Komentara: 0
Pregleda: 5491

Broj obolelih od tuberkuloze u opadanju

13.09.2016. u 18:15h
Izvor: Subotica.com
Plućne bolesti zauzimaju značajno mesto u oboljevanju i umiranju stanovništva saopšteno je povodom obeležavanja Nedelje borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti.
Broj obolelih od tuberkuloze u opadanju

Iako tuberkuloza ne pripada samo prošlosti kako se  veruje, broj obolelih je svake godine sve manji. U prvih osam meseci registrovano je pet novootkrivenih slučajeva, među kojima je kod dve osobe dijagnostikovana vanplućna lokalizacija bolesti.

- Imali smo dva slučaja sa plućnom tuberkulozom, a trenutno je još jedan pacijent na lečenju u Opštoj bolnici, najverovatnije je i to slučaj plućne tuberkuloze - kaže dr Olga Markov, pneumoftiziolog Dispanzera za plućne bolesti.

Ipak, mesta za zabrinutost ima kada se posmatraju podaci o broju obolelih od opstruktivne  bolesti i raka pluća. Pre dve decenije na godišnjem nivou registrovano je oko 50 obolelih od karcinom pluća, dok ih nažalost danas ima dva puta više.  Dugotrajan kašalj, noćno preznojavanje, iscrpljenost neki su od simptoma koji bi trebalo da upozore osobu da ode na pregled kod lekara.

- Prvi i najvažniji simptom je produženi kašalj, koji je promenio karakter. Imamo puno pacijenata koji tek posle tri ili četiri meseca dođu da snime pluća. Potrebno je snimiti pluća mnogo ranije. Pored kašlja, neki od simptoma mogu biti gušenje, gubitak u telesnoj težini mada karcinom je podmukla bolest i često ne daje nikakve simptome na početku bolesti - kaže  dr Markov.

Primarna prevencija protiv plućnih bolesti podrazumeva život oslobođen rizika delovanja duvanskog dima, katrana i nekih drugih hemijskih supstanci.

- Aerozagađenje je veliki problem, zato aplelujem posebno na majke da svoju decu vode u šetnju u parkove a nikako blizu automobila. Ekološka svest nam je slabo razvijena, pa sada i u centru grada nailazimo na zapuštene parcele na kojima raste ambrozija. Verujem da bar toliko možemo da učinimo za svoju zajednicu, da redovno kosimo travu - savetuje dr Markov.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5491

Povezana vest

Povezane teme

tuberkuloza

rak pluća

plućne bolesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.