kartice (TAG) i bez dužeg zadržavanja. Nakon što preduzeće utvrdi da ceo sistem funkcioniše kako treba, vozači će biti obavešteni na koji način mogu da pređu na elektronski sistem naplate parkinga.

- Jedan deo naših korisnika već može da koristi "brzu" rampu, a to su pretplatnici, taksisti i stanari. Ostali vozači će moći o tome da se informišu putem našeg sajta, imaćemo istaknuta obaveštenja, a naši korisnici će moći da ih pronađu i da se informišu o svim mogućnostima na našim šalterima. To će se desiti kad prođe faza ekserimentalnog uhodavanja, koja je pri kraju, te vozači mogu da očekuju obaveštenja u narednih nekoliko dana - poručuje Tomić.

Besplatan parking za trudnice i porodice sa troje i više dece najkasnije do januara 2019. godine

Na inicijativu Gradskog saveta za bezbednost u saobraćaju, Skupština grada Subotice je krajem juna donela Odluku, prema kojoj će trudnice i porodice sa troje i više dece ubuduće imati pravo na besplatno parkiranje. Prema rečima našeg sagovornika, ova Odluka bi trebalo da stupi na snagu najkasnije do januara 2019. godine.

- Trenutno se nalazi u fazi izrade Pravilnika, prema kojem će se utvrditi ko ima pravo na besplatan parking i precizirati koja dokumenta su potrebna za ostvarivanje ovog prava. To će sigurno zaživeti, samo je pitanje trenutka od kada će početi da se primenjuje, a krajni rok je januar 2019. godine - kaže Tomić.

GRAĐANI ŽELE PLAĆANJE PARKINGA PO UTROŠENIM MINUTIMA

U onlajn anketi koju smo sproveli pre mesec i po dana pitali smo građane da li plaćanje parkinga u zatvorenom sistemu treba da bude po minutu? Od oko 500 učesnika njih 77,5 odsto se izjasnilo potvrdno, 10,7 odsto podržava sadašnji sistem (zaokruživanja na sat), dok je 11,8 odsto posetilaca kliknulo na opciju "Svejedno mi je".

"Brza rampa" na zatvorenom parkingu Otvorenog univerziteta uskoro u funkciji

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 6853

Povezana vest

Povezane teme

jkp parking subotica

elektronska naplata

zatvoreni parking

naplata parkinga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.