• Pregleda: 13554

Broj migranata u Subotici stagnira, povremeni sukobi zbog hrane

Broj migranata u Prihvatnom centru u Subotici i na graničnim prelazima Kelebija i Horgoš trenutno je oko šest stotina. Iako hrane ima sasvim dovoljno za njihove potrebe, neretki su sukobi među samim migrantima, ali pojačane snage organa reda sprečavaju veće sukobe.
Broj migranata u Subotici stagnira, povremeni sukobi zbog hrane

Govoreći za jutarnji dnevnik RTS-a šef vladine radne grupe za migrantsku situaciju Milimir Vujadinović rekao je da u subotičkom prihvatnom centru kao i na graničnim prelazima Kelebija i Horgoš 1 ima između 500 i 600 migranata.

- "Na Graničnom prelazu Horgoš imamo 103 lica, na Kelebiji 138, dok je u Prihvatnom centru u Subotici 358. Ovo su informacije od jutros i ako poredimo sa brojem migranata u poslednjih mesec dana osetno je smanjenje broja ljudi, jer taj broj je znao da ide i preko 1.500 zbirno na ovim lokacijama." - kaže šef radne grupe za migraciju

Većih bezbednosnih problema sa migrantima nema, postoje povremeni sukobi između samih migranata kod raspodele hrane, ali po rečima Vujadinovića pojačane snage organa reda u Prihvatnom centru drže stvar pod kontrolom.

- "Bilo je manjih incidenata između njih samih, prvenstveno između Pakistanaca i Afganistanaca kojih je u poslednje vreme znatno više, ali i Sirijaca. Dolazilo je do povremenih sukoba i kod podele hrane koje zaista ima u dovoljnoj količini. Angažovali smo Komunalnu policiju koja će asistirati volonterima i svojim prisustvom doprineti spuštanju tenzija među migrantima." - rekao je Vujadinović

U SUBOTICI BEZ VEĆIH PROBLEMA SA MIGRANTIMA - Po rečima Vujadinovića osim incidenta kada je povređen maloletni dečak u centru grada, nije bilo većih problema. Postoje prijave pojedinih poljoprivrednih gazdinstava iz okoline Subotice zbog šteta koje su nastale usled kretanja migranata po voćnjacima i njivama.

Srbija podiže barijere na kritičnim ulaznim tačkama?

U medijima se juče pojavila informacija da Srbija usled propalih pregovora Turske i EU ipak razmatra mogućnost podizanja svojevrsnih barijera koje bi sprečile ulaz većeg broja migranata, s obzirom da je u poslednje vreme zabeležen sve veći broj ekonomskih migranata, odnosno onih koji ne beže od rata nego od siromaštva.

Ova informacija, iako nije zvanično potvrđena, a kamoli usvojena, sigurno je stigla do Bliskog istoka i država iz kojih u ovoj migrantskoj krizi najviše dolazi ljudi, pa se očekuje da, ukoliko se ta mera usvoji, da priliv migranata koji dolazi preko Makedonije i Bugarske bude značajno manji.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
kojot Odgovori
Ovaj magistar za izbeglice je zaboravio da prebroj one migrante koji su na ulicama grada. Da je i njih prebrojao taj broj bi bio trostruko veci. Ili mozda njih vec smatra stanovnicima Subotice.
Vlajko Odgovori
Pa sukobljavaju se oko hrane kad hranu sto dobiju neki od njih prodaju na pijaci.
Milan024 Odgovori
Vraćajte to u Siriju!!
Tamo je mirno vec nedjelju dana!!
Vraćajte, makar i o našem trošku!!!
boa Odgovori
Treba dići trostruke ograde sa reflektorima , stražom i psima i na makedonskoj i bugarskoj granici a postavljanje i sve ostalo će platiti oni kojima je u interesu da migranti ne dolaze u evrpou tj. skoro svi.
ffilozoff Odgovori
Na slici su mladi momci,verovatno puni mrznje s verom u alaha....Ja ovde ne vidim zene i decu....ja bi to lepo nahranio,dao sendvic,pa nazad odakle su dosli....VELIKU grasku su napravili nasi dr.mr. politicari,jer nisu zatvorili granice,,,,treba biti human,ali nasa humanost se svodi na bezpovratrnu novcanu pomoc od EU,a danas i od FRancuske smo dobili(zlatousti dobio)...navlace nas na tanak led,kad zazimi,bice ih sve vise,a onda dolazi arapsko prolece i SUBOTICA ce kapitulirati...MI u SU nikad nismo bezali zbog rata,odziv u rezervu je bio90%,pa nek izvole i ratuju tamo dole...zene i decu uvek treba zbrinuti,ali muske kukavice NE!!!! Pobegli i ostavili zemlju-kome???
munkash Odgovori
imamo srece sto nismo clanica eu. tamo kada stignu pokazuju svoje pravo lice i svrhu. cudno je to sto ni strani mediji ne objavljuju sva nasilja. tako da ne znam gde ce svi ovi nasi mladi koji su videli spas u eu
as Odgovori
Kojote...buzdovanu...ili koji si već...ajde idi 7500 km pa tamo brini o tamošnjim migrantima
zoki Odgovori
Pre koji dan mi prijatelj nudio ako mi treba konzerve, kaze prodaju sirici za sitne pare...
jot-ko Odgovori
Ihh kojot kojot , a nisi li pomislio ; da im nije kogod moz' bit ponudio kuce bez novaca. Cije i koje - pitas ? Moz' biti da i to znades , neg' se pravis 'uncut . Vidi se da za bogomolju im nisi kivanci , a i sto bi kad je vec imajo .
exPanker Odgovori
Ostace na nasim ledima ... Srbija je potpisala ugovor 750 miliona evra sa Francuzima...citajte !
gradjanka Odgovori
Nista od komentarisanja, http://slobodnimediji.com/srbija/novosti/ekonomija/4683-a-za-trudnice-nasu-decu-nista-svetska-banka-salje-srbiji-750-000-evra-za-migrante. Da li vam je sad jasno zasto su tu? Probudite se konacno i sagledajte stvari,a ne samo pljuvanje po migrantima. Nisu migranti krivi,sve je ovo scenario,a oni su samo statisti bas kao i mi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.