Komentara: 3
Pregleda: 2798

Božićne čestitke građanima Subotice

24.12.2019. u 10:15h
Izvor: Subotica.com
Božićne čestitke građanima Subotice

Danas je Badnji dan za one koji slave po Gregorijanskom kalendaru. Svečana trpeza je posna, te će riba i pasulj biti na stolu gotovo svih koji danas slave, dok će se dan kasnije, za Božić, uživati u pečenici, ali i slasnim đakonijama. Oni koji ne slave Božić u ponedeljak iskoristiće priliku da ovaj praznik čestitaju svojim prijateljima, komšijama, kolegama i poznanicima.

Svima koji slave ovaj veliki hrišćanski praznik po Gregorijanskom kalendaru redakcija portala SUBOTICA.com želi srećan Badnji dan, a zatim i srećan Božić, u nadi da će ga provesti u toplom domu, uz porodicu i najbliže, u duhu praznika rođenja Hristovog.

SREĆAN BADNJI DAN, SREĆAN BOŽIĆ!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Bogdana Labana, gradonačelnika Subotice

Božićne čestitke građanima Subotice

Svim građanima Subotice koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru upućujem srdačne čestitke uz želju da božićne i novogodišnje praznike provedu u zdravlju, blagostanju i radosti.

Neka nas praznični dani podsete na važnost i lepotu zajedništva i međusobnog poštovanja.

Srećan Božić! Srećna i uspešna nova 2020. godina.

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Tivadara Bunforda, predsednika Skupštine Subotice

Božićne čestitke građanima Subotice

Dragi sugrađani, svima vama koji Božić slavite po gregorijanskom kalendaru, čestitam Božić i želim da radost najvećeg hrišćanskog praznika podelite sa svojom porodicom u blagostanju, sreći i dobrom zdravlju.

U ime Skupštine grada Subotice i u svoje ime, svim našim sugrađanima želim srećnu i uspešnu novu godinu. Neka godina nova bude okupana ljubavlju i ispunjena uspesima, osmesima, međusobnim razumevanjem i poštovanjem!

Srećni božićni praznici i Nova godina.

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Dragana Stokina, starešine Hrama Vaznesenja Gospodnjeg

Božićne čestitke građanima Subotice

Svoj dragoj braći i sestrama, koji Božić slave po Milankovićevom i Grigorijanskom kalendaru, u ime svog Episkopa, braće sveštenika i vernog naroda Eparhije bačke, od sveg srca čestitam ovaj radosni Praznik.

Hristos se rodi, zaista se rodi.

Neka je Bogomblagosloven i čestit Praznik Hristovog rođenja

* * * * * * * * * *

Božićna poruka dr. Ivana Penzeša, subotičkog biskupa

Božićne čestitke građanima Subotice

Kršćanska braćo i sestre!

U Svetom pismu čitamo o Isusovu rođenju u Betlehemu. Ono se dogodilo za vrijeme rimskog cara Augusta, u vrijeme kad je on naredio da se izvrši popis stanovništva. Budući da je Josip bio iz loze Davidove i potjecao iz Betlehema, morao se onamo zaputiti s trudnom ženom Marijom. Također čitamo kako nije bilo lako naći mjesta u svratištima, pa su Josip i Marija sklonište našli u jednoj štali. Činjenica da se Isus rodio u štali, mjestu gdje se drže životinje, veoma je znakovita. Upravo tu anđeo naviješta veliku radost, govoreći da se nije potrebno bojati, jer se rodio Spasitelj. On se nije rodio u svratištu, gdje bi za njega unaprijed bila rezervirana soba i sve pripravljeno, nego ondje gdje mu nije mjesto, u štali okružen životinjama, ali i slavljeničkom pjesmom anđela. Noć Isusova rođenja nije blažena, sveta i nježna, jer je romantično, idilično i uspješno pripravljena, nego jer se Bog dokazuje solidarnim s ljudima u onomu što je kaotično i neuspjelo, dramatično i mučeničko, čudno i upitno. Bog je uložio svoju sreću i isprepleo ju s našom slobodom, kako bi postao Emanuel, Bog s nama, naš Bog.

Božićem, svojim rođenjem, Bog ljudskom biću izravno pokazuje da je moguće drugačije, da se u životu može uspjeti. On daje novi model života postavši sam čovjekom u liku Isusa Krista. Njegovo rođenje ne razlikuje se od bilo kojeg drugog ljudskog rođenja. Isus na svijet dolazi kao bespomoćno dijete, ovisan o roditeljskoj brizi. Njegov krhki život već od početka izložen je opasnostima koje vrebaju iz okoline i preko samovolje moćnika. Kasnije se morao sukobiti i sa svojim roditeljima, pronaći prijatelje i suputnike, koji mu baš nisu u svemu izlazili ususret. Morao se brinuti o svojoj budućnosti, pronaći svoj životni poziv i konfrontirati se s tadašnjim religijskim i političkim previranjima. Znamo da sve to baš i nije išlo mirno.

Isusovo rođenje ispreplelo se tako i s našim životom i našom slobodom. Mir koji nam on daruje nije tek sentimentalno raspoloženje, već odluka da na svom životnom putu budemo uz Boga, a to je onaj put kojim je i Isus prošao.

Isusovim rođenjem Bog je k nama došao u liku malog djeteta, a danas dolazi utjeloviti se i rasti u našim životima. Dopustimo mu da se rodi u našim srcima, kako bi sve što je u nama tamno postalo svijetlo, što je prljavo postalo čisto, što je hladno bilo zagrijano nesebičnom ljubavlju. Bog se želi roditi u nama i za nas, da nas oslobodi od tamnice unutarnjih neurednosti, uvjetovanja i rastrganosti, kako bi nas u cijelosti obasjala slava Isusova rođenja. Poslušajmo ohrabrujuću poruku anđela: „Ne bojte se!“ Dajmo zdušno slavu Bogu kako bismo s anđelima mogli svi zajedno pjevati: „Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima dobre volje.“

Ovim mislima svima želim sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu.

* * * * * * * * *

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2798
Povezane teme

katolički božić

biskup Ivan Penzeš

božić

bogdan laban

dragan stokin

tivadar bunford

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.