Komentara: 4
Pregleda: 2037
Foto

Briga o životnoj sredini se neguje od malih nogu

07.10.2020. u 14:35h > 08.10.2020. u 15:32h
Izvor: Subotica.com
Treći dan obeležavanja Dečje nedelje bio je posvećen zaštiti životne sredine, te su subotički osnovci i srednjoškolci sadili sadnice drveća u dvorištima škola, poručujući da se o životnoj sredini treba brinuti svakodnevno i to od malena.
Briga o životnoj sredini se neguje od malih nogu

Sadnice lipe i javora Đački parlament Tehničke škole "Ivan Sarić" poklonio je učenicima OŠ "Jovan Mikić", koje su potom zajednički zasadili u dvorištu ove osnovne škole. Kako su rekli, o zaštiti životne sredine brinu i kada nisu u školskim klupama, tako što ne razbacuju smeće, ne uništavaju zelenilo i trude se da takvo ponašanje prenesu i svojim vršnjacima. 

Neki se pridržavaju, a neki ne, nažalost, tako je i uprkos svim pokušajima, to ne može da se promeni preko noći - rekao je Marko Zvekić, učenik sedmog razreda OŠ "Jovan Mikić", koji je učestvovao u sadnji.

- Mislim da je ovo veoma potrebno, zato što ljudi ne neguju okolinu u kojoj žive i treba da se zasadi još novih sadnica, jer ih ljudi kidaju i uništavaju - nadovezao se Edin Martinović, učenik trećeg razreda Tehničke škole "Ivan Sarić", dodajući da bi svako trebalo da brine o zaštiti životne sredine. - Treba da se potrudimo da ne razbacujemo smeće, ne kidamo drveće i čuvamo našu okolinu.

U OŠ "Jovan Mikić" velika pažnja se posvećuje upravo zaštiti životne sredine, naglasila je direktora Marija Milodanović, najpre kroz nastavni plan i predmete priroda i društvo u nižim, odnosno biologija u višim razredima, ali i učešćem u brojnim ekološkim projektima.

- Učestvujemo u projektu "Za lepše i zelenije škole", naši đaci kroz sekcije uče kako se kompostira, a trenutno nam je u toku i projekat za sadnju lekovitog bilja, u okviru kojeg su učenici zasadili lekovito i začinsko bilje u atrijumu škole koje neguju. To je jedan od načina da zavole biljke, da shvate njihov značaj i da požele da ih imaju još više - objasnila je Milodanović.

I UČENICI HEMIJSKE ŠKOLE DALI SVOJ DOPRINOS - I učenici Hemijsko-tehnološke škole dali su svoj doprinos obeležavanju Dečje nedelje. Oni su trećeg dana manifestacije, posvećenom zaštiti životne sredine, zajedno sa učenicima sedmog i osmog razreda OŠ “Sonja Marinković”, zasadili nekoliko borova u dvorištu ove škole, i održali predavanje na temu “Zaštita životne sredine”. Nije slučajno izbor pao upravo na učenike odeljenja IV-1 – buduće zaštitare životne sredine, koje je u ovaj mali, ali značajan pohod, povela profesorka Marija Peić Tukuljac. 

Osim u OŠ "Jovan Mikić", sadnice drveća danas su se sadile i u dvorištu OŠ "Sonja Marinković", koje su đacima poklonili učenici Hemijsko-tehnološke škole, dok su učenici Politehničke škole pomogli u sadnji đacima OŠ "Vladimir Nazor" u Đurđinu, a kako je istakla Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, i ostale škole su iskoristile današnji dan da više govore o zaštiti životne sredine.

- Ovo je bio lep način i gest ne samo srednjih škola prema osnovnim, nego je i dobar način da podignemo ekološku svest kod dece, da ih naučimo šta zaštita životne sredine znači i da se malo bolje ophode prema istoj, jer će to svakako uticati na kvalitetniji život svih nas, a ujedno je bila i prilika da deca u školama dobiju kvalitetnije, bogatije i humanije okruženje - poručila je Stevanović.

Učenici HTSŠ zasadili drveće u OŠ “Sonja Marinković”

Naredni, četvrti dan Dečje nedelje, biće posvećen obrazovanju, te će učenici OŠ "Ivan Goran Kovačić" posetiti Muzičku školu, dok će đaci OŠ "Matko Vuković" ići u posetu Dečjem pozorištu. 

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 2037
Povezana vest
Povezane teme
osnovna škola jovan mikić tehnička škola ivan sarić sadnice zaštita životne sredine jasmina stevanović sadnja drveća dečja nedelja
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.