Komentara: 4
Pregleda: 2704
Foto

Briga o životnoj sredini se neguje od malih nogu

07.10.2020. u 16:35h > 08.10.2020. u 17:32h
Izvor: Subotica.com
Treći dan obeležavanja Dečje nedelje bio je posvećen zaštiti životne sredine, te su subotički osnovci i srednjoškolci sadili sadnice drveća u dvorištima škola, poručujući da se o životnoj sredini treba brinuti svakodnevno i to od malena.
Briga o životnoj sredini se neguje od malih nogu

Sadnice lipe i javora Đački parlament Tehničke škole "Ivan Sarić" poklonio je učenicima OŠ "Jovan Mikić", koje su potom zajednički zasadili u dvorištu ove osnovne škole. Kako su rekli, o zaštiti životne sredine brinu i kada nisu u školskim klupama, tako što ne razbacuju smeće, ne uništavaju zelenilo i trude se da takvo ponašanje prenesu i svojim vršnjacima. 

Neki se pridržavaju, a neki ne, nažalost, tako je i uprkos svim pokušajima, to ne može da se promeni preko noći - rekao je Marko Zvekić, učenik sedmog razreda OŠ "Jovan Mikić", koji je učestvovao u sadnji.

- Mislim da je ovo veoma potrebno, zato što ljudi ne neguju okolinu u kojoj žive i treba da se zasadi još novih sadnica, jer ih ljudi kidaju i uništavaju - nadovezao se Edin Martinović, učenik trećeg razreda Tehničke škole "Ivan Sarić", dodajući da bi svako trebalo da brine o zaštiti životne sredine. - Treba da se potrudimo da ne razbacujemo smeće, ne kidamo drveće i čuvamo našu okolinu.

Briga o životnoj sredini se neguje od malih noguU OŠ "Jovan Mikić" velika pažnja se posvećuje upravo zaštiti životne sredine, naglasila je direktora Marija Milodanović, najpre kroz nastavni plan i predmete priroda i društvo u nižim, odnosno biologija u višim razredima, ali i učešćem u brojnim ekološkim projektima.

- Učestvujemo u projektu "Za lepše i zelenije škole", naši đaci kroz sekcije uče kako se kompostira, a trenutno nam je u toku i projekat za sadnju lekovitog bilja, u okviru kojeg su učenici zasadili lekovito i začinsko bilje u atrijumu škole koje neguju. To je jedan od načina da zavole biljke, da shvate njihov značaj i da požele da ih imaju još više - objasnila je Milodanović.

Briga o životnoj sredini se neguje od malih nogu

I UČENICI HEMIJSKE ŠKOLE DALI SVOJ DOPRINOS - I učenici Hemijsko-tehnološke škole dali su svoj doprinos obeležavanju Dečje nedelje. Oni su trećeg dana manifestacije, posvećenom zaštiti životne sredine, zajedno sa učenicima sedmog i osmog razreda OŠ “Sonja Marinković”, zasadili nekoliko borova u dvorištu ove škole, i održali predavanje na temu “Zaštita životne sredine”. Nije slučajno izbor pao upravo na učenike odeljenja IV-1 – buduće zaštitare životne sredine, koje je u ovaj mali, ali značajan pohod, povela profesorka Marija Peić Tukuljac. 

Osim u OŠ "Jovan Mikić", sadnice drveća danas su se sadile i u dvorištu OŠ "Sonja Marinković", koje su đacima poklonili učenici Hemijsko-tehnološke škole, dok su učenici Politehničke škole pomogli u sadnji đacima OŠ "Vladimir Nazor" u Đurđinu, a kako je istakla Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, i ostale škole su iskoristile današnji dan da više govore o zaštiti životne sredine.

- Ovo je bio lep način i gest ne samo srednjih škola prema osnovnim, nego je i dobar način da podignemo ekološku svest kod dece, da ih naučimo šta zaštita životne sredine znači i da se malo bolje ophode prema istoj, jer će to svakako uticati na kvalitetniji život svih nas, a ujedno je bila i prilika da deca u školama dobiju kvalitetnije, bogatije i humanije okruženje - poručila je Stevanović.

Briga o životnoj sredini se neguje od malih noguBriga o životnoj sredini se neguje od malih nogu

Učenici HTSŠ zasadili drveće u OŠ “Sonja Marinković”

Briga o životnoj sredini se neguje od malih nogu

Naredni, četvrti dan Dečje nedelje, biće posvećen obrazovanju, te će učenici OŠ "Ivan Goran Kovačić" posetiti Muzičku školu, dok će đaci OŠ "Matko Vuković" ići u posetu Dečjem pozorištu. 

Izvor: Subotica.com
Aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine u okviru obeležavanja Dečje nedelje Aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine u okviru obeležavanja Dečje nedelje Aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine u okviru obeležavanja Dečje nedelje Aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine u okviru obeležavanja Dečje nedelje Aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine u okviru obeležavanja Dečje nedelje Aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine u okviru obeležavanja Dečje nedelje Aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine u okviru obeležavanja Dečje nedelje Aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine u okviru obeležavanja Dečje nedelje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2704

Povezana vest

Povezane teme

osnovna škola jovan mikić

tehnička škola ivan sarić

sadnice

zaštita životne sredine

jasmina stevanović

sadnja drveća

dečja nedelja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.